Σίγουρα έχετε ήδη σκεφτεί πως αν τα παιδιά σας έκαναν λίγο περισσότερες δουλειές στο σπίτι, πολλά πράγματα θα λειτουργούσαν καλύτερα: Η δική σας κούραση θα μειωνόταν, το δωμάτιό τους θα τους ήταν πιο ευχάριστο και θα ήταν πιο πιθανό να φροντίζουν το χώρο τους ως ενήλικες. Ωστόσο, έρευνες δείχνουν πως εκτός από όλα αυτά τα σημαντικά πρακτικά ζητήματα, οι δουλειές του σπιτιού έχουν μακροπρόθεσμες θετικές επιδράσεις στην ψυχολογία τους. Και δεν μιλάμε για λεπτομέρειες: Οι ενήλικες που έκαναν σπιτικές αγγαρείες ήδη από τη νηπιακή ηλικία, φαίνεται πως είναι πιο επιτυχημένοι, πιο ευτυχισμένοι και διατηρούν πιο υγιείς σχέσεις. Ας δούμε γιατί.

Μαθαίνουν να αγαπούν τη δουλειά

Ένα παιδί τριών ετών δεν αντιλαμβάνεται απαραίτητα ότι αυτό που κάνει είναι βαρετό ή κουραστικό. Υπό τις κατάλληλες συνθήκες μπορεί να δει τα πάντα ως παιχνίδι. Έτσι, συνηθίζει να εκτελεί αγόγγυστα ορισμένα πράγματα τα οποία αργότερα θα το έκαναν να δυσανασχετεί. Ταυτόχρονα, μαθαίνει από νωρίς να οργανώνει το χρόνο του αλλά και να κάνει υπομονή για την επιβράβευση, καθώς ξέρει πως πρέπει να ολοκληρώσει μια σειρά από διαδικασίες μέχρι να παίξει ελεύθερα ή για να απολαύσει το καθαρό του δωμάτιο.

Γίνονται καλύτεροι σύντροφοι

Εικοσαετής έρευνα του Πανεπιστημίου της Μινεσότα αποκάλυψε ότι οι αγγαρείες από την ηλικία των τριών ή τεσσάρων ετών είναι ο κυριότερος ενδείκτης επιτυχημένων ερωτικών, φιλικών και οικογενειακών σχέσεων κατά την ενηλικίωση. Μάλιστα, όσα παιδιά δεν έκαναν δουλειές στο σπίτι πριν φτάσουν στην εφηβεία φάνηκε πως αντιμετώπιζαν τα μεγαλύτερα προβλήματα στις στενές σχέσεις τους μεγαλώνοντας. Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι αυτό συμβαίνει γιατί συνηθίζοντας να συνεισφέρουν στο σπίτι από μικρή ηλικία, τα παιδιά εξελίσσονται σε πιο γενναιόδωρους και συνεργάσιμους συντρόφους, οι οποίοι αναλαμβάνουν τις προσωπικές τους ευθύνες και είναι πρόθυμοι να συμμετέχουν στις βαρετές υποχρεώσεις της ενήλικης ζωής.

Προγραμματίζονται για επιτυχία

Η ίδια έρευνα ανακάλυψε πως οι δουλειές στο σπίτι συνδέονται με τα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά επιτεύγματα, αλλά και με τον υψηλότερο δείκτη IQ των συμμετεχόντων. Αυτό ενδέχεται να οφείλεται στον αυτοέλεγχο και τις κοινωνικές δεξιότητες που διδάσκουν στα παιδιά οι αγγαρείες: Τα συνηθίζουν στην οργάνωση, την πειθαρχία και την εργασιακή ηθική, αλλά και στη συνεργασία, την ομαδική δουλειά και το σεβασμό για τους άλλους.

Ενισχύει την ψυχική τους υγεία

Ακόμη και όταν δεν είχαν τις πιο επιτυχημένες σχέσεις, οι συμμετέχοντες στην έρευνα που έκαναν δουλειές στο σπίτι από μικρή ηλικία έτειναν να διακρίνονται από καλύτερη ψυχική υγεία. Δεν αποκλείεται εκτός από την αίσθησή τους ότι προσφέρουν στην κοινότητα στην οποία συμμετέχουν, αυτό να οφείλεται και το γεγονός ότι ήταν καλύτερα προετοιμασμένοι για τις υποχρεώσεις της ενηλικίωσης, σε σχέση με εκείνους που είχαν συνηθίσει να τα βρίσκουν όλα έτοιμα.

Πηγή: vita.gr

agrinio24.gr