Η σημερινή μέρα είναι μια αφορμή για να θυμηθούμε ότι το αυγό είναι μια παρεξηγημένη τροφή με υψηλή διατροφική αξία του – λίγες σχετικά θερμίδες, υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, ευρεία γκάμα βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων και πολύ νοστιμιά.
Ενοχοποιημένο για την αύξηση της χοληστερόλης, κάποιοι γονείς είναι επιφυλακτικοί ως προς την κατανάλωσή του από τα παιδιά. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες έρευνες αναδεικνύουν την διατροφική αξία του αυγού και τα οφέλη που παρέχει στον οργανισμό.
– Το αυγό είναι πολύ καλή πηγή σιδήρου, ειδικά για τα παιδιά που έχουν αναιμία. Ο σίδηρος βελτιώνει την πνευματική απόδοση και τη μνήμη των μαθητών, ενώ προλαμβάνει τα μαθησιακά προβλήματα. Μάλιστα, ο σίδηρος απορροφάται καλύτερα αν το αυγό συνδυαστεί με χυμό φρούτων ή λαχανικών.
– Η λεκιθίνη που περιέχεται στο αυγό βοηθάει στην ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου και στις πνευματικές λειτουργίες,
– Η χολίνη που επίσης συναντάμε στη σύστασή του βοηθάει στην αύξηση της μνήμης και στη δυνατότητα συγκέντρωσης.
– Η λουτεϊνη και η ζεαξανθίνη που περιέχουν τα αυγά έχουν ευεργετικές επιδράσεις για τα μάτια. Επίσης η βιταμίνη Α που περιέχουν τα αυγά βοηθά στην όραση κατά τη νύχτα.
– Στο ασπράδι του περιέχονται όλα τα απαραίτητα αμινοξέα τα οποία χρειάζεται το παιδί για να αναπτύξει ισχυρό μυικό ιστό, να δημιουργεί νέα κύτταρα, αλλά και να αναπλάθει τα κατεστραμμένα που προέκυψαν από αρρώστιες, κόπωση κλπ.
– Τα αυγά παρέχουν σημαντικές ποσότητες ιχνοστοιχείων, όπως κάλιο, φώσφορο, και ψευδάργυρο, που είναι πολύτιμα για τη λειτουργία της καρδιάς.
– Επίσης περιέχουν τις πιο σημαντικές βιταμίνες, όπως είναι η Α (πολύτιμη για τα μάτια), η D (για τα οστά), η Ε (για την άμυνα) και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (για το νευρικό σύστημα), αλλά και φυλλικό οξύ.
– Η βιολογική αξία των πρωτεϊνών των αυγών, είναι μεγαλύτερη από αυτήν του γάλατος, του κρέατος, των φασολιών και του σολομού.
Από ποια ηλικία και πόσα αυγά επιτρέπεται να φάει το παιδί;
Η κατανάλωση αυγού συστήνεται από τον 10ο μήνα ζωής. Το παιδί να ξεκινά να καταναλώνει τον κρόκο πρώτα μόνο και μετά τους 12 μήνες και το ασπράδι. Είναι σημαντικό το αυγό να είναι πάντα καλά βρασμένο, σφιχτό και όχι μελάτο για να αποφύγουμε τυχόν μόλυνση από το μικρόβιο της σαλμονέλας. Το ξεκινάμε αργά και σταδιακά αυξάνοντας από μισό κουταλάκι, ώστε αν παρουσιάσει αλλεργία να μην είναι πολύ έντονη. Παιδιά μικρότερα των 2 χρόνων, μπορούν να τρώνε από 3 έως 5 αυγά την εβδομάδα. Μετά τα 2 χρόνια που ξεκινά φυσιολογικά η διαδικασία της αθηρωμάτωσης στον ανθρώπινο οργανισμό, ίσως χρειαστεί μια σχετική προσοχή κυρίως σε παχύσαρκα ή υπέρβαρα παιδιά με υπερχοληστερολαιμία που οφείλεται πρωτίστως στην κακή ποιότητα διατροφής ή και σε γενετικούς παράγοντες (ιστορικό). Εκεί συστήνεται ως πιο ορθή η κατανάλωση 2-3 ολόκληρων αυγών την εβδομάδα.
Κι αν δεν τρώει αυγό;
Υπάρχουν παιδάκια που απεχθάνονται αυτόν τον διατροφικό θησαυρό πρωτεΐνης, καλών λιπαρών και βιταμινών. Τι μπορείτε να κάνετε προκειμένου το παιδί να φάει το αυγό του;
– Φτιάξτε μία ομελέτα με τυριά και λαχανικά.
– Βάλτε αυγό στο τοστ, το αγαπημένο σνακ των παιδιών, και συνδυάστε το με φυστικοβούτυρο
– Φτιάξτε αυγοφέτες!
– Βάλτε λωρίδες αυγού σε πίτσα με μπέικον και τυριά, κάτι στο οποίο μάλλον το παιδί σας δεν θα αντισταθεί.
– Φτιάξετε άσπρα μακαρόνια με αυγά ή αγαπημένη των παιδιών carbonara.
– Φτιάξτε ρύζι – μπορείτε να το σερβίρετε γαρνιρισμένο με αρακά και κομματάκια ομελέτας.
– Φτιάξετε αλμυρά muffins με αυγό, που συνήθως λατρεύουν τα παιδιά.
ygeiamou.gr