Ο πλανήτης κινείται στον ρυθμό της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού και οι Αρχές της Κίνας αλλά και όλων των κρατών λαμβάνουν έκτακτα μέτρα αντιμετώπισής του. Τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται καθημερινά και οι θάνατοι από τον ιό έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τους 500, προκαλώντας ανησυχία για τη νέα πανδημία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Κάλτσα

Ο ιός έκανε την εμφάνισή του στην πόλη Ουχάν, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, και συγκεκριμένα από μια υπαίθρια λαϊκή αγορά και προέρχεται από ζώα που είτε δεν φυλάσσονταν στις καλύτερες δυνατές συνθήκες είτε ήταν άγρια. Αιτία της μετάδοσης στους ανθρώπους φαίνεται να είναι η προτίμηση των Κινέζων στην κατανάλωσή τους, γεγονός που καθιστά τη χώρα των 1.386 δισ. κατοίκων ευάλωτη σε ξεσπάσματα νέων ιών.

Η Κίνα πια αποτελεί έναν προορισμό τουριστικό αλλά και επαγγελματικό για πολλούς δυτικούς αλλά και για Έλληνες. Σε πολλές πόλεις έχουν εγκατασταθεί άνθρωποι από τη χώρα μας για να βρουν εργασία ή να διευρύνουν τους επαγγελματικούς τους ορίζοντες.

Το Newsbeast.gr επικοινώνησε με έναν Έλληνα που ζει εδώ και 6 χρόνια στη χώρα της Ασίας, ο οποίος μας μίλησε για την κατάσταση που αντιμετωπίζει, για τον φόβο που προκαλεί η εξάπλωση του ιού αλλά και τον τρόπο που οι Αρχές προσπαθούν να την περιορίσουν.

«Οι επιχειρήσεις απασχολούν τους υπαλλήλους με εργασία από το σπίτι»

Ο Κωνσταντίνος Λιάκος ζει και εργάζεται στην πόλη Σενζέν στα νότια της χώρας, που βρίσκεται λίγο πάνω από 1000 χιλιόμετρα μακριά από την Ουχάν, το «επίκεντρο» της εξάπλωσης του κοροναϊού. Είναι Co-Founder/CMO της εταιρείας εισαγωγής και διανομής Ελληνικών Κρασιών και Αποσταγμάτων στην Κίνα, Hellenic Agora.

Ρωτήσαμε τον κ. Λιάκο για την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη του αλλά και συνολικά.

«Οι επιχειρήσεις απασχολούν τους υπαλλήλους με εργασία από το σπίτι. Η πλειοψηφία των καταστημάτων λιανικής και μαζικής εστίασης παραμένουν κλειστά. Τα εργοστάσια παραγωγής παραμένουν κλειστά. Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά μετά την αργία της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς. Ανακοινώσεις κάνουν λόγο για άνοιγμα από 1 Μαρτίου 2020» μας είπε.

Οι ελλείψεις στις χειρουργικές μάσκες που παρουσιάζονται στην Κίνα απασχολούν και την Ελλάδα, καθώς Κινέζοι πολίτες αγοράζουν το ιατρικό υλικό από τα εδώ φαρμακεία και το αποστέλλουν στην πατρίδα τους μαζικά.

«Η χρήση μάσκας κατά τις μετακινήσεις είναι υποχρεωτική! Κατά την προσέλευση του ο κόσμος σε κτίρια, εμπορικά κέντρα, δημόσιες υπηρεσίες αλλά και στις κεντρικές εισόδους των residential gardens (συστοιχίες πολυκατοικιών στις οποίες διαμένει ο κόσμος) γίνεται μέτρηση θερμοκρασίας!

Οι αγορές για τα απαραίτητα γίνεται μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου, με έλεγχο των υπαλλήλων μεταφορών σε κάθε διέλευση τους. Κάποια super market είναι λειτουργούν. Γενικότερα υπάρχουν συστάσεις να μην γίνονται πολλές μετακινήσεις» ανέφερε ο κ. Λιάκος.

Ποια είναι όμως η ψυχολογία των Κινέζων;

«Η ψυχολογία των Κινέζων πολιτών είναι διαφορετική από αυτή των ξένων που διαμένουν στη χώρα. Θεωρούν ότι πρέπει να μείνουν στο σπίτι και να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. Επίσης μεταδίδεται μέσω των κοινωνικών δικτύων το μήνυμα ομοψυχίας και προσπάθειας καταπολέμησης του ιού. Κεντρικά πρόσωπα σε αυτήν την καμπάνια είναι γιατροί και νοσηλευτές, οι οποίοι πραγματικά δουλεύουν χωρίς ρεπό και πολλά διαλείμματα. Οι εικόνες από τα πρόσωπα νοσηλευτών και γιατρών που έχουν τα έντονα σημάδια από τις ατελείωτες ώρες χρήσης μάσκας είναι οι πιο διαδεδομένες στα κοινωνικά δίκτυα. Οι ξένοι προσπαθούν να γυρίσουν στις χώρες τους, θεωρώ είναι πιο αναστατωμένοι και αισθάνονται μία αμηχανία.

Η προσωπική μου διάθεση είναι θετική, παραμένω στο σπίτι, προσπαθώ να περνάω το χρόνο μου δημιουργικά, διαβάζοντας κάποια βιβλία. Έχω βελτιώσει και τις δεξιότητες μου στην μαγειρική. Επιπλέον, έχω εγγραφεί σε ένα on line course (intensive) 4 εβδομάδων για να κρατάω τη σκέψη μου ζωντανή! Το αντικείμενο μελέτης είναι “machine learning”. Κάνω ορισμένες μετακινήσεις κυρίως για να αλλάζω εικόνες, χωρίς να συναντώ φίλους ή συνεργάτες. Παράλληλα, οργανώνω τα θέματα της επιχείρησης από το σπίτι, σχεδιάζοντας τις στρατηγικές με τους συνεργάτες με email και τηλέφωνα».

Υπάρχουν αρνητικές επιδράσεις στην κινεζική οικονομία;

«Η οικονομία της χώρας είναι σίγουρο ότι θα επηρεαστεί αρνητικά, και είναι ξεκάθαρο ότι και η παγκόσμια οικονομία αντιλήφθηκε πόσο μπορεί να επηρεάσει αυτή η “παύση” δραστηριοτήτων των Κινέζων πολιτών πολλές παραμέτρους της παγκόσμιας οικονομίας (πετρέλαιο, μεταφορές, λιανικό εμπόριο luxury goods, τουρισμός κ.ά.)».

Ο κ. Λιάκος μας μίλησε και για την προέλευση του ιού και την πόλη Ουχάν.

«Ο ιός προήλθε από μία αγορά άγριων ζώων στην πόλη Ουχάν. Όλα τα μέσα ανέφεραν ότι η αγορά ήταν ψαραγορά. Η αλήθεια είναι ότι στην αγορά αυτή μπορούσε να βρει κάποιος φίδια, νυχτερίδες και άλλα περίεργα άγρια ζώα προς πώληση. Αυτό που υπάρχει αυτές τις μέρες ως κεντρικό θέμα στα μέσα είναι κατά πόσο πρέπει να καταργηθούν οι αγορές αυτές καθώς αποδεδειγμένα και σε προηγούμενες εξαπλώσεις ιών ο αρχικός host του ιού ήταν κάποιο άγριο ζώο.

Το πρόβλημα είναι όντως επικεντρωμένο εκεί και προσπαθούν να το περιορίσουν, γι’ αυτό και έχουν απαγορεύσει όλες τις μετακινήσεις εντός και εκτός της πόλης. Αλλά όλες οι πόλεις στην Κίνα από την πιο μεγάλη μέχρι την πιο μικρή, από το Πεκίνο μέχρι εμάς, ζούμε σε μία κατάσταση διαφορετική. Απλώς στην πόλη εκείνη α πράγματα είναι πιο σκληρά, πιο αυστηρά».

Τι γίνεται όμως στην πόλη του;

«Εδώ έχουμε περίπου 396 κρούσματα μέχρι σήμερα, κανένα όμως θανατηφόρο. Στην πραγματικότητα η Σενζέν είναι μία πόλη που έχει πάνω από 12 εκατομμύρια κατοίκους. Ο ιός έχει χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας αλλά εξαπλώνεται γρήγορα. Αυτή είναι η διαφορά του, η εξάπλωση».

Στα ελληνικά ΜΜΕ υπάρχουν συνεχείς αναφορές για τα αυστηρά μέτρα που έχει λάβει το κινεζικό κράτος για την αντιμετώπιση του ιού. Είναι αλήθεια αυτό;

«Τα μέτρα είναι πολύ αυστηρά, αφού θέλουν να περιορίσουν τη μετάδοση στη φάση αυτή. Πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι το ξέσπασμα του ιού έγινε στην περίοδο της αργίας της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς όπου οι μετακινήσεις των πολιτών φτάνουν σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα και γίνονται σε όλη την Κίνα, από τις μεγαλουπόλεις προς τις μικρότερες πόλεις και τα χωριά, αφού είναι η περίοδος συγκέντρωσης της κινεζικής οικογένειας με όλα τα μέλη να πηγαίνουν στα home towns από όπου κατάγονται. Επίσης είναι και περίοδος που οι Κινέζοι ταξιδεύουν προς το εξωτερικό» μας είπε ο κ. Λιάκος.

«Ο Έλληνας πρόξενος μας τηλεφώνησε και ενδιαφέρθηκε προσωπικά»

Όσο για την αποτελεσματικότητα των Κινέζων, τα σχόλια είναι μάλλον… θετικά.

«Η αντιμετώπιση είναι άμεση και η τεχνολογία πλέον διευκολύνει. Δηλαδή όταν όλοι έχουμε στο κινητό μας εφαρμογή που αναφέρει ακριβώς τα κρούσματα, τι να προσέχουμε… Παρέχουν τα Μέσα την πληροφόρηση σε όλους πάρα πολύ γρήγορα και άμεσα. Αν γίνει μία ανακοίνωση, όλοι μαθαίνουμε πολύ γρήγορα τι πρέπει να κάνουμε. Αυτό γίνεται για να μην υπάρχει πανικός. Όταν έχεις ενημέρωση ο πανικός εξαφανίζεται. Όταν έχεις άγνοια τότε υπάρχει μεγαλύτερος φόβος».

Ο κ. Λιάκος έκανε και μία υποθετική σύγκριση με την Ελλάδα.

«Είναι σίγουρα πιο αποτελεσματικοί όχι μόνο από το ελληνικό κράτος αλλά από πολλά άλλα κράτη γιατί δεν τους ενδιαφέρει το χρηματικό κόστος. Λένε ότι “εμείς θα χτίσουμε ένα νοσοκομείο σε 10 μέρες γιατί πρέπει να γίνει για το καλό του κόσμου”. Όλοι μπορούν να πάνε στο νοσοκομείο δωρεάν. Έχουν παραμερίσει το οικονομικό ζήτημα και λένε ότι πρέπει να περιορίσουν το πρόβλημα. Τους ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος. Να μην πει κανείς ότι δεν λειτουργεί σωστά το κράτος.

Αν είχε συμβεί αυτό σε εμάς, με τα προβλήματα που έχουν τα νοσοκομεία σε προσωπικό και αλλού, δεν νομίζω ότι θα μπορούσαμε άμεσα να δώσουμε μια τέτοια λύση».

Έχετε κάποια επαφή με το ελληνικό κράτος, μέσω πρεσβείας; Έχει λάβει μέτρα για την προστασία σας; 

«Το ελληνικό κράτος μέσω πρεσβείας (Πεκίνο) και των προξενείων (Σαγκάη, Γκουανγτζόου) έχουν προβεί σε ενημέρωση των Ελλήνων που διαμένουμε στην Κίνα. Η ενημέρωση γίνεται με δημοσίευση άρθρων που δίνει το επίσημο Κινεζικό κράτος μέσω του Foreign Affairs Office στα αγγλικά.

Επειδή η περιοχή διαμονής μου είναι η πόλη Shenzhen, ανήκω στο προξενείο της Γκουανγκτζόου, όπου ο Πρόξενος μας κάλεσε και τηλεφωνικά και ενδιαφέρθηκε και προσωπικά εκτός από την επίσημη και τυπική ενημέρωση».

Οι Έλληνες που βρίσκονται στην Κίνα γυρίζουν πίσω ή μόνο όσοι ζουν στην Ουχάν;

«Κάποιοι Έλληνες αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα μέχρι να δούνε τι θα γίνει. Από την πόλη Ουχάν γνωρίζουμε για μία περίπτωση Έλληνα που κατάφερε να πάει στη Γαλλία. Υπάρχουν πληροφορίες και για άλλους 2 Έλληνες στην πόλη Ουχάν.

Εγώ έχω αποφασίσει να μείνω. Επίσης, θεωρώ ότι εάν πάθω κάτι τα νοσοκομεία εδώ είναι σε μεγαλύτερη ετοιμότητα και έχουν τη μεγαλύτερη τεχνογνωσία από κάθε άλλο νοσοκομείο άλλης χώρας».

Όσο για την περαιτέρω εξάπλωση του ιού, ο κ. Λιάκος έκανε την εξής εκτίμηση:

«Η συνάρτηση εξάπλωσης του ιού τις τελευταίες μέρες από εκθετική έγινε γραμμική. Θεωρητικά αναμένουμε να μειωθεί η εξάπλωση λόγω των μέτρων. Η ενημέρωση του κόσμου είναι πλήρης. Τα επίσημα μέσα ενημερώνουν μέσω των παραδοσιακών media (τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, εφημερίδες) για τρόπους προφύλαξης αλλά και συστάσεις για προστασία. Τα social media παίζουν τον πιο σημαντικό ρόλο, αφού υπάρχουν πολλά επίσημα άρθρα για ενημέρωση, προφύλαξη αλλά και αναπτέρωσης του ηθικού των πολιτών, με κύρια πρόσωπα τους κεντρικούς ήρωες (γιατρούς, νοσηλευτές)»



agrinio24.gr