Τα περιοριστικά μέτρα που προκύπτουν από την κρίση του κορωνοϊού έχουν αλλάξει δραστικά την καθημερινή ζωή των παιδιών και των εφήβων, λένε οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ, στο πλαίσιο της οποίας εξετάζονται οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης στα παιδιά, η πανδημία του κορωνοϊού και τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν από το lockdown, έχουν διαταράξει σημαντικά την καθημερινότητα των παιδιών και των εφήβων. Η άρση των μέτρων που ακολούθησε, ωστόσο, ακόμα δεν έχει επαναφέρει την ισορροπία.

Χωρίς επαφή με φίλους, χωρίς κανονική σχολική ζωή, με τον φόβο πιθανής μόλυνσης των παππούδων και διαφόρων καταπιεστικών καταστάσεων στο ίδιο το σπίτι, η κρίση του κορονοϊού επηρέασε βαθιά τη ζωή παιδιών και εφήβων.

“Επιβαρυντική ήταν λιγότερο η πραγματική απειλή του ιού, αλλά μάλλον οι δευτερεύουσες συνέπειες, τονίζει η Κάτριν Ζέβεκε”, η διευθύντρια της Πανεπιστημιακής Κλινικής για Παιδιά και Εφηβική Ψυχιατρική στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ. Σύμφωνα με την ίδια, ο μακρύτερος αποκλεισμός από τη συνήθη καθημερινή ζωή τους βλάπτει τα παιδιά και τους εφήβους στη γνωστική, συναισθηματική και κοινωνική τους ανάπτυξη και αφήνει ίχνη που είναι ήδη ορατά και θα εμφανιστούν πολύ περισσότερο μετά την άρση των περιορισμών.

Μελέτες σε εξέλιξη: Διερευνούν ανησυχητικά συμπτώματα στα παιδιά

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μία μελέτη για να εξεταστούν οι επιπτώσεις στα παιδιά του Τιρόλου και του Νοτίου Τιρόλου στα νηπιαγωγεία, στα δημοτικά και στα γυμνάσια και μέσα από αυτή σκοπεύεται να αναπτυχθεί ένα εργαλείο διαλογής για την έγκαιρη ανίχνευση του άγχους.

Η Κάτριν Ζέβεκε επισημαίνει ότι, το εάν και το πώς τα παιδιά αισθάνονται ψυχολογική επιβάρυνση εξαρτάται από το ψυχικό τους περιβάλλον, καθώς τα παιδιά έχουν περισσότερες ανησυχίες όταν και οι ενήλικες έχουν ανησυχίες, όπως ψυχικές ασθένειες, απώλεια θέσης εργασίας, μερική εργασία ή οικονομικές δυσκολίες. Σημάδια ότι το βάρος έχει γίνει πολύ μεγάλο μπορεί να είναι φόβοι, αϋπνία, καταναγκαστικές πράξεις, αδιαθεσία και κατάθλιψη, όπως επίσης και αυξημένη χρήση ναρκωτικών και ανεξέλεγκτη χρήση του Διαδικτύου.

Η ίδια διευκρινίζει πως, ακόμα και αν τα μέτρα χαλαρώνουν ολοένα και περισσότερο, απέχουμε ακόμη πολύ από την ομαλότητα, οι σχολικές δραστηριότητες είναι ακόμη περιορισμένες και η φροντίδα των καλοκαιρινών διακοπών συχνά δεν έχει ρυθμιστεί ακόμη. Το πώς μπορούν να ξεπεραστούν αυτές οι προκλήσεις εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις γενικές οικογενειακές συνθήκες και, επιπλέον, οι κρίσεις πλήττουν πάντα τους κοινωνικά μειονεκτούντες, σημειώνει.

Από την πλευρά της, η Αυστριακή Εταιρεία Παιδιατρικής και Εφηβικής Ψυχιατρικής, Ψυχοσωματικής και Ψυχοθεραπείας ζητά να ξαναρχίσουν πλήρως την λειτουργία τους τα σχολεία και οι εγκαταστάσεις φροντίδας παιδιών, σύμφωνα με τα μέτρα υγιεινής, προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω σοβαρές επιπτώσεις στα παιδιά και τις οικογένειές τους.

Unicef: Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να μιλήσετε στα παιδιά σας για τον κορωνοϊό και το κοινωνικό στίγμα

Πολλοί γονείς ανησυχούν για τον κορωνοϊό, όμως, ο τρόπος που επιλέγουν να μιλήσουν στα παιδιά τους για τους κινδύνους, ενδέχεται να επιδεινώσει αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Υπάρχουν αναφορές σε όλο τον κόσμο, για άτομα ασιατικής καταγωγής που υπόκεινται σε λεκτική ή ακόμα και σωματική βία, αναφέρει η Unicef.

Σ’ αυτές τις δύκολες στιγμές, αναφέρει ο Οργανισμός, όσο σημαντικό είναι να είμαστε ενημερωμένοι, άλλο τόσο είναι σημαντικό να είμαστε ευγενικοί και υποστηρικτικοί ο ένας προς τον άλλον.

“Οι λέξεις έχουν βαρύτητα και η χρήση του λεξιλογίου που διαιωνίζει στερεότυπα μπορεί να απομακρύνει τους ανθρώπους από τον στόχο, που είναι να προχωρήσουν στις απαιτούμενες ενέργειες για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τις κοινότητες μέσα στις οποίες ζουν”

Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα από τη Unicef, για το πώς να μιλήσετε για τον κορωνοϊό στα παιδιά σας:

ΝΑΙ:  μιλήστε για τη νέα νόσο του κορωνοϊού (COVID-19)

ΟΧΙ:  Μην αναφερθείτε σε χώρες ή εθνικότητες σχετικές με την ασθένεια. Θυμηθείτε, ότι οι ιοί δεν στοχεύουν μόνο τα άτομα από συγκεκριμένους πληθυσμούς, εθνικότητες ή φυλετικές καταβολές.

ΝΑΙ:  μιλήστε για “άτομα που πάσχουν από τη νόσο COVID-19”, “άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία για COVID-19”, “άτομα που αναρρώνουν από COVID-19” ή “άτομα που πέθαναν μετά μόλυνση από την COVID-19”

ΟΧΙ:  μην αναφέρεστε για τους ασθενείς με φράσεις όπως «κρούσματα COVID-19» ή «θύματα»

ΝΑΙ:  μιλήστε για άτομα που “μολύνονται” ή “προσβάλλονται” από τη νόσο COVID-19

ΟΧΙ:  μην χρησιμοποιήσετε τις φράσεις “μεταδίδουν την νόσο COVID-19” “μολύνουν άλλους” ή “διασπείρουν τον ιό”, καθώς αυτές οι φράσεις υποκρύπτουν ότι υπάρχει σκόπιμη πρόθεση μετάδοσης και ευθύνη.

ΝΑΙ:  μιλήστε με ακρίβεια για τον κίνδυνο μόλυνσης από τη νόσο COVID-19, βάσει όλων των τελευταίων επιστημονικών δεδομένων και επίσημων συμβουλών για την υγεία.

ΜΗΝ:  μην επαναλαμβάνετε ή μοιράζεστε με τα παιδιά σας ανεπιβεβαίωτες φήμες και αποφύγετε τη χρήση υπερβολικών εκφράσεων που προκαλούν φόβο, όπως «πανούκλα» κ.α.

ΝΑΙ:  χρησιμοποιήστε θετικά μηνύματα και υπογραμμίστε τη σημασία των αποτελεσματικών μέτρων πρόληψης, συμπεριλαμβανομένων των συμβουλών για το πλύσιμο των χεριών και των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Πείτε ότι για τους περισσότερους ανθρώπους η ασθένεια περνά με ελαφρά συμπτώματα και μπορεί να ξεπεραστεί χωρίς επιπτώσεις. Τονίστε ότι υπάρχουν απλά βήματα που μπορούμε όλοι να κάνουμε, για να διατηρήσουμε ασφαλείς τους εαυτούς μας και τους αγαπημένους μας.



agrinio24.gr