Προετοιμασία–παρασκευή: 30΄

Υλικά (για 1 κλασική φόρμα)

  • 2/3 κούπας ελαιόλαδο
  • 2 κούπες σιμιγδάλι χοντρό
  • 1/2 κούπα χυμός πορτοκαλιού, φρεσκοστυμμένος
  • 3 κούπες νερό ζεστό
  • 1½ κούπα ζάχαρη
  • ½ κούπα καρύδια, ψιλοκομμένα
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα

Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το σιμιγδάλι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και την τοποθετούμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Ανακατεύουμε συνεχώς και όσο έντονα θέλουμε, μέχρι να πάρει χρώμα το μείγμα. Οσο πιο πολύ ανακατέψουμε το σιμιγδάλι με το λάδι τόσο πιο σκούρος θα βγει ο χαλβάς.

Χαμηλώνουμε αρκετά την ένταση της εστίας.

Αναμειγνύουμε σε ένα σκεύος τον χυμό πορτοκαλιού με το νερό, προσθέτοντας τη ζάχαρη.

Ανακατεύουμε με την ξύλινη κουτάλα.

Προσέχοντας να μην καούμε, ρίχνουμε τα καρύδια, το ξύσμα και την κανέλα. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μείγμα να κοχλάσει μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από 
τη φωτιά και αδειάζουμε τον χαλβά σε μια φόρμα 
της αρεσκείας μας.

Μυστικό

Μπορούμε να ρίξουμε καβουρδισμένα αμύγδαλα στο μείγμα αν δεν μας αρέσουν τα καρύδια. Επίσης, μπορούμε να το εμπλουτίσουμε με ξανθές σταφίδες.

kathimerini.gr







agrinio24.gr