Iταλική μακαρονάδα με χοντρό μακαρόνι και κόκκινη σάλτσα με μπέικον.
Εύκολο / Προετοιμασία: 15΄, Μαγείρεμα: 15΄
- 500 γρ. μακαρόνια No 2 (για παστίτσιο) ή άλλα ζυμαρικά της αρεσκείας μας
- 350 γρ. μπέικον, κομμένο σε μέτρια καρέ
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε ψιλά καρέ
- 2 – 3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
- 1½ κουτ. γλυκού μπούκοβο (ή όσο καυτερό μάς αρέσει)
- 5 ώριμες ντομάτες, τριμμένες στη χοντρή πλευρά του τρίφτη, με τα ζουμιά τους
- 40 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα:
- τα φύλλα από 5 – 6 κλωνάρια μαϊντανό, ψιλοκομμένα
- 100 γρ. πεκορίνο*, τριμμένο (ή κεφαλοτύρι της αρεσκείας μας)
Διαδικασία:
Σε μια φαρδιά και βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το μπέικον με το κρεμμύδι, το σκόρδο και το μπούκοβο για περίπου 2 – 3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Ρίχνουμε την ντομάτα και αλατοπίπερο και βράζουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά και να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.
Παράλληλα, σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα ζυμαρικά 2 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζουμε και τα αδειάζουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα. Μαγειρεύουμε για άλλα 1 – 2 λεπτά, ανακατεύοντας απαλά μέχρι να αναμειχθούν.
Αποσύρουμε, μοιράζουμε τα μακαρόνια στα πιάτα, σκορπίζουμε το μαϊντανό και το τυρί και σερβίρουμε.
➔ Συνοδεύουμε με ντοματοσαλάτα με ελιές Καλαμών.
Τι πίνουμε: Μια δροσερή Νεμέα, ένα κρητικό χαρμάνι με Κοτσιφάλι.
*Pecorino Romano ΄ή πεκορίνο Αμφιλοχίας;
Το πεκορίνο είναι παραδοσιακό ιταλικό τυρί από πρόβειο γάλα. Είναι αλμυρό, σκληρό και πικάντικο, ιδανικό για μακαρονάδες και σαγανάκια. Φτιάχνεται κυρίως στη Σαρδηνία, στην Τοσκάνη και στο Λάτιο. Πεκορίνο φτιάχνεται και στην Ελλάδα, στην Αμφιλοχία και την Αμαλιάδα. Το ελληνικό είναι πιο αλμυρό και λιγότερο σκληρό.