Μέσα σε μισή έως μία ώρα ένα αυτοκίνητο παρκαρισμένο κάτω από τον καυτό ήλιο μετατρέπεται σε φούρνο που μπορεί να κοστίσει τη ζωή στα μικρά παιδιά και στα κατοικίδια ζώα, αν αφεθούν μόνα τους σε αυτό.
Όλοι ξέρουμε πως όταν αφήνουμε το αυτοκίνητο στον ήλιο με τη ζέστη, γρήγορα μετατρέπεται σε φούρνο. Ξέρετε όμως πόση ώρα χρειάζεται για να δημιουργηθούν στο εσωτερικό του θανατηφόρες θερμοκρασίες; Ή σε ποια περιβαλλοντική θερμοκρασία συμβαίνει αυτό;
Η απάντηση είναι ο λόγος για τον οποίο δεν πρέπει ποτέ να αφήνετε στο αυτοκίνητο μόνα τους μικρά παιδιά ή κατοικίδια ζώα.
Μία από τις σχετικές μελέτες δημοσιοποιήθηκε πέρυσι από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, στις ΗΠΑ. Στη χώρα αυτή χάνονται ετησίως από θερμοπληξία μέσα σε καυτά αυτοκίνητα 37 μικρά παιδιά κατά μέσον όρο. Το σχεδόν 90% των θυμάτων έχουν ηλικία κάτω των 3 ετών, με το 55% να είναι κάτω του 1 έτους.
Θανατηφόρα ζέστη
Οι επιστήμονες εξέτασαν πόση ώρα χρειάζεται για να ζεσταθούν σε μέρες με υψηλές θερμοκρασίες τρεις διαφορετικοί τύποι οχημάτων. Τα αποτελέσματά τους ήταν συγκλονιστικά. Μέσα σε 1 ώρα η θερμοκρασία στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου παρκαρισμένου στον ήλιο έφτανε τους 47 βαθμούς Κελσίου κατά μέσον όρο. Και αυτό όταν η περιβαλλοντική θερμοκρασία ήταν μόλις 35ο C.
Ωστόσο δεν υπήρχαν οι ίδιες θερμοκρασίες σε όλο το αυτοκίνητο. Στο ταμπλό η θερμοκρασία έφτανε τους 69 βαθμούς Κελσίου. Στο τιμόνι τους 53ο C. Και στα καθίσματα τους 51ο C.
Το ίδιο αυτοκίνητο στη σκιά, παρουσίαζε μικρότερη αύξηση της θερμοκρασίας. Μετά από 1 ώρα ήταν 38 βαθμοί Κελσίου. Και πάλι, το ταμπλό είχε την υψηλότερη θερμοκρασία (48ο C). Το τιμόνι ήταν 42 βαθμοί και τα καθίσματα 41 βαθμοί Κελσίου κατά μέσον όρο.
Οι θερμοκρασίες αυτές είναι μέσες τιμές, διότι σε κάθε τύπο αυτοκινήτου καταγραφόταν και άλλη.
«Όλοι έχουμε νιώσει τα χέρια μας να καίγονται από το τιμόνι τις μέρες που κάνει ζέστη», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Nancy Selover, κλιματολόγος στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. «Φαντασθείτε τι μπορεί να πάθει ένα μωρό ή νήπιο ακινητοποιημένο σε ένα παιδικό καθισματάκι».
Μη βιώσιμες θερμοκρασίες
Ανάλογα δεδομένα δημοσιοποίησε την περασμένη Παρασκευή και το Νοσοκομείο Παίδων του Ανατολικού Τένεσι, έπειτα από τον θάνατο από θερμοπληξία ενός μικρού παιδιού.
Σύμφωνα με αυτά, όταν η περιβαλλοντική θερμοκρασία είναι 33,8 βαθμοί Κελσίου, χρειάζονται 20 λεπτά στον ήλιο για να φθάσει ένα αυτοκίνητο τους 51,6 βαθμούς.
Όλες οι προαναφερθείσες θερμοκρασίες είναι μη βιώσιμες για τα μικρά παιδιά. Ο οργανισμός τους είναι ακόμα ανώριμος και δεν μπορεί να ρυθμίσει σωστά τη σωματική θερμοκρασία τους. Έτσι, αυτή αυξάνεται 3-5 φορές ταχύτερα απ’ ό,τι των ενηλίκων, φθάνοντας γρήγορα σε επικίνδυνα επίπεδα.
Ποια είναι αυτά τα επίπεδα; Το να μείνει το παιδί με σωματική θερμοκρασία 40 βαθμών Κελσίου για πολλή ώρα, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Η ακριβής διάρκεια εξαρτάται όχι μόνο από την ηλικία, αλλά και από το σωματικό βάρος και τυχόν υποκείμενα προβλήματα υγείας. Για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, λοιπόν, μην απομακρύνεστε από το αυτοκίνητό σας ούτε για 1 λεπτό, εάν δεν πάρετε μαζί όλους τους επιβαίνοντες σε αυτό.
Η μελέτη της Αριζόνα είχε δημοσιευθεί στην επιστημονική επιθεώρηση Temperature.