Οι εποχές όμως αλλάζουν και τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι όλο και περισσότεροΠ νέα ζευγάρια διατηρούν σχέσεις εξ αποστάσεως λόγω δουλειάς ή επειδή έτσι λειτουργούν καλύτερα μεταξύ τους. Δεν υπάρχει μία απάντηση που στο αν αυτές οι σχέσεις θα έχουν διάρκεια στο χρόνο, για΄τι εξαρτάται από την περίπτωση. Παρόλα αυτά, οι στατιστικές σου δείχνουν πώς πάνε τα πράγματα σύμφωνα με τις έρευνες και τι έχει αλλάξει με το πέρασμα των χρόνων.
#1. Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε ανοιχτοί σε σχέση εξ’ αποστάσεως
Σύμφωνα με τα δεδομένα του OKCupid για το 2019, την εφαρμογή που σου βρίσκει τον έρωτα, οι περισσότεροι από τους μισούς είμαστε δεκτικοί στο να γνωρίσουμε κάποιον και να προχωρήσουμε μαζί του, ακόμα και αν γνωρίζουμε ότι ζει μόνιμα σε άλλη πόλη.
#2. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η έλλειψη σωματικής οικειότητας
Είναι προφανές, αλλά αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα σε μία ανάλογη σχέση. Σου λείπει το χάδι, η αγκαλιά ή ένα φιλί, χωρίς να οδηγεί απαραίτητα στο σεξ. Μετά από μία δύσκολη μέρα, υπάρχουν οι μέρες που δε σου αρκεί η παρηγοριά των φίλων σου. Θέλεις το σύντροφό σου να είναι εκεί, έστω και ως φυσική παρουσία.
#3. Οι σχέσεις εξ αποστάσεως μπορεί να είναι πιο σταθερές
Μία μελέτη του 2007 βρήκε ότι οι άνθρωποι που τις επιλέγουν είναι περισσότερο ιδεαλιστές, σκέφτονται πιο θετικά, επικοινωνούν καλύτερα και βιώνουν μεγαλύτερο ρομαντισμό, συγκριτικά με εκείνους που μένουν κοντά. Αν και αυτό είναι μάλλον που δημιουργεί η ίδια η απόσταση και η έλλειψη της απομυθοποίησης, που είναι αναπόφευκτη.
#4. Αλλά χωρίζουν όταν είναι κοντά
Η ίδια έρευνα κατέληξε στο ότι τα ζευγάρια που επανενώνονται για να ζήσουν μαζί, χωρίζουν μέσα στους επόμενους 3 μήνες. Λογικό ακούγεται, εφόσον έχουν μάθει να μην είναι συνέχεια μαζί. Και είναι μάλλον η συνέχεια αυτού που λέγαμε προηγουμένως.
#5. Η απόσταση δεν είναι ένδειξη ποιοτικής σχέσης
Μία έρευνα του 1995, που μελέτησε ζευγάρια που ζούσαν στην ίδια πόλη αλλά και κάποια που βρίσκονταν σε διαφορετικές πόλεις, δεν παρουσίασαν διαφορές ως προς τη δύναμη και την ποιότητα της σχέσης τους.