Για να μπορέσετε να διαχειριστείτε το ξέσπασμά του, χρειάζεται να καταλάβετε τι το πυροδότησε. Από την ηλικία των 2 και μετά, τα παιδιά ξεσπούν εύκολα, θυμώνουν και εκνευρίζονται. Χρειάζεται να διαχειριστείτε την κατάσταση με ηρεμία και όχι φωνές. Όσο δύσκολο κι αν είναι, πρέπει να διατηρήσετε τη ψυχραιμία σας, να του μιλήσετε ήρεμα και να κατανοήσετε τι συμβαίνει. Αν το παιδί ξεσπάσει χωρίς να είναι κουρασμένο, να πεινάει ή να χρειάζεται τουαλέτα, τότε μπορεί ο θυμός του να οφείλεται σε κάποιο από τα παρακάτω.

Κάτι προκαλεί δυσφορία: Ρωτήστε το μήπως κάτι το ενοχλεί. Στενά παπούτσια, μία ετικέτα του ρούχου, ακόμη και το ύφασμα. Εμείς ως ενήλικες μπορούμε να αγνοήσουμε την ενόχληση, όμως τα παιδιά δεν είναι σε θέση να αξιολογήσουν αυτό το πρόβλημα ως κάτι δευτερεύον.

Πολλά ερεθίσματα: Οι εγκέφαλοι των μικρών μας δεν είναι σε θέση να επεξεργαστούν πολλά και ετερόκλητα ερεθίσματα. Η δυσκολία τους να τα επεξεργαστούν, ακόμη κι αν είναι ευχάριστα, είναι ικανά για να τα εκνευρίσει.

Αλλαγές σχεδίων: Τα παιδιά χρειάζονται μία ρουτίνα και θέλουν να έχουν ένα πρόγραμμα. Η ξαφνική αλλαγή αυτού του προγράμματος μπορεί να τα αναστατώσει, ειδικά αν είναι κάτι που περίμεναν με ανυπομονησία, όπως μία επίσκεψη σε ένα φιλικό σπίτι.

Μεταβάσεις: Αν τα παιδιά βρίσκονται στη μέση μίας μεγάλης αλλαγής, όπως ένα διαζύγιο ή κάποια μετακόμιση, είναι λογικό να νιώθουν εκνευρισμό. Τα παιδιά χρειάζονται μία ρουτίνα για να νιώθουν ασφαλή και οτιδήποτε τη διαταράσσει, τους προκαλεί ανησυχία, αβεβαιότητα και κατά συνέπεια, εκνευρισμό.

agrinio24.gr