Η αναθεώρηση αποφασίστηκε έπειτα από τη δημοσιοποίηση των ευρημάτων με τη δεξαμεθαζόνη. Το στεροειδές φάρμακο φάνηκε να μειώνει σημαντικά τη θνησιμότητα από σοβαρή νόσο Covid-19

Στην αναθεώρηση των οδηγιών του για την θεραπεία της λοίμωξης που προκαλεί ο κορονοϊός Covid-19, θα προχωρήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Η αναθεώρηση αποφασίστηκε για να συμπεριλάβει τα νέα ευρήματα ότι ένα φθηνό στεροειδές, η δεξαμεθαζόνη, μπορεί να σώσει τη ζωή βαριά αρρώστων ανθρώπων.

Τα ευρήματα αυτά ανακοινώθηκαν χθες. Η δεξαμεθαζόνη φάνηκε να μειώνει κατά 35% τη θνησιμότητα ασθενών με βαριά λοίμωξη Covid-19 που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι στην εντατική. Μείωσε επίσης τη θνησιμότητα και μεταξύ ασθενών που χρειάζονταν οξυγόνο αλλά δεν ήσαν διασωληνωμένοι.Η δεξαμεθαζόνη είναι ένα φάρμακο το οποίο χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του ’60 για την αντιμετώπιση της φλεγμονής. Χορηγείται, μεταξύ άλλων, σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα, με ορισμένα αυτοάνοσα ή ρευματικά νοσήματα κ.λπ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκδίδει κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Οι οδηγίες αυτές απευθύνονται στους γιατρούς όλου του κόσμου. Δεν αφορούν μόνο τη θεραπεία, αλλά όλα τα στάδια της νόσου, από τη διάγνωση έως το εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Ποιοι ασθενείς ωφελούνται

Τα ευρήματα για τη δεξαμεθαζόνη που ανακοινώθηκαν χθες είναι προκαταρκτικά. Ωστόσο οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που πραγματοποίησαν σχετική μελέτη, είπαν ότι το φάρμακο πρέπει αμέσως να εισαχθεί στην καθιερωμένη θεραπεία για τους βαρέως πάσχοντες.

Η μελέτη τους έδειξε ότι η δεξαμεθαζόνη μειώνει κατά το ένα τρίτο τη θνησιμότητα στους διασωληνωμένους ασθενείς. Μειώνει επίσης κατά το ένα πέμπτο τη θνησιμότητα όσων υποβάλλονται σε οξυγονοθεραπεία. Αντιθέτως, δεν φάνηκε να ωφελεί τους ασθενείς με ηπιότερη νόσο Covid-19.

«Είναι η πρώτη θεραπεία που φαίνεται να μειώνει τη θνησιμότητα ασθενών με βαριά νόσο Covid-19», δήλωσε αργά τη νύχτα ο Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του Π.Ο.Υ. «Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις προσεχείς ημέρες τα πλήρη δεδομένα της μελέτης αυτής».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα συντονίσει μία συνδυασμένη ανάλυση (μετανάλυση) για να κατανοήσει καλύτερα αυτή την θεραπευτική παρέμβαση. Επιπλέον, οι κλινικές οδηγίες του θα αναθεωρηθούν για να συμπεριλάβουν πως και πότε πρέπει να χορηγείται το φάρμακο στην αντιμετώπιση της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19.

Στη φωτογραφία, ο Dr Tedros Ghebreyesus

iatropedia.gr



agrinio24.gr