Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, τα ανθρώπινα μαλλιά, έτσι και το τρίχωμα των σκύλων μπορεί να γκριζάρει όταν περνούν δύσκολες στιγμές.

Τα νεαρά σκυλιά των οποίων οι ιδιοκτήτες τα αξιολόγησαν ως αγχώδη, ανήσυχα και παρορμητικά, είναι πιο πιθανό να γκριζάρουν πρόωρα σε σύγκριση με σκύλους που είναι πιο ήρεμοι, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Με βάση τα χρόνια της εμπειρίας μου παρατηρώντας και δουλεύοντας με τους σκύλους, έχω εδώ και καιρό υποψίες ότι οι σκύλοι με υψηλότερα επίπεδα άγχους και παρορμητικότητας γκρίζαραν νωρίτερα», εξήγησε η επικεφαλής ερευνήτριας Phd Camille King που ασχολείται με τη συμπεριφορά των ζώων στην περιοχή του Ντένβερ.

Για την έρευνα, οι ερευνητές επισκέφθηκαν πάρκα σκύλων, κτηνιατρικές κλινικές και άλλους χώρους στο Κολοράντο, δίνοντας ερωτηματολόγια στους ιδιοκτήτες 400 σκύλων. Αφού οι ιδιοκτήτες απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο 42 ερωτήσεων σχετικά με τη συμπεριφορά, την ηλικία και την υγεία των σκύλων τους, οι ερευνητές τράβηξαν 2 φωτογραφίες από τον κάθε σκύλο. Οι ερευνητές απέκλεισαν τα σκυλιά με ανοιχτόχρωμη γούνα, καθώς δυσκολευόταν να διακρίνουν αν τα σκυλιά είχαν γκρίζο ρύγχος. Εξαίρεσαν επίσης τους σκύλους που δεν ήταν μεταξύ 1 και 4 ετών, καθώς τα μεγαλύτερα σκυλιά θα μπορούσαν να έχουν γκρίζα γούνα απλά λόγο γήρανσης.

Για να μετρήσουν το επίπεδο ανησυχίας κάθε σκύλου, οι ερευνητές έκαναν ερωτήσεις σχετικά με τη συμπεριφορά του κατοικίδιου ζώου, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσον ο σκύλος κατέστρεφε πράγματα όταν παρέμενε μόνος του, αν ο σκύλος έχανε τρίχωμα κατά την επίσκεψη στον κτηνίατρο ή εάν μαζευόταν ή ήταν ανήσυχος όταν βρισκόταν σε χώρους με πολύ κόσμο.

Για να αξιολογήσουν την παρορμητικότητα των σκύλων, οι ερευνητές ρώτησαν αν τα σκυλιά πηδούσαν πάνω στους ανθρώπους, αν μπορούσαν να ηρεμήσουν, εάν είχαν απώλεια εστίασης και εάν ήταν υπερκινητικά μετά την άσκηση. Στη συνέχεια, δύο ανεξάρτητοι βαθμολογητές που δεν είχαν συναντήσει ποτέ τους σκύλους, βαθμολόγησαν κάθε φωτογραφία σε κλίμακα από 0 έως 3, με 0 που υποδείκνυε καθόλου γκριζάρισμα και 3 που υποδείκνυε γκριζάρισμα.

Τα θηλυκά σκυλιά τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα γκριζαρίσματος από ότι τα αρσενικά σκυλιά, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Επιπλέον, οι σκύλοι που έδειχναν ότι φοβόντουσαν τους δυνατούς θορύβους, τα άγνωστα ζώα και τους ανθρώπους έτειναν να έχουν αυξημένο γκρίζο τρίχωμα.

Αντίθετα, το γκριζάρισμα δεν είχε καμία σχέση με το μέγεθος του σκύλου, με το εάν ήταν στειρωμένος ή όχι ή με το εάν ο σκύλος είχε κάποια ιατρικά προβλήματα.

«Αρχικά, ήμουν κάπως σκεπτικός για τα αποτελέσματα», δήλωσε ο συνεργαζόμενος μελετητής Thomas Smith, καθηγητής στο Κολέγιο Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου του Northern Illinois. «Ωστόσο, όταν αναλύσαμε τα δεδομένα, τα αποτελέσματα ήταν πραγματικά εντυπωσιακά.»

Εάν οι κηδεμόνες νεαρών σκύλων, παρατηρήσουν πρόωρο γκριζάρισμα, αυτό είναι μια προειδοποίηση ότι ο σκύλος τους αντιμετωπίζει προβλήματα άγχους, παρορμητικότητας ή φόβου. Εάν είναι απαραίτητο, τα σκυλιά θα μπορούσαν να εγγραφούν σε προγράμματα τροποποίησης συμπεριφοράς γράφουν οι ερευνητές στη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο τεύχος Δεκεμβρίου του περιοδικού Applied Animal Behavior Science.



agrinio24.gr