Το κολύμπι είναι ένας πολύ καλός τρόπος άσκησης για τον σκύλο σας. Είναι διασκεδαστικό, δεν επιβαρύνει την υγεία του και είναι ένας καλός τρόπος για να παραμείνετε δροσεροί τις ζεστές μέρες.

Αλλά, όπως όλα τα διασκεδαστικά πράγματα σε αυτόν τον κόσμο, υπάρχουν μερικά θεματάκια που θα πρέπει να προσέξετε. Ακολουθούν 10 συμβουλές για ένα ασφαλές κολύμπι.

#1. Μην υποθέσετε ότι όλοι οι σκύλοι μπορούν να κολυμπήσουν

Για μερικούς σκύλος το νερό είναι σχεδόν το φυσικό τους περιβάλλον ενώ άλλοι δεν έχουν τη φυσική ικανότητα να κολυμπήσουν αποτελεσματικά.

Μεγάλο μέρος της ικανότητας του σκύλου να κολυμπά εξαρτάται από το σχήμα του σώματός του. Οι σκύλοι με μεγάλο στέρνο και με μικρά πόδια, όπως τα μπουλντόγκ, είναι γνωστό ότι δυσκολεύονται να παραμείνουν στην επιφάνεια. Τα σκυλάκια με επίπεδη μουσούδα, όπως τα Pug, που έχουν προβλήματα αναπνοής, κουράζονται εύκολα. Τέλος τα πολύ μικρά σκυλιά, όπως τα chiouaoua, μπορούν να παρασυρθούν από μεγάλα κύματα ή ισχυρά ρεύματα.

Λάβετε αυτούς τους παράγοντες υπόψη σας κατά τη διάρκεια εκμάθησης κολύμβησης του σκύλου σας γιατί δεν κατασκευάστηκαν όλα τα σκυλιά για να κολυμπούν και κάποια μπορεί να χρειαστούν τη βοήθεια ενός σωσίβιου.

#2. Ξεκινήστε αργά χωρίς να πιέζετε το σκύλο σας

Πολλοί σκύλοι είναι νευρικοί όταν εισάγονται στο νερό για πρώτη φορά, γι ‘αυτό ξεκινήστε αργά, μη τους πιέζετε αν δεν είναι έτοιμοι και αφήστε τους να εξερευνήσουν το νερό με τον δικό τους ρυθμό.

Ενθαρρύνετε τον σκύλο σας να σας ακολουθήσει στα ρηχά νερά. Επιβραβεύστε τον καθώς σας ακολουθεί και συνεχίστε να τον ενθαρρύνετε. Μόλις νιώσει άνετος στα ρηχά νερά, μπορείτε να δοκιμάσετε να τον παρακινήσετε λίγο περισσότερο με ένα από τα αγαπημένα του παιχνίδια. Συνεχίστε να τον επιβραβεύετε καθώς σας ακολουθεί για να του δείξετε ότι δεν υπάρχει τίποτα να φοβηθεί. Διαβάστε σχετικό άρθρο

#3. Αγοράστε ειδικό σωσίβιο

Τα σκυλιά που μαθαίνουν να κολυμπούν για πρώτη φορά, αυτά που δυσκολεύονται να επιπλεύσουν, που έχουν πρόβλημα με την αναπνοή τους ή κουράζονται εύκολα πρέπει να φορούν σωσίβιο για την ασφάλεια τους.

Τα σκυλιά που είναι νευρικά στο νερό έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να κουραστούν, να πανικοβληθούν και να χάσουν την αναπνοή τους με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος πνιγμού οπότε καλό είναι να φορούν σωσίβιο για την ασφάλεια τους.

 #4.Μην αφήνετε τον σκύλο σας να πίνει νερό από λίμνες και ποτάμια

Κάθε φορά που πηγαίνετε για κολύμπι να κουβαλάτε άφθονο φρέσκο νερό μαζί σας για να κρατήσετε τον σκύλο σας ενυδατωμένο. Λίμνες, έλη και ποτάμια μολύνονται από οργανισμούς που μπορεί να είναι επιβλαβείς για τον σκύλο σας. Σε ήπιες περιπτώσεις αυτοί οι οργανισμοί μπορεί να οδηγήσουν σε διάρροια, αλλά σε σοβαρές περιπτώσεις (όπως η Leptospira) μπορεί να είναι θανατηφόρες.

Εκτός από τα βακτήρια, πολλές λίμνες και ποτάμια περιέχουν φυτοφάρμακα που μπορούν να δηλητηριάσουν το σκύλο σας.

 #5.Μην αφήνετε τον σκύλο σας να πιει θαλασσινό νερό

Το θαλασσινό νερό μπορεί αρρωστήσει τον σκύλο σας. Το αλάτι έχει μια οσμωτική επίδραση, τραβώντας το υγρό στα έντερα του σκύλου σας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει διάρροια και εμετό, δύο αιτίες οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση (συχνά αποκαλούμενη «διάρροια της παραλίας»).

Σε αντίθεση με την κανονική διάρροια, η διάρροια της παραλίας είναι σοβαρή και εκδηλώνεται άμεσα και γρήγορα προκαλεί αφυδάτωση. Σε μεγάλες ποσότητες κατάποσης αλμυρού νερού, ο σκύλος σας μπορεί να υποστεί μέχρι και νεφρική βλάβη.

#6. Προσέξτε για τα μπλε-πράσινα φύκια

Τα μπλε-πράσινα φύκια, που ονομάζονται επίσης κυανοβακτήρια, είναι ένα βακτήριο που συναντάται συχνά σε ήρεμα νερά, όπως λίμνες και έλη. Οι τοξίνες που δημιουργεί είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο αλλά και για τα ζώα.

Για τους σκύλους, η έκθεση ή η κατάποση μολυσμένου νερού από μπλε-πράσινα φύκια είναι συχνά θανατηφόρα. Πολλά από αυτά ξεβράζονται στην ακτή, δημιουργώντας ακόμη υψηλότερα επίπεδα συγκέντρωσης. Επομένως, εάν δείτε τυχόν ύποπτα φύκια κρατήστε τον σκύλο σας μακριά από το νερό και την ακτή.

 #7.Ρωτήστε τον κτηνίατρο σας για προληπτικές ενέργειες

Οι προληπτικές ενέργειες είναι θεραπείες που χρησιμοποιούνται για να εμποδίσουν τον σκύλο σας να αρρωστήσει. Αν περνάτε πολύ χρόνο σε εξωτερικούς χώρους μαζί του τότε συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας σχετικά με τις επιλογές που έχετε για την προστασία του. Ανάλογα με την περιοχή στην οποία μένετε και τις συνθήκες που επικρατούν (π.χ οι ψύλλοι είναι πολύ διαδεδομένοι σε περιοχές που έχουν ξυλεία) θα σας συμβουλεύσει για τα μέτρα που μπορείτε να πάρετε.

 #8.Παρακολουθήστε τον σκύλο σας για σημάδια ασθένειας

Υπάρχουν μερικά παράσιτα που μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες από το νερό στα σκυλιά μας και είναι αδύνατο να εντοπιστούν με γυμνό μάτι.

Αφού πάτε για κολύμπι να έχετε τον νου σας για συμπτώματα αδιαθεσίας, όπως διάρροια, εμετό, λήθαργο, μείωση της όρεξης και πυρετός. Αν παρουσιάσει κάποια σημάδια ασθένειας, επισκεφθείτε αμέσως τον κτηνίατρο σας για σωστή διάγνωση και θεραπεία.

 #9.Πλύνετε τον σκύλο σας μετά το μπάνιο

Πλύνετε (ή τουλάχιστον ξεπλύνετε) τον σκύλο σας μετά από μια βουτιά, για να απαλλαγείτε από τα βακτηρίδια που συλλέγονται στη γούνα του.

Το μπάνιο θα βοηθήσει επίσης να απαλλαγούμε από κάθε χημική ουσία που μπορεί να έχει προσκολλήσει στη γούνα του και θα τον βοηθήσει να ανακουφιστεί από το ξύσιμο που μπορεί να του προκαλέσει η άμμος ή το αλάτι.

Οι χρόνιες λοιμώξεις του αυτιού μπορεί να είναι ένα πρόβλημα για σκύλους που κολυμπούν τακτικά. Συνεπώς δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα αυτιά των σκύλων σας, φροντίζοντας να είναι καθαρά και στεγνά μετά από μια βουτιά. Εάν παρατηρήσετε οποιεσδήποτε αλλαγές στα αυτιά των σκύλων σας ή αν εμφανίσουν άσχημη οσμή, προγραμματίστε μια επίσκεψη στον κτηνίατρο για διάγνωση και θεραπεία.

agrinio24.eu