Φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα η ιταλική ακτοφυλακή και απεικονίζει έναν δύτη τη στιγμή που απελευθερώνει μία θαλάσσια χελώνα. (Φωτ. REUTERS)

ΡΩΜΗ. Τα θαλάσσια οικοσυστήματα «ανάσαναν» στη διάρκεια της καραντίνας, αλλά οι επιπτώσεις του κορωνοϊού παραμένουν σοβαρές, όχι μόνο στη Μεσόγειο αλλά και σε άλλες θάλασσες ανά τον πλανήτη. Χωρίς ρύπανση και όχληση από τη ναυσιπλοΐα, η ποιότητα των υδάτων βελτιώθηκε και τα θαλάσσια είδη βρήκαν την ευκαιρία να ανακαταλάβουν τον χώρο που συνήθως καταλαμβάνεται από πλοία και ανθρώπινη δραστηριότητα.

Παράλληλα, βέβαια, μια νέα μορφή θαλάσσιας ρύπανσης έκανε την εμφάνισή της: πρόκειται για τη ρύπανση από μάσκες και μπουκάλια αντισηπτικού, ενώ οι προσπάθειες για κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης, που καταλήγουν στον βυθό, δέχθηκαν προσωρινό πλήγμα.

Το lockdown προσέφερε στην ιταλική ακτοφυλακή τη μοναδική ευκαιρία να παρατηρήσει τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στη θάλασσα. Τα δεδομένα από τα βαθυσκάφη που κινηματογραφούν τον βυθό και συλλέγουν δείγματα νερού, οι μετρήσεις εντοπισμού σπάνιων ειδών και οι μαρτυρίες των δυτών της ακτοφυλακής συγκλίνουν. «Το θαλάσσιο περιβάλλον και η θαλάσσια ζωή επανεποίκισαν χώρους από τους οποίους είχαν εκδιωχθεί», δήλωσε ο διοικητής της μονάδας δυτών της ακτοφυλακής, Αλεσάντρο Μίνο. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα δημοσιευθούν στα τέλη Ιουλίου, αλλά οι βελτιώσεις ήταν ορατές διά γυμνού οφθαλμού. «Διαπιστώσαμε σημαντική βελτίωση στη διαφάνεια των υδάτων και μείωση των αιωρούμενων υλικών», προσέθεσε ο Μίνο.  Στη Σικελία εθεάθησαν φυσητήρες, ενώ στη Λιγουρία δελφίνια κολυμπούσαν εκεί όπου συνήθως βρίσκονται τα μεγάλα εμπορικά σκάφη που μεταφέρουν εμπορευματοκιβώτια.

H ιταλική ακτοφυλακή ανέσυρε συνολικά 75 τόνους πλαστικού και 5 τόνους πλαστικών διχτυών τους τελευταίους 12 μήνες, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν μετρήσεις για το τι ποσοστό των απορριμμάτων αυτών αποτελούνταν από μάσκες και μπουκάλια αντισηπτικού. Πάντως, το πρόβλημα είναι παγκόσμιο, όπως διαπίστωσε η μη κυβερνητική οργάνωση ΟceansAsia, που εντόπισε εκατομμύρια μάσκες μιας χρήσης σε παραλίες των νησιών Σόκο, κοντά στην ακτή του Χονγκ Κονγκ.



kathimerini.gr