Η αντίστροφη μέτρηση για την άρση των περιορισμών αρχίζει να μετρά από αύριο Τετάρτη. Η κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του ΕΟΔΥ θα καταλήξει στις τελικές επιστημονικές προτάσεις που θα κατατεθούν στην κυβέρνηση για την άρση των μέτρων.

Στο επίκεντρο του επιστημονικού διαλόγου θα βρεθούν -μεταξύ άλλων- τα κρίσιμα θέματα της επόμενης μέρας, όπως η ασφαλής επιστροφή στις δουλειές μας, η επαναλειτουργία των σχολείων και η επέκταση των τεστ στον ευρύτερο πληθυσμό. “Τα επιστημονικά εργαλεία που διαθέτουν οι επιστήμονες θα μας οδηγήσουν με ασφάλεια και αυτοπεποίθηση στην επόμενη μέρα”, δήλωσε ο καθηγητής παθολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

“Ο συστηματικός σχεδιασμός και ο διάλογος συνεχίζεται”, υπογράμμισε στην απογευματινή ενημέρωση της Τρίτης για τον κορωνοϊό. “Μέσα στις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν από την ηγεσία του κράτους σημαντικές παρεμβάσεις σχετικά με τα μέτρα και τη σταδιακή και ελεγχόμενη χαλάρωσή τους. Αύριο θα υπάρξει και ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής μας, η οποία εισηγείται για κάποια από αυτά τα καίρια θέματα, ιδιαίτερα αυτά που αφορούν στη δημόσια υγεία, όπως π.χ. αυτά που αφορούν την επέκταση των κριτηρίων για τους εργαστηριακούς ελέγχους μεταξύ άλλων”, ανέφερε.

Τσιόδρας: “Επιστροφή στα σχολεία με ασφάλεια για τα παιδιά, τους δασκάλους και τις ευπαθείς ομάδες”

Οι ζωές που κερδήθηκαν με κόπο με τα μέτρα περιορισμού, η καμπύλη των σοβαρά νοσηλευομένων που μειώνεται, το περίφημο R0 που είναι σημαντικά κάτω από το 1, δίνουν το πράσινο φως στους επιστήμονες να προχωρήσουν με αποφασιστικά βήματα στη χαλάρωση των μέτρων.

Η σταδιακή επιστροφή στις σχολικές αίθουσες (σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρχές Μαϊου), αποτελεί την κομβική κίνηση που θα επιτρέψει και στους γονείς να επιστρέψουν στις εργασίες τους. Χωρίς ωστόσο να διακινδυνεύσουν οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες, οι οποίοι ίσως χρειαστεί να απομακρυνθούν προσωρινά από τον αστικό ιστό.

Τα παραπάνω περιλαμβάνονται στο σχέδιο που θα προωθήσουν οι επιστήμονες στην κυβέρνηση, για την υλοποίησή του. Ο καθηγητής κ. Τσίοδρας, δήλωσε σχετικά:

“Θέλω να τονίσω ότι η επιστημονική μας Επιτροπή θα εισηγηθεί για το θέμα (των σχολείων) προς την ηγεσία του Υπουργείου πάντα με γνώμονα τη δημόσια υγεία, αλλά και την προστασία των παιδιών – τα παιδιά ανήκουν, όπως ξέρετε στις μη ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού ευτυχώς για όλους μας και κινδυνεύουν λιγότερο – των γονιών, των δασκάλων και τυχόν ευπαθών ομάδων στον οικογενειακό κύκλο”.

“Οι ζωές που κερδήθηκαν” και “η επιτυχημένη πορεία και σε παγκόσμιο επίπεδο”

Αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση αντλούν οι επιστήμονες από την επιτυχημένη πορεία της χώρας, που “μπορεί να σχετίζεται με περισσότερους από 100 νεκρούς”, όμως, είναι “πραγματικά επιτυχημένη και σε παγκόσμιο επίπεδο”, σύμφωνα με τον καθηγητή:

“Για μένα το πιο σημαντικό στην πατρίδα μας είναι οι ζωές που κερδήθηκαν. Και νομίζω ότι από εκεί πρέπει να αντλήσουμε αισιοδοξία, πως ετοιμαστήκαμε καλύτερα για το μέλλον, με τη συνεργασία όλων σας γλιτώσαμε τα χειρότερα, με αυτό το δύσκολο ομολογουμένως τρόπο του περιορισμού. Όμως, εξακολουθούμε να πηγαίνουμε καλά”.

Η χαλάρωση των μέτρων θα γίνει σταδιακά και με προσοχή, ενώ ο έλεγχος της επιδημίας θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο με τα ειδικά μαθηματικά εργαλεία που ερμηνεύουν τις τάσεις της επιδημίας. Εργαλεία που ανέπτυξαν από το μηδέν, οι επιστήμονες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και του Πανεπιστημίου Αθηνών.

“Αυτά θα μας δώσουν και θα μας δίνουν περισσότερη αυτοπεποίθηση στις αποφάσεις μας, ώστε να μπορούμε έγκαιρα και αποτελεσματικά να προσαρμόζουμε την ένταση των μέτρων, όταν αυτή χρειάζεται με στόχο τον έλεγχο της επιδημίας”.

Το Κρανίδι “crash test” για την επόμενη μέρα

Για να μην ανακάμψει η πανδημία στη χώρα θα χρησιμοποιηθούν “επιδημιολογικά εργαλεία”, όπως αυτά που ενεργοποιήθηκαν στο Κρανίδι και την Ερμιόνη, στους ευάλωτους πληθυσμούς των μεταναστών. Βήμα – βήμα ο ΕΟΔΥ θα ιχνηλατεί, θα ανιχνεύει και θα περιορίζει έγκαιρα, όποια τυχόν τοπική επιδημική έξαρση προκύψει.

Με βάση την επιδημιολογική επιτήρηση θα φαίνεται σε κάθε στάδιο, αν ενδείκνυται ακόμη περισσότερη χαλάρωση, αναμονή ή κλιμάκωση των μέτρων. Τα μέτρα αυτά θα αξιολογούνται πάντα και σε συνδυασμό με τους επιστημονικούς δείκτες που αφορούν την επάρκεια του συστήματος υγείας, το ποσοστό κάλυψης κλινών στα νοσοκομεία και τυχόν άνοδο των νοσηλειών στις ΜΕΘ.

“Πέρα και πάνω απ’ όλα πάντως καθοριστική στην επόμενη φάση θα είναι η σχολαστική απ’ όλους μας επιτήρηση της υγείας μας και η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής”, τόνισε εμφατικά κλείνοντας την ενημέρωση ο Σωτήρης Τσιόδρας.



agrinio24.gr