Το ελληνικό καλοκαίρι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα αμέτρητα, υπέροχα, μικρά και μεγάλα, δημοφιλή και λιγότερο γνωστά, κοσμικά και εναλλακτικά, οργανωμένα και χαλαρά νησιά της χώρας μας στα νερά του Αιγαίου και του Ιονίου.

Πάλλευκα κτίρια κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής ή πολύχρωμα κτίσματα με ενετικές επιρροές, ονειρικές ακρογιαλιές με γαλαζοπράσινα νερά ή μικροσκοπικοί όρμοι «βουτηγμένοι» στην πλούσια φύση της χώρας μας, νόστιμοι θαλασσινοί μεζέδες με ουζάκι δίπλα στο κύμα, είναι από τις εικόνες που όλοι φέρνουμε στο νου στο άκουσμα των λέξεων «ελληνικό καλοκαίρι».

Με την φετινή παγκόσμια πραγματικότητα, ωστόσο, να έχει ανατραπεί στο 100%, επιλέγουμε προορισμούς στην ηπειρωτική Ελλάδα, που ναι μεν προσεγγίζονται με το αυτοκίνητο και όχι με το πλοίο, ωστόσο, η αίσθηση που δημιουργούν στους επισκέπτες τους είναι άκρως νησιωτική. Όπως και η διάθεσή μας!

Πάργα, Πρέβεζα

Πολύχρωμα, γραφικά σπιτάκια αμφιθεατρικά χτισμένα σε έναν μικρό κόλπο που αγκαλιάζουν την υδάτινη αγκαλιά της θάλασσας. Η συγκεκριμένη περιγραφή θα μπορούσε πολύ εύκολα να παραπέμπει σε κάποιο από τα κουκλίστικα χωριουδάκια στην ιταλική Ακτή Αμάλφι, όπως το υπέροχο Ποζιτάνο.

Ωστόσο, αυτό το σκηνικό βρίσκεται στην Ελλάδα και μάλιστα στην περήφανη Ήπειρο. Γνωστή και ως το «διαμάντι» ή το «νησί» της Ηπείρου, η Πάργα είναι μια πανέμορφη παραθαλάσσια γραφική πόλη, που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα αντίστοιχα δημοφιλή θέρετρα του εξωτερικού. Στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Πρέβεζας και χτισμένη αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 140 μέτρων συνδυάζει την ομορφιά της φύσης με την γραφικότητα και την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, χαρακτηριστικά στοιχεία που την έχουν αναδείξει σε αγαπημένο προορισμό των Ελλήνων και όχι μόνο.

Τα πολύχρωμα κτίρια φτάνουν μέχρι τα νερά του Ιονίου, ενώ ανηφορίζοντας τα γραφικά σοκάκια προς το λόφο με το κάστρο, ο επισκέπτης μπορεί να παρατηρήσει την ντόπια λαϊκή αρχιτεκτονική σε κάθε κουκλίστικο σπίτι. Το φρούριο της Πάργας με την τοξωτή πύλη, τα πολυβολεία, τους προμαχώνες και τα οχυρά κάποτε έπαιξε ζωτικής σημασίας ρόλο για την επιβίωση της πόλης.

Αυτό που σίγουρα κεντρίζει το ενδιαφέρον είναι το μικροσκοπικό Νησί της Παναγίας ακριβώς απέναντι από την πόλη, που μοιάζει βγαλμένο από πανέμορφη καρτ ποστάλ. Εκεί δεσπόζει η εκκλησία της Παναγίας και ένα κάστρο κατασκευασμένο από Γάλλους. Οι παραλίες της περιοχής (Λίχνος, Πίσω Κρυονέρι, Βάλτος) –οι εναλλαγές από αμμώδεις ακτές και μικρούς όρμους είναι εκπληκτικές– με τα κρυστάλλινα διαυγή νερά και την χρυσαφένια αμμουδιά ή το ψιλό βότσαλο στους πρωταγωνιστές του καλοκαιριού!

Κυπαρίσσι, Λακωνία

Διατηρώντας μέχρι σήμερα ανέπαφα από τον μαζικό τουρισμό το παραδοσιακό χρώμα και την υπέροχη γραφικότητά του, το Κυπαρίσσι «κρυμμένο» στην άκρη της Λακωνίας, οφείλει την ονομασία του στα πολλά κυπαρίσσια που βρίσκονται στην περιοχή και αποτελεί έναν ανεξάντλητο προορισμό γεμάτο με μαγικά τοπία.

Με εικόνα που δεν θυμίζει σε τίποτα ότι βρίσκεσαι στους πρόποδες του Πάρνωνα και στην υδάτινη αγκαλιά του Μυρτώου, παραπέμπει περισσότερο σε νησιωτικό προορισμό, ενώ μαγεύει τον επισκέπτη του με την ανόθευτη και παρθένα ομορφιά του. Στοιχεία που διαμορφώθηκαν από την μακρόχρονη απομόνωσή του, καθώς μέχρι την δεκαετία του ’70 η πρόσβαση σε αυτό ήταν εφικτή μόνο από θαλάσσης. Αθέατο από την παραλία χτίστηκε στο συγκεκριμένο σημείο για λόγους ασφάλειας από τους πειρατές, οι οποίοι λυμαίνονταν τις ακτές της Πελοπονήσου.

Το γραφικό, παραθαλάσσιο χωριό, μεταξύ του Λεωνιδίου και της Μονεμβασιάς, αποτελείται από τρεις οικισμούς: την Παραλία, τη Μητρόπολη και τη Βρύση (ο παλαιότερος οικισμός). Στην Παραλία τα πάλλευκα, χαμηλά σπιτάκια με τα χρωματιστά πορτοπαράθυρα και τις χαρακτηριστικές κεραμιδοσκεπές δημιουργούν την εντύπωση ότι βρίσκεται σε κάποιο αιγαιοπελαγίτικο νησί, ενώ πρωταγωνιστούν και στις περισσότερες φωτογραφίες.

Στα σημαντικά αξιοθέατα του χωριού το Ασκληπιείο της Βρύσης, η αρχαία πόλη των Κυφάντων, ένα από τα πιο γνωστά θεραπευτήρια του αρχαίου κόσμου, καθώς και το Βυζαντινό Κάστρο στο Καστέλλι. Στα όσα αξίζει κανείς να επισκεφτεί στην ευρύτερη περιοχή και οι παραλίες, με την Μεγάλη Άμμο να συγκαταλέγεται στις πιο φημισμένες, ενώ εξίσου όμορφες επιλογές αποτελούν η ακτή της Αγιάς Κυριακής, καθώς και εκείνη του Φωκιανού σε απόσταση 20 χλμ. από το χωριό.

Ερμιόνη, Αργολίδα

Από τις πιο όμορφες παραθαλάσσιες περιοχές στο νομό Αργολίδας, η Ερμιόνη μοιάζει με νησί, δεν είναι λίγοι εκείνοι που την αποκαλούν «πόλη- νησί», καθώς συνδυάζει ιδανικά την νησιωτική ατμόσφαιρα και αισθητική με εκείνη της πόλης.

Πρόκειται για μια όμορφη και περιποιημένη κωμόπολη, δίπλα σε ένα υπέροχο, πευκόφυτο ακρωτήρι, το Μπίστι, που διακρίνεται για την αρχοντική αύρα και το γραφικό της τοπίο, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Αργολίδας, σε απόσταση 85 χλμ. από το Ναύπλιο και ακριβώς απέναντι από την Ύδρα. Χτισμένη αμφιθεατρικά στις δύο πλευρές μιας στενής λωρίδας γης, στο ανατολικό τμήμα της Πελοποννήσου, είναι τόσο μικρή όσο πρέπει για μια εξόρμηση που τα έχει όλα, ενώ προσφέρει στους επισκέπτες της εικόνες απίστευτου κάλλους και στιγμές χαλάρωσης με θέα στα νερά του κόλπου ακριβώς μπροστά της.

Στο βόρειο τμήμα της σχηματίζεται το μικρό και γραφικό λιμανάκι με τα γραφικά ουζερί και τα καλοκαιρινά μπαράκια, ενώ στο νότιο τμήμα της «χερσονήσου» βρίσκονται τα Μανδράκια (το πίσω λιμανάκι), όπου δένουν ιστιοπλοϊκά και σκάφη των από θαλάσσης επισκεπτών της περιοχής. Μια στάση στο αρχοντικό Κρανίδι, αλλά και το κοσμοπολίτικο Πόρτο Χέλι, στα όσα αξίζει κανείς να πραγματοποιήσει κατά την επίσκεψή του στην Ερμιόνη.

Κατηγιώργης, Πήλιο

Αν για κάτι φημίζεται το Πήλιο, αυτό δεν είναι άλλο από τα υπέροχα χωριά του μέσα στην πλούσια, και καταπράσινη φύση στις πλαγιές του βουνού των Κενταύρων. Δεν είναι, λίγοι, ωστόσο εκείνοι που το επιλέγου και για τις καλοκαιρινές διακοπές τους, καθώς διαθέτει πληθώρα επιλογών σε ονειρικές παραλίες και παραθαλάσσιους οικισμούς για όλα τα γούστα.

Ένας από αυτούς είναι και το όμορφο ψαροχώρι του Κατηγιώργη. Συναντάται στο ανατολικότερο άκρο της Μεσσηνίας, σε απόσταση 60 χλμ. από τον Βόλο (περίπου μιάμιση ώρα με το αυτοκίνητο) ακριβώς απέναντι κα πολύ κοντά στις πιο φημισμένες παραλίες της Σκιάθου. Το ήσυχο χωριουδάκι δημιουργεί στον επισκέπτη του την αίσθηση ότι βρίσεκται σε ένα μικρό και ήρεμο, απομακρυσμένο νησί

Για να προσεγγίσει κανείς τον Κατηγιώργη ακολουθεί την διαδρομή Αγριά- Αργαλαστή και λίγο μετά την Αργαλαστή πινακίδες προς Λαύκο οδηγούν στο χωριό, λίγα χιλιόμετρα μετά το χωριό Προμύρι. Η μικρή και χρυσαφένια αμμώδης παραλία του οικισμού προσκαλεί σε δροσιστικές βουτιές στα καταβάλανα νερά της, ενώ οι παραθαλάσσιες ταβέρνες, για τις οποίες και φημίζεται ο Κατηγιώργης, προετοιμάζουν νόστιμες θαλασσινές λιχουδιές και πληθώρα τσιπουρομεζέδων, τους οποίους σερβίρουν σχεδόν πάνω στο κύμα.

Πύλος, Μεσσηνία

Σε απόσταση 50 χλμ. από την Καλαμάτα βρίσκεται μία από τις πιο όμορφες μικρές πόλεις της Μεσσηνίας. Ο λόγος για την Πύλο, στον ομώνυμο κόλπο (γνωστός και ως κόλπος Ναβαρίνο) που περιβάλλεται από την υδάτινη αγκαλιά του Ιονίου και είναι αμφιθεατρικά χτισμένη έτσι ώστε να προσφέρει πανοραμική θέα στα νερά του Ιονίου. Με λευκά σπιτάκια με κόκκινες σκεπές, θυμίζει πολύ κάτι από τα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Η κεντρική πλατεία Τριών Ναυάρχων σίγουρα θα αποτελέσει σημείο αναφοράς σας καθώς εδώ θα πιείτε τον καφέ σας ή θα δοκιμάσετε κάποια από τις λιχουδιές στις ταβέρνες της περιοχής πριν αρχίσετε την εξερεύνηση των αξιοθεάτων της. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν αδιαμφισβήτητα το Νιόκαστρο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύλου, καθώς και το Ανάκτορο του Νέστορος, στο λόφο του επάνω Εγκλιανού.

Από τις παραλίες της ευρύτερης περιοχής που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε δεν είναι άλλη από την πολυφωτογραφημένη Βοϊδοκοιλιά βόρεια της Πύλου, με σχήμα μισοφέγγαρου, ψιλή, λευκή σαν πούδρα αμμουδιά και τιρκουάζ, κρυστάλλινα νερά. Αξίζει επίσης να κολυμπήσετε στην απέραντη παραλία του Ρωμανού αλλά και να επισκεφθείτε τη Λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, έναν εξαιρετικής ομορφιάς βιότοπο όπου φιλοξενούνται πάνω από 250 είδη σπάνιων πουλιών.

Λίμνη, Εύβοια

Αιγιοπελαγίτικος αέρας φυσά στη Λίμνη, στη Βόρεια Εύβοια, οι περισσότεροι κάτοικοι της οποίας έχουν αιγιοπελαγίτικη καταγωγή, καθώς κατά τον 16ο αιώνα πολλοί καπατεναίοι των νησιών του Αιγαίου μετοίκησαν στην περιοχή. Για τους περισσότερους η Λίμνη αποτελεί τον πιο γραφικό προορισμό της Βόρειας Εύβοιας, η οποία κερδίζει αμέσως τον επισκέπτη με την ηρεμία και την ανέγγιχτη από τον μαζικό τουρισμό ομορφιά που την διακρίνει.

Αμθιεατρικά χτισμένη πάνω από τα νερά του Βόρειου Ευβοϊκού, μοιάζει να «αγναντεύει» τον απάνεμο κόλπο, απολαμβάνοντας θέα που πολλές φορές φτάνει μέχρι και τις κοντινές ακτές της Στερεάς Ελλάδας. Τα παραδοσιακά σπίτια με τις κόκκινες κεραμιδοσκεπές και την νεοκλασική αρχιτεκτονική βαμένα σε έντονα χρώματα, τα στενά δρομάκια και το πράσινο από το πευκόφυτο βουνό του Καντηλιού, που σχεδόν αγγίζει τη θάλασσα, στα χαρακτηριστικά στοιχεία του χωριού που το κάνουν μοναδικό.

Η «καρδιά» της Λίμνης, ωστόσο, χτυπά στο παραλιακό της μέτωπο με τα ουζερί και τις ταβέρνες, τις καφετέριες και τα μπαρ, όπου μπορεί κανείς να απολαύσει τον καφέ του ή νόστιμους θαλασσινούς μεζέδες με θέα τόσο στα γαλαζοπράσινα νερά του Ευβοϊκού, όσο και στην καταπράσινη πλαγιά του χωριού.

Αξίζει να αναφερθεί το γεγονός ότι η Λίμνη είναι χτισμένη κοντά στο αρχαίο Ελύμνιον, όπου σύμφωνα με τον Σοφοκλή συναντήθηκε για πρώτη φορά ο Δίας με την Ήρα.



Πηγή