Εύκολο / Προετοιμασία: 10΄, Μαγείρεμα: 25΄

Υλικά (για 6 άτομα)


  • 250 γρ. τραχανάς ξινός (αλευρένιος για να βράσει πιο γρήγορα)
  • το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδου, καθαρισμένη, ολόκληρη
  • 1½  κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο
  • τα φύλλα από 1 – 2 κλωνάρια μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  • 80 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο για περίπου 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς και να ροδίσουν. Πετάμε το σκόρδο, προσθέτουμε  1.500 ml νερό, το δεντρολίβανο και αλατοπίπερο.

Μόλις αρχίσει να κοχλάζει το υγρό, ρίχνουμε τον τραχανά, ανακατεύουμε απαλά και βράζουμε για περίπου 15 – 20  λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ο τραχανάς και να χυλώσει η σούπα. Αποσύρουμε, σκορπίζουμε το μαϊντανό, την παρμεζάνα, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε.

➔ Συνοδεύουμε με καπνιστά αλλαντικά της αρεσκείας μας, π.χ. φέτες από σύγλινο ή απάκι που ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι για να ενταθεί η γεύση του.

kathimerini.gr







agrinio24.gr