Καπαμάς είναι το φαγητό που μαγειρεύεται σε σιγανή φωτιά, με σκεπασμένη την κατσαρόλα, και όλα τα υλικά του είναι σε μικρά κομμάτια. Συνήθως έτσι μαγειρεύεται το μοσχαρίσιο ή αρνίσιο κρέας, ενώ στα Επτάνησα καπαμά κάνουν και το χταπόδι. Η ντομάτα, το σέλινο και ο μαραθόσπορος κάνουν τη συνταγή αυτή ξεχωριστή.

Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 25΄, Μαγείρεμα: 1 ώρα + 10΄

Υλικά (για 6 άτομα)

  • 1 μεγάλο χταπόδι, περίπου
  • 1.600 γρ., καθαρισμένο και κομμένο σε κομμάτια των 3 εκ.
  • 3 ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 1 μικρό και τρυφερό κλωνάρι σέλινου, μαζί με τα φύλλα του, ψιλοκομμένα
  • 1 μέτριο καρότο, σε ψιλά κυβάκια
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 5 κόκκοι μαύρου πιπεριού, χοντροκοπανισμένοι
  • 1 κουτ. γλυκού μαραθόσπορος, κοπανισμένος
  • 200 ml ξηρό, λευκό κρασί
  • 3 μεγάλες και ώριμες ντομάτες, τριμμένες (με το ζουμί τους)
  • 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο, το σέλινο, το καρότο, τη δάφνη, τους κόκκους πιπεριού και τον μαραθόσπορο για 6-8 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να ροδίσουν.

Δυναμώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το χταπόδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 4-5 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά του χταποδιού. Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε 2-3 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε την ντομάτα και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι (καπαμάς γαρ) και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι.

Προσθέτουμε το δεντρολίβανο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε το φαγητό στην άκρη, σκεπασμένο, για περίπου 5 λεπτά, να σταθεί.

Συνοδεύουμε με χοντρά μακαρόνια, κοφτό μακαρονάκι ή ένα λευκό πιλάφι με καβουδισμένα αμύγδαλα.

kathimerini.gr



agrinio24.gr