Αξιωματούχοι από όλο τον κόσμο στον τομέα της υγείας έχουν σχεδόν εξίσου πολλές ερωτήσεις όσες και απαντήσεις σχετικά με τον μυστηριώδη κοροναϊό, που προήλθε από την Κίνα τον περασμένο μήνα και έχει ήδη εξαπλωθεί σε άλλες χώρες και ηπείρους. Πώς ακριβώς μεταδίδεται; Πόσο μολυσματικός και, το πιο βασικό, πόσο θανατηφόρος είναι;

Μέχρι τώρα γνωρίζουμε ότι ο νέος κοροναϊός προέρχεται από ζώα που πωλούνταν σε μια υπαίθρια αγορά της πόλης Wuhan και ότι έχει πολλές ομοιότητες με τον SARS, τον κοροναϊό που επίσης προήλθε από μετάδοση από ζώο σε άνθρωπο στην Κίνα το 2002, αν και δεν φαίνεται να είναι το ίδιο θανατηφόρος.

Όπως και ο SARS (σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο), που μόλυνε περισσότερους από 8.000 ανθρώπους και σκότωσε 800 προτού περιοριστεί το 2003, ο νέος κοροναϊός εξαπλώνεται μέσω στενής επαφής ανθρώπου με άνθρωπο. Κάθε μολυσμένο άτομο φαίνεται να εξαπλώνει τον ιό σε περίπου δύο άλλα, μέσω του βήχα, ή του φταρνίσματος, ή αφήνοντας μικρόβια σε μια επιφάνεια που την αγγίζουν υγιή άτομα τα οποία στην συνέχεια αγγίζουν το πρόσωπό τους. Αυτό υποστηρίζει η Colleen Kraft, η οποία είναι επικεφαλής γιατρός στο Emory University Hospital και συνέβαλε στη θεραπεία των πρώτων κρουσμάτων από τον ιό Εμπόλα στις ΗΠΑ το 2014.

Τα τελευταία στοιχεία από τις κινεζικές υγειονομικές αρχές κάνουν λόγο για 25 νεκρούς και 830 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε εθνικό επίπεδο από τον νέο κοροναϊό.


Η πρόοδος του SARS (μαύρη γραμμή) βάσει στοιχείων ημερήσιας καταγραφής του ΠΟΥ το 2003. Αρχικά ο ΠΟΥ κατέγραψε τα πρώτα πιθανά κρούσματα την 1η Φεβρουαρίου 2003, αλλά αργότερα αναθεώρησε την έναρξη του SARS στις αρχές Νοεμβρίου 2002, κάτι που αποτυπώθηκε ως άλμα κρουσμάτων στον πίνακα αυτό. Ο συνολικός αριθμός πιθανών κρουσμάτων SARS έφτασε τα 8.096. Τα στοιχεία από τον νέο κοροναϊό (κόκκινη γραμμή) περιλαμβάνουν επιβεβαιωμένα κρούσματα από τις 8 Δεκεμβρίου 2019 μέχρι και τις 23 Ιανουαρίου 2020.

Νέος κοροναϊός: Σύγκριση με ιλαρά και Εμπόλα

Προς το παρόν, ο νέος κοροναϊός δεν είναι τόσο μολυσματικός όσο ο ιός της ιλαράς, ο οποίος μπορεί να ζήσει μέχρι και δύο ώρες στον αέρα αφότου ένα μολυσμένο άτομο βήξει, ή φταρνιστεί. Ούτε φαίνεται να είναι σχεδόν εξίσου θανατηφόρος με τον ιό Εμπόλα, ο οποίος είναι πολύ πιο δύσκολο να μεταδοθεί. Ο Εμπόλα μεταδίδεται κυρίως μέσω άμεσης επαφής με το αίμα ενός μολυσμένου ατόμου, ή από άλλα σωματικά υγρά.

Ωστόσο, η δρ. Kraft και άλλοι επίσημοι από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησαν ότι η κατανόηση του νέου κοροναϊού εξακολουθεί να εξελίσσεται και ότι ο τρόπος με τον οποίο εξαπλώνεται και μολύνει τους ανθρώπους θα μπορούσε να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου.

“Η μετάδοση θα είναι η ίδια με άλλους ιούς της αναπνευστικής οδού“, ανέφερε η δρ. Kraft. “Το κατά πόσον είναι πιο ισχυρός όσο ζει μέσα στο άτομο, ή σε κάποια επιφάνεια, ή στον αέρα, αυτά είναι πράγματα που μπορούν να αλλάξουν. Καθώς μαθαίνουμε αυτά τα πράγματα, μπορούμε να αξιολογήσουμε τι έκτακτα μέτρα πρέπει να πάρουμε”.

Ο ΠΟΥ την Πέμπτη δήλωσε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να ανακοινωθεί επισήμως κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο. Την ίδια απόφαση είχε λάβει για τον ιό Εμπόλα το 2014 και τον ιό Ζίκα το 2016.

Οι κοροναϊοί κυμαίνονται από το κοινό κρυολόγημα έως πιο σοβαρές ασθένειες όπως ο SARS και ο MERS (αναπνευστικό σύνδρομο Μέσης Ανατολής). Μερικοί κοροναϊοί, όπως αυτός ο νέος κοροναϊός από την Κίνα, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά συμπτώματα και ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας.

Ωστόσο, επειδή υπάρχουν ακόμα πολλά άγνωστα στοιχεία, υπάρχουν και πολλά σενάρια για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να εξαπλωθεί αυτός ο κοροναϊός, δήλωσε ο Tom Frieden, πρώην διευθυντής του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

“Μια μικρή πιθανότητα είναι ότι μπορεί να μεταδοθεί τόσο εύκολα όσο το κοινό κρυολόγημα και να προκαλέσει σοβαρή πνευμονία σε ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων που θα μολύνει. Αυτό φαίνεται μάλλον απίθανο, αλλά θα ήταν ανησυχητικό γιατί θα μπορούσε να γίνει σαν ένα κυκλοφορούν στέλεχος γρίπης σε όλο τον κόσμο”, δήλωσε ο Frieden.

Μια άλλη πιθανότητα είναι ο νέος κοροναϊός να εξαπλώνεται όπως ο SARS. Δηλαδή όχι τόσο εύκολα όπως η γρίπη, αλλά να προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια από τον SARS. “Αυτό θα είναι ζήτημα εγρήγορσης αλλά όχι μεγάλης ανησυχίας και, ενδεχομένως, πιο εύκολο να περιοριστεί”, είπε.

Δεν υπάρχει εμβόλιο ή θεραπεία για τον νέο κοροναϊό, αλλά έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για δοκιμές σε ανθρώπους για ένα εμβόλιο κατά του κοροναϊού. Αυτές είναι πιθανό να ξεκινήσουν μέσα σε τρεις μήνες. Το ανησυχητικό είναι ότι ο νέος κοροναϊός διαδίδεται σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης (πχ νοσοκομεία), πράγμα που οι ειδικοί λένε ότι προκαλεί επίσης ανησυχία.

“Πολλά πράγματα μας δίνουν ένα πλεονέκτημα, αλλά το μειονέκτημα μας είναι το άγνωστο. Δεν κατανοούμε πλήρως την ασθένεια, τη σοβαρότητα και τον τρόπο μετάδοσής της”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη ο Michael Ryan, εκτελεστικός διευθυντής του ΠΟΥ για το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης για την υγεία.

Πηγή: iatropedia.gr



agrinio24.gr