Το νερό από το καζανάκι δημιουργεί ένα σύννεφο από μικροσταγονίδια που μπορεί να διασπαρεί στον αέρα. Πρόβλημα και από τις επιφάνειες. Οι συστάσεις των ειδικών από Κίνα και ΗΠΑ.

Οι δημόσιες τουαλέτες σπανίως κερδίζουν βραβείο καθαριότητας. Μεσούσης, όμως, της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός Covid-19, πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί όταν τις χρησιμοποιούμε. Ή, καλύτερα ακόμα, να τις πλησιάζουμε μόνο φορώντας μάσκα.

Αυτό συνιστούν επιστήμονες από την Κίνα, οι οποίοι μελέτησαν τι ακριβώς συμβαίνει όταν τραβάμε το καζανάκι σε δημόσιες τουαλέτες και ουρητήρια. Η όλη έρευνα έγινε με τη βοήθεια προσομοιωτών σε ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Όπως αναφέρουν στην επιστημονική επιθεώρηση Physics of Fluids, όταν τραβάμε το καζανάκι δημιουργείται ένα σύννεφο από μικροσταγονίδια. Αυτά είναι μολυσμένα με κάθε είδος παθογόνο μικροοργανισμό από τα ούρα και τα κόπρανα. Ανάμεσα σε αυτά τα παθογόνα, μπορεί κάλλιστα να συμπεριλαμβάνεται ο νέος κορωνοϊός.

Η σχετική προσομοίωση έδειξε ότι στους ουρητήρες χρειάζονται μόλις 5,5 δευτερόλεπτα για να υπερβούν τα μικροσταγονίδια τα όρια της λεκάνης. Επιπλέον, μέσα σε αυτά τα 5,5 δευτερόλεπτα, τα σταγονίδια έχουν φτάσει σε ύψος 0,84 μέτρα (το ύψος του μηρού ενός μέσου άνδρα).

Αντίστοιχα, όταν κάποιος τραβάει το καζανάκι σε κανονική τουαλέτα χωρίς να κλείσει το κάλυμμα, χρειάζονται 35 δευτερόλεπτα για να φτάσουν τα σταγονίδια σε ύψος 0,93 μέτρα.

«Η ταχύτητα ανάβασης των μικροσταγονιδίων στους ουρητήρες είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι στις κλασικές λεκάνες», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Xiangdong Liu, από το Πανεπιστήμιο Yangzhou, στην Κίνα.

Οι ουρητήρες χρησιμοποιούνται συνήθως σε περιοχές και χώρους με μεγάλους πληθυσμούς ανθρώπων. Σε τέτοιους χώρους είναι πιο εύκολη η διασπορά παθογόνων όπως ο νέος κορωνοϊός.

Ο κορωνοϊός έχει εντοπιστεί σε ούρα, κόπρανα

Ο κορωνοϊός έχει βρεθεί αρκετές φορές στα ούρα και στα κόπρανα ανθρώπων που νόσησαν εξαιτίας του. Στην ιατρική επιθεώρηση American Journal of Infection Control, λ.χ., δημοσιεύθηκαν ευρήματα για ανίχνευσή του στα ούρα μερικών ασθενών με μέτρια έως σοβαρή λοίμωξη Covid-19.

Αντίστοιχα, στην ιατρική επιθεώρηση Emerging Infectious Diseases δημοσιεύθηκε η περίπτωση ενός άνδρα ο οποίος τελικά κατέληξε εξαιτίας του. Ο άνδρας αυτό είχε αρκετό ιικό φορτίο στα κόπρανά του, ώστε να υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης άλλων ατόμων ακόμα και μέσω της αναπνοής.

Στη χώρα μας και αλλού, εξ άλλου, οι αναλύσεις στα αστικά δείγματα λυμάτων έχουν κατ’ επανάληψη εντοπίσει ίχνη του κορωνοϊού. Σε μία από τις πιο πρόσφατες ανακοινώσεις στην Ελλάδα, τα επίπεδα του ιού ήταν τόσο υψηλά, ώστε οι επιστήμονες εκτίμησαν ότι έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των ασυμπτωματικών ή μετρίως συμπτωματικών ατόμων.

Η μάσκα και άλλα μέτρα

Όλ’ αυτά δεν σημαίνουν ότι ο κορωνοϊός έχει ως κύρια εστία μετάδοσης τις δημόσιες τουαλέτες. Κανένας δεν μπορεί να το πει αυτό με βεβαιότητα. Το σίγουρο είναι ότι, όπως λαμβάνουμε μέτρα προστασίας σε άλλους δημόσιους χώρους, πρέπει να λαμβάνουμε και στις δημόσιες τουαλέτες.

Την μέγιστη προστασία σε αυτές παρέχει η χρήση μάσκας, κατά τον Dr. Liu. Μάλιστα, ο ερευνητής εξέφρασε την άποψη ότι η μάσκα πρέπει να γίνει υποχρεωτική στους χώρους αυτούς, όπως είναι υποχρεωτική σε οποιονδήποτε άλλο κλειστό δημόσιο χώρο.

«Η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη στις δημόσιες τουαλέτες», συνηγόρησε ο Dr. John Ross, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Χάρβαρντ. «Πρέπει όμως να τηρούνται και οι αποστάσεις ασφαλείας και οι κανόνες υγιεινής των χεριών πριν και μετά τη χρήση τους».

Για ακόμα μεγαλύτερη προστασία, ο Dr. Ross συνιστά να περιορίζουμε στο ελάχιστο την επαφή μας με οποιαδήποτε επιφάνεια στις δημόσιες τουαλέτες/ουρητήρια. Παραδείγματος χάριν, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίγο χαρτί για να πιέσετε το κουμπί στο καζανάκι ή για να κλείσετε το κάλυμμα της λεκάνης πριν τραβήξετε το καζανάκι. Αντίστοιχα, ανοίξτε την πόρτα με τον αγκώνα ή σπρώχνοντας με το πόδι σας για να εξέλθετε.

Όσον αφορά εκείνους που περιμένουν τη σειρά τους, δεν θα έβλαπτε να καθυστερήσουν να μπουν, όταν βγει το προηγούμενο άτομο. Τέλος, δεν υπάρχει κανένας λόγος να παρατείνετε τη διαμονή σας στην τουαλέτα περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται. Αντιθέτως, έχετε κάθε λόγο να τη συντομεύετε στο ελάχιστο δυνατόν



agrinio24.gr