Σύμφωνα με μια κλαδική ανάλυση στην οποία είχε πρόσβαση το Reuters, η ενδεχόμενη απαγόρευση για την αγορά τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού από κινεζικές εταιρίες, θα προσθέσει περίπου 55 δισ. ευρώ στο κόστος των δικτύων 5G στην Ευρώπη και θα καθυστερήσει την τεχνολογία για περίπου 18 μήνες.

Οι ΗΠΑ προσέθεσαν τη Huawei Technologies, τη μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρία κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, σε «μαύρη λίστα» τον Μάιο, για να αναγκάσουν τους παγκόσμιους τεχνολογικούς κολοσσούς να αλλάξουν την τακτική τους. Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι ο εξοπλισμός του κινεζικού «γίγαντα» μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το Πεκίνο για κατασκοπεία, κάτι που η εταιρία έχει κατ’ επανάληψη αρνηθεί.

Οι κινήσεις αυτές από την αμερικανική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, συμπίπτει με την εποχή που τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι σε όλον τον κόσμο ετοιμάζονται για την άφιξη της νέας γενιάς τεχνολογίας στην κινητή τηλεφωνία, την 5G.

Η εκτίμηση για το επιπλέον κόστος περιλαμβάνεται σε έκθεση της ένωσης του κλάδου τηλεπικοινωνιών GSMA, που εκπροσωπεί τα συμφέροντα 750 παρόχων κινητής τηλεφωνίας. Μέσω αυτής έχουν ήδη εκφράσει ανησυχίες για τις επιπτώσεις μιας πλήρους απαγόρευσης της Huawei, της οποίας τα προϊόντα αγοράζονται και χρησιμοποιούνται ευρέως στην Ευρώπη.

Η εκτίμηση των 55 δισ. ευρώ αντανακλά το συνολικό πρόσθετο κόστος που θα ενέχει μια πλήρης απαγόρευση των αγορών από τον κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό και την επίσης κινεζική ομοειδή της ZTE για την ανάπτυξη των δικτύων 5G στην Ευρώπη.

«Το ήμισυ αυτού (του πρόσθετου κόστους) θα οφείλεται στο ότι οι Ευρωπαίοι πάροχοι επηρεάζονται από υψηλότερο κόστος προμηθειών ύστερα από την σημαντική απώλεια του ανταγωνισμού στην αγορά εξοπλισμού κινητής τηλεφωνίας», ανέφερε η έκθεση, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Επιπλέον, οι πάροχοι θα χρειαστεί να αντικαταστήσουν τις υφιστάμενες υποδομές πριν εφαρμόσουν αναβαθμίσεις του 5G».

Οι δύο εταιρίες από την Κίνα έχουν μαζί μερίδιο αγοράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση πάνω από 40%. Σύμφωνα με την έκθεση, μια απαγόρευση θα καθυστερούσε κατά 18 μήνες την ανάπτυξη της τεχνολογίας, που θα χρησιμοποιηθεί σε διάφορους τομείς, από τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό έως την υγεία και τις μεταφορές.

«Μια τέτοια καθυστέρηση θα διευρύνει τη διαφορά στη διείσδυση του 5G μεταξύ της Ε.Ε. και των ΗΠΑ κατά περισσότερο από 15 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2025», τονίζεται επίσης στην έκθεση.



Πηγή