Είναι κοινό τοις πάσι ότι η Ινδία του 1,3 δισεκατομμυρίου κατοίκων και ένα άριστα εξειδικευμένο περί την υψηλή τεχνολογία έμψυχο δυναμικό διαθέτει και ως χώρα περιλαμβάνεται μεταξύ των ταχύτερα εξελισσόμενων ιντερνετικών αγορών στον κόσμο.

Επόμενο είναι οι γίγαντες της Silicon Valley να συνωστίζονται για να επενδύσουν εκεί. Πόσω μάλλον αν έχουν Ινδό μάνατζερ, όπως η Google. Δεν θα μπορούσε, ως εκ τούτου, να ανακοινώσει άλλος τα σχέδια της Google και της μητρικής της Alpbabet για επενδύσεις 10 δισ. δολαρίων στην Ινδία από τον γεννημένο το 1972 στο Μαντουράι της Πολιτείας Ταμίλ Ναντού στη νότια Ινδία, διευθύνοντα σύμβουλο της αμερικανικής εταιρείας Σουντάρ Πιτσάι.

Η μεγάλη επένδυση ανακοινώθηκε μετά από τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα ο Σουντάρ Πιτσάι (φωτο) με τον ινδό πρωθυπουργό Ναρέντα Μόντι. Ο ίδιος ο Μόντι χαρακτήρισε τις συνομιλίες «εξαιρετικά καρποφόρες, που αντανακλούν την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας στο μέλλον της Ινδίας και στην ψηφιακή της οικονομία».

Όπως έγινε γνωστό, οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης για τις νέες εργασιακές πρακτικές που αναπτύχθηκαν θεαματικά σε ολόκληρο τον κόσμο τους μήνες της πανδημίας του κορωνοϊού (τηλε-εργασία) και για τις νέες προκλήσεις που οι ραγδαίες αυτές εξελίξεις θέτουν σε ότι αφορά την ασφάλεια του Διαδικτύου.

Τώρα όλοι Ινδία

Η «απόβαση» της Google στην Ινδία ξεκινά τρεις μήνες μετά την ανακοίνωση ότι το Facebook επένδυσε 5,7 δισ. δολάρια στη Jio Platforms, μια ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Ινδίας και ότι ήδη προσφέρει μια σειρά ψηφιακών υπηρεσιών στη χώρα. Η Jio Platforms ανήκει στον πολυσχιδή όμιλο επιχειρήσεων του Ινδού μεγιστάνα Μουκές Αμπανί, Reliance Industries, στον οποίο έχουν επενδύσεις και οι αμερικανικές εταιρείες ημιαγωγών Intel και Qualcomm.

Τον περασμένο Ιανουάριο, εξάλλου, η Amazon ανακοίνωσε την πρόθεσή της να επενδύσει 1 δισ. δολάρια στην Ινδία, ενώ η Apple προωθεί την επέκτασή της στη χώρα με νέες μονάδες συναρμολόγησης iPhone που στήνει η γιγαντιαία κινεζική Foxconn, που είναι ως γνωστόν ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές της.

Σινο-ινδικές εντάσεις

Την όλη κινητικότητα αμερικανικών κεφαλαίων και επενδύσεων στην Ινδία επιταχύνει η δημιουργία ενός Ινδικού Ψηφιακού Ταμείου από την κυβέρνηση του Νέου Δελχί, και αποδίδεται στην κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας αλλά και στις εντάσεις που αναζωπυρώθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα στα σύνορα της Ινδίας με την Κίνα.

Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι διμερές εμπόριο μεταξύ χωρών που δημιουργούν αιματηρά συνοριακά επεισόδια δεν μπορεί να ευδοκιμήσει. «Η κλιμάκωση της έντασης στα σινο-ινδικά σύνορα στα Ιμαλάια θέτουν σε κίνδυνο τις επενδύσεις γιγαντιαίων ιντερνετικών εταιρειών στην Ινδία, όπως η Tencent και η Alibaba», σημειώνουν οι «Financial Times».

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τις φονικές αψιμαχίες στα σύνορα, που σημειώθηκαν στα τέλη Ιουνίου, οι ινδικές αρχές απαγόρευσαν 59 κινεζικές ηλεκτρονικές εφαρμογές στη χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της δημοφιλούς ByteDance της TikTok.

Μεγάλα προσκόμματα στη δραστηριοποίηση αμερικανικών εταιρειών στο Χονγκ Κογνκ θέτει, εξάλλου, ο νέος νόμος για την ασφάλεια στην αυτοδιοικούμενη κινεζική επαρχία που έθεσε σε εφαρμογή τον Ιούνιο η κυβέρνηση του Πεκίνου.

Εν κατακλείδι για την Google (όπως και για όλες τις αμερικανικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας) η πρόσβαση στην Ινδία είναι πολύ σημαντική για τρεις μείζονες λόγους:

– Πρώτον επειδή πρόκειται για τη δεύτερη (μετά την κινεζική) αγορά κινητών ψηφιακών συσκευών στον κόσμο.
– Δεύτερον επειδή η Ουάσιγκτον θέτει συν τω χρόνω όλο και υψηλότερα εμπόδια στις αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα.
– Τρίτον επειδή το Νέο Δελχί αρχίζει να θέτει προσκόμματα σε κινεζικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ινδία, δημιουργώντας πλεονέκτημα για τις αμερικανικές ανταγωνίστριές τους.



agrinio24.gr