Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση οξέος συμβαίνει όταν υπάρχει ροή οξέος από το στομάχι προς τον οισοφάγο. Αυτό συμβαίνει σε πολλούς ανθρώπους και μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές ή ενοχλητικά συμπτώματα, όπως καούρα.

Ένας λόγος που συμβαίνει η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι ότι ο κάτω οισοφαγικός σφιγκτήρας εξασθενεί, ή έχει υποστεί ζημιά. Κανονικά αυτός ο σφιγκτήρας κλείνει για να εμποδίσει την τροφή του στομάχου να μετακινηθεί στον οισοφάγο.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Βρείτε τι σας δημιουργεί καούρες

Η καούρα είναι ένα κοινό σύμπτωμα παλινδρόμησης οξέος. Μπορεί να νιώσετε αίσθημα καύσου στο στομάχι ή στο στήθος σας μετά την κατανάλωση πλήρους γεύματος ή ορισμένων τροφίμων.

Άλλα συμπτώματα είναι:

  • ξηρός βήχας
  • πονόλαιμος
  • φούσκωμα
  • ρέψιμο ή λόξιγκας
  • δυσκολία στην κατάποση
  • ογκίδιο στον λαιμό

Πολλοί άνθρωποι με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση βρίσκουν ότι κάποια συγκεκριμένα τρόφιμα προκαλούν τα συμπτώματά τους. Δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη διατροφή που μπορεί να αποτρέψει όλα τα συμπτώματα, εφόσον οι τροφές που ενοχλούν είναι διαφορετικές για τον καθένα.

Πρώτα απ’ όλα κρατήστε ένα “ημερολόγιο φαγητού” και σημειώστε τα εξής:

  • τι φαγητό φάγατε
  • τι ώρα της ημέρας φάγατε
  • τι συμπτώματα βιώνετε

Κρατήστε το ημερολόγιο για τουλάχιστον μία εβδομάδα. Είναι χρήσιμο να παρακολουθείτε τα τρόφιμα σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εάν η διατροφή σας ποικίλλει. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ημερολόγιο για να προσδιορίσετε συγκεκριμένες τροφές και ποτά που σας προκαλούν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Ο στόχος είναι να ελαχιστοποιήσετε και να ελέγξετε τα συμπτώματά σας.

Οι συνήθεις τροφές που εγείρουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση σε άτομα με ευαισθησία

Αν και όπως αναφέραμε ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός, εντούτοις οι ακόλουθες τροφές φαίνεται να είναι οι πιο κοινοί παράγοντες προβλήματος σε άτομα που έχουν συχνά καούρες.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά

Τα τηγανητά και τα λιπαρά τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν τη χαλάρωση του οισοφαγικού σφιγκτήρα, επιτρέποντας σε οξύ του στομάχου να ανέβει στον οισοφάγο. Αυτά τα τρόφιμα καθυστερούν επίσης την εκκένωση του στομάχου.

Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά σας θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο για συμπτώματα παλινδρόμησης, οπότε η μείωση της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης λίπους μπορεί να σας βοηθήσει.

Τα ακόλουθα τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Αποφύγετε αυτά ή καταναλώστε τα με φειδώ:

  • τηγανητές πατάτες
  • γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά
  • λιπαρά ή τηγανητά κομμάτια βοείου κρέατος, χοιρινού κρέατος ή αρνιού
  • μπέικον, ζαμπόν και λαρδί
  • επιδόρπια ή σνακ, όπως παγωτό και πατατάκια
  • σάλτσες και ντρέσινγκ σαλάτας

Ντομάτες και εσπεριδοειδή

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι σημαντικά για μια υγιεινή διατροφή. Ωστόσο, ορισμένα φρούτα μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν τα συμπτώματα την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ιδιαίτερα τα ιδιαίτερα όξινα φρούτα. Εάν έχετε συχνή παλινδρόμηση οξέος, θα πρέπει να μειώσετε ή να εξαλείψετε την πρόσληψη των ακόλουθων τροφών:

  • πορτοκάλια
  • γκρέιπφρουτ
  • λεμόνια
  • λάιμ
  • ανανάς
  • ντομάτες
  • σάλτσα ντομάτας ή τρόφιμα που τη χρησιμοποιούν, όπως πίτσα και τσίλι

Σοκολάτα

Η σοκολάτα περιέχει ένα συστατικό που ονομάζεται μεθυλοξανθίνη. Έχει αποδειχθεί ότι χαλαρώνει τον λείο μυ στον οισοφαγικό σφιγκτήρα και αυξάνει την παλινδρόμηση.

Σκόρδο, κρεμμύδια και πικάντικα τρόφιμα

Πικάντικα και μυρωδικά τρόφιμα, όπως κρεμμύδια και σκόρδο, προκαλούν συμπτώματα καούρας σε πολλούς ανθρώπους.

Αυτά τα τρόφιμα δεν θα προκαλέσουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση σε όλους. Αλλά αν τρώτε πολλά κρεμμύδια ή σκόρδο, φροντίστε να παρακολουθείτε προσεκτικά τα γεύματά σας στο ημερολόγιό σας. Μερικά από αυτά τα τρόφιμα, μαζί με πικάντικα τρόφιμα, μπορεί να σας ενοχλούν περισσότερο από ό, τι άλλα τρόφιμα.

Καφεΐνη

Τα άτομα με παλινδρόμηση οξέος μπορεί να παρατηρήσουν τα συμπτώματά τους να εμφανίζονται μετά τον πρωινό τους καφέ. Αυτό συμβαίνει επειδή η καφεΐνη είναι γνωστό ότι προκαλεί γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση σε όσους έχουν ευαισθησία.

Μέντα

Η μέντα και τα προϊόντα με γεύση μέντας, όπως τσίχλες και καραμέλες, μπορούν επίσης να προκαλέσουν συμπτώματα παλινδρόμησης οξέος.

Πηγή: iatropedia.gr



agrinio24.gr