Η Google και το Facebook προσπαθούν να παραμείνουν ένα βήμα μπροστά από όσους διαδίδουν και ανακυκλώνουν λανθασμένες πληροφορίες για τον νέο κορωναϊό και παρέχουν στους χρήστες του διαδικτύου χρήσιμες και ακριβείς πηγές επί του θέματος.

Χθες το Facebook ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επισημαίνει και να αφαιρεί ψευδείς πληροφορίες για τον κορωναϊό, ενώ η Google δημιούργησε ειδοποίηση «SOS Alert» για αναζητήσεις με την λέξη-κλειδί κορωνοϊός.

Ομάδα διαχειριστών του Facebook έχει την ευθύνη να επιθεωρεί και να επαληθεύει το περιεχόμενο που σχετίζεται με τον κορωναϊό, που πλέον θεωρείται κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την δημόσια υγεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Όταν οι ελεγκτές κρίνουν ότι κάτι είναι ψευδές, το Facebook θα περιορίσει την διάχυσή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης και θα στείλει μια ειδοποίηση σε όσα άτομα έχουν μοιραστεί, ή προσπαθούν να μοιραστούν αυτό το περιεχόμενο. Το Facebook αφαιρεί επίσης περιεχόμενο που έχει επισημανθεί από παγκόσμιους οργανισμούς υγείας για περιεχόμενο ψευδών δηλώσεων, ή θεωριών συνωμοσίας. Τελευταίο παράδειγμα η διάδοση μιας εντελώς ψεύτικης θεραπείας με κατάποση… χλωρίνης. Επίσης, θα περιορίσει ή θα εμποδίσει τα hashtags που χρησιμοποιούνται για την εξάπλωση παραπληροφόρησης γύρω από τον κορωναϊό στο Instagram.

Το SOS Alert της Google αναδιοργανώνει τα αποτελέσματα αναζήτησης για να προβάλλει τις κορυφαίες ειδήσεις, τα σχετικά με την αναζήτηση του χρήστη τοπικά αποτελέσματα, τις χρήσιμες πληροφορίες από αξιόπιστους οργανισμούς και τις επαληθευμένες συμβουλές ασφάλειας. Το SOS Alert είναι μία από τις αναγνωρισμένες υπηρεσίες προειδοποίησης σε θέματα έκτακτης επικαιρότητας της Google και, όπως και οι προσπάθειες του Facebook, έχει ως στόχο να βοηθήσει τους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες που μπορούν να εμπιστευτούν γρήγορα και με ασφάλεια.

Το Facebook προσφέρει επίσης δωρεάν πιστώσεις διαφημίσεων, για να βοηθήσει στην διάχυση εκπαιδευτικών εκστρατειών κατά των κορωναϊών στις πληγείσες περιοχές και η εταιρεία μοιράζεται συγκεντρωτικά και ανώνυμα δεδομένα κινητικότητας και χάρτες πυκνότητας πληθυσμού με ερευνητές στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και με το Εθνικό Πανεπιστήμιο Tsing Hua στην Ταϊβάν, προκειμένου να προβλέψουν καλύτερα την εξάπλωση του κορωναϊού.

Πηγή: engadget.com, iatropedia.gr



agrinio24.gr