Αντίθετα από αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι, τα επιστημονικά δεδομένα έρχονται να αποδείξουν ότι ενδεχομένως να μην μπορούμε να προβλέψουμε απόλυτα το πώς θα αισθανθούμε σε διάφορες καταστάσεις. Συγκεκριμένα, στα πλαίσια επιστημονικής μελέτης διαπιστώθηκε ότι ακόμα και αν τα ζευγάρια που μόλις παντρεύτηκαν πίστευαν ότι τα επίπεδα ευτυχίας τους θα αυξηθούν ή τουλάχιστον θα παραμείνουν τα ίδια ακόμα και μετά από τέσσερα χρόνια, τελικά έτειναν να μειώνονται. Πράγματι ενώ πιστεύουμε ότι η ιδανική δουλειά, η τέλεια σχέση και ένας μεγάλος τραπεζικός λογαριασμός θα αλλάξει τα επίπεδα ευτυχίας μας μόνιμα, η επιστήμη υποστηρίζει ότι μπορεί να μας δώσουν μόνο μια προσωρινή χαρά, η οποία μάλιστα φαίνεται να είναι εκπληκτικά βραχύβια.

Προσδοκίες VS πραγματικότητα

Φαίνεται ότι ορισμένες φορές οι προσδοκίες μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση και να πιστέψουμε τελικά ότι οι στόχοι που έχουμε ορίσει θα μας δώσουν πολλά περισσότερα από αυτά που τελικά θα μας χαρίσουν. Άλλες φορές πάλι ενδέχεται να μην εκτιμούμε πλήρως όλα όσα έχουμε, καθώς είμαστε πολύ απασχολημένοι να σκεφτόμαστε όλα όσα ακόμα δεν έχουμε κατακτήσει ή να συγκρίνουμε όλα όσα έχουμε μια δεδομένη στιγμή με όλα όσα θα μπορούσαμε να έχουμε αν οι συνθήκες ήταν διαφορετικές. Οι προσδοκίες ταυτόχρονα μπορεί να «κλέψουν» την μαγεία απλών καθημερινών στιγμών, καθώς μπορεί ασυναίσθητα να τις συγκρίνουμε, περιμένοντας κάτι μη ρεαλιστικό από μια δεδομένη κατάσταση. Οι προσδοκίες κατά συνέπεια μπορούν να προκαλέσουν εκτεταμένο άγχος, ειδικά στην περίπτωση που δεν συνάδουν με την πραγματικότητα.

Υγιής διαχείριση των προσδοκιών

Μέσω της συναίσθησης μπορούμε να ξεφύγουμε από την «παγίδα» των προσδοκιών. Η συναίσθηση έχει να κάνει ακριβώς με την βαθύτερη γνώση του τι να περιμένετε. Όταν διαπιστώσετε ότι αυτό που συμβαίνει δεν είναι αυτό που περιμένατε, αναζητήστε τα θετικά σε αυτό που έχετε. Μπορεί να διαπιστώσετε μόλις ξεπεράσετε την απογοήτευση ότι ίσως η απρόσμενη έκβαση των πραγμάτων έχει περισσότερα θετικά από αυτά που υπολογίζατε. Μερικές χρήσιμες στρατηγικές για να ενισχύσετε την συναίσθησή σας, περιλαμβάνουν:

  • Όταν βρεθείτε σε μια νέα κατάσταση, αναρωτηθείτε τι περιμένετε να συμβεί.
  • Αναρωτηθείτε αν οι προσδοκίες σας πρέπει να είναι έτσι. Αναρωτηθείτε επίσης από πού προήλθαν αυτές οι προσδοκίες και αν είναι πράγματι ρεαλιστικές.
  • Όταν αισθάνεστε απογοητευμένοι, προσπαθήστε να σκεφτείτε εάν πράγματι οι προσδοκίες σας ήταν ρεαλιστικές. Εάν ναι τότε καταστρώσετε ένα πλάνο για να ξεπεράσετε την αποτυχία και να προσπαθήσετε εκ νέου. Εάν όχι προσπαθήστε να διαχειριστείτε και να διαμορφώσετε καλύτερα τις προσδοκίες σας.

vita.gr



agrinio24.gr