Η Μπαταρία είναι η καρδιά του αυτοκινήτου για αυτόν τον λόγο, κάθε οδηγός θα πρέπει να γνωρίζει το σημαντικό ρόλο που παίζει η μπαταρία αυτοκινήτου στην λειτουργία του. Ακριβώς γι αυτό το λόγο ακολουθούν χρήσιμες συμβουλές για την συντήρηση και παράταση ζωής της μπαταρίας.

  • Οι τύποι μπαταριών:  Η μπαταρία μολύβδου/οξέως, είναι ο παλαιότερος τύπος μπαταρίας (σε δυο κατηγορίες ανοικτού & κλειστού τύπου) που κατασκευάζεται για να τροφοδοτεί μια μεγάλη γκάμα εφαρμογών.
  • Στην πρώτη κατηγορία ανοικτού τύπου, μπορούμε να συμπληρώνουμε υγρά όταν βλέπουμε ότι  η στάθμη κατεβαίνει. Στην δεύτερη κατηγορία κλειστού τύπου, (AGM,GEL, EFB)  που  χρησιμοποιούν οι περισσότεροι οδηγοί στα αυτοκίνητά τους, δεν χρειάζεται  ιδιαίτερη συντήρηση καθώς δεν υπάρχει κίνδυνος απώλειας  υγρών.
  • Διάρκεια ζωής μπαταρίας: Αυτή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εμάς, Δηλαδή  να προσέχουμε την ποιότητα της μπαταρίας  που αγοράζουμε να τηρεί τις προδιαγραφές  για το  αυτοκίνητο μας,  τις καιρικές συνθήκες, το χρόνο κίνησης του αυτοκινήτου, και την εξαντλητική αποφόρτιση από κλιματισμό, σύστημα πλοήγησης κ.α. Για να παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής της, καλό θα είναι να βεβαιωθούμε  όταν κλείνουμε την μηχανή ότι έχουμε  απενεργοποιήσει  το κλιματιστικό, το ραδιόφωνο, και γενικότερα όλον τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό, και να ελέγχουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα την τάση και την ισχύ εκκίνησης της μπαταρίας.
  • Σημάδια εξάντλησης: Το πρώτο σημάδι είναι η δυσκολία στην εκκίνηση. Το δεύτερο είναι τα ηλεκτρολογικά να μη λειτουργούν σωστά (παράθυρα, κλειδαριές, ραδιόφωνο κλπ) .
  • Φόρτιση μπαταρίας: Πρέπει να φροντίζουμε να είναι πάντα φορτισμένη, ενώ σε περίπτωση αποφόρτισης,  πρέπει να φορτίζεται το συντομότερο δυνατό, για να μην μειωθεί ο χρόνος της διάρκειας της.

Σε περίπτωση που θα χρειαστεί να φορτίσουμε τη μπαταρία, καλό θα είναι να διαθέτουμε έναν επώνυμο – αξιόπιστο φορτιστή.   Σε περίπτωση που αφήσουμε ακινητοποιημένο το  αυτοκίνητο μας για μεγάλο χρονικό διάστημα, να ξέρουμε ότι η μπαταρία μας αποφορτίζεται

newsbeast.gr






Πηγή