Προετοιμασία: 50΄, Ψήσιμο: 45΄, Αναμονή: 9½ ώρες

Υλικά (για 12-16 μερίδες)

  • 2 κούπες σιμιγδάλι χοντρό
  • 1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
  • 2/3 κούπας ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. γλυκού μαστίχα, κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη
  • ξύσμα από 1/2 λεμόνι ακέρωτο
  • 200 γρ. γιαούρτι πρόβειο με πέτσα
  • 1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
  • 1 κούπα γάλα φρέσκο, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 12-16 αμύγδαλα λευκά, ανάλατα, για γαρνίρισμα

Σιρόπι

  • 3 κούπες νερό
  • 3 κούπες ζάχαρη
  • φλούδα από 1 λεμόνι ακέρωτο
  • 2 δάκρυα μαστίχας, κοπανισμένα με λίγη από τη ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
  • 3 κουτ. σούπας βούτυρο + λίγο, για το ταψί

Διαδικασία

Αναμειγνύουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα σιμιγδάλια, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τη μαστίχα και το ξύσμα. Ανακατεύουμε χωριστά το γιαούρτι με τη σόδα.

Ρίχνουμε το γιαούρτι στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το γάλα. Συνεχίζουμε για λίγο το ανακάτεμα μέχρι να έχουμε έναν πηχτό χυλό.

Βουτυρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου περίπου 25 εκ. Αδειάζουμε σε αυτό τον χυλό. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και τον αφήνουμε να σταθεί για 1½ ώρα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Ξεσκεπάζουμε το ταψί και χαράζουμε το γλυκό σε κομμάτια σε σχήμα ρόμβου. Μπήγουμε στο κέντρο κάθε κομματιού από 1 αμύγδαλο.

Ψήνουμε το σάμαλι στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το βούτυρο, σε μια μικρή κατσαρόλα. Τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 6-7 λεπτά από τη στιγμή του κοχλασμού.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να γίνει χλιαρό. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο. Απλώνουμε στην επιφάνεια του ζεστού γλυκού το βούτυρο.

Το περιχύνουμε σιγά-σιγά με το χλιαρό σιρόπι, χρησιμοποιώντας μια βαθιά κουτάλα. Αφήνουμε το σάμαλι να μείνει και να σιροπιαστεί για τουλάχιστον 8 ώρες πριν το κόψουμε.

  •  Αν δεν μας αρέσει η μαστίχα, χρησιμοποιούμε βανίλια

kathimerini.gr



agrinio24.gr