Η πρόσφατη δημοσιευμένη μελέτη από τους ερευνητές τουUT Southwestern Medical Center φέρνει στο φως νέα δεδομένα σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου της κατάθλιψης, αντλώντας στοιχεία από διαχρονική μελέτη – ορόσημο που εστιάζει στις καρδιακές παθήσεις.

Νέα ευρήματα στο φως

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Psychiatry, αναφέρει μια σύνδεση ανάμεσα σε ένα φλεγμονώδες μόριο στο αίμα και στην πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων κατάθλιψης. Διαφορετική μελέτη, δημοσιευμένη στο περιοδικό Maturitas, ορίζει ποια συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι πιο προγνωστικά για το κίνδυνο της κατάθλιψης

Και οι δύο μελέτες βασίστηκαν σε δεδομένα από το Dallas Heart Study (DHS), που από το 2000 παρακολουθεί την υγεία χιλιάδων ατόμων. Στα πρώτα δύο χρόνια της μελέτης, περισσότεροι από 6.000 κάτοικοι του Ντάλλας ολοκλήρωσαν μια λεπτομερή ιατρική έρευνα.

Φλεγμονή και κατάθλιψη

Η κατάθλιψη εκτιμάται ότι επηρεάζει το 4,4% του παγκόσμιου πληθυσμού, καθιστώντας το μία από τις κύριες αιτίες αναπηρίας. Οι ερευνητές προσπάθησαν να κατανοήσουν όλες τις μοριακές αλλαγές στο σώμα που συνοδεύουν τη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή.

Πριν από παραπάνω από είκοσι χρόνια, η ιατρική κοινότητα διαπίστωσε ότι ένα προφλεγμονώδες φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ορισμένων ασθενειών θα μπορούσε να προκαλέσει κατάθλιψη. Από τότε οι ερευνητές αναρωτιούνται για την σχέση μεταξύ φλεγμονωδών μορίων και κατάθλιψης.

Για αυτόν τον λόγο οι ερευνητές διεξήγαγαν την μελέτη και διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα του GlycA, ενός φλεγμονώδους μορίου που δεν ελέγχονται συνήθως σε ασθενείς, συσχετίζονται με τη σοβαρότητα των καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Ακόμα και μετά τον έλεγχο για παράγοντες όπως το φύλο, η εθνικότητα, η χρήση αντικαταθλιπτικών, η εκπαίδευση και ο δείκτης μάζας σώματος, τα επίπεδα GlycA παρέμειναν συνδεδεμένα με τη σοβαρότητα της κατάθλιψης.

Εμμηνόπαυση και κατάθλιψη

Στην μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Maturitas, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν και πάλι δεδομένα από το DHS για να μελετήσουν γυναίκες στην εμμηνόπαυση, μια ομάδα γνωστή ως και «υψηλού κινδύνου».

Προηγούμενες μελέτες έχουν βρει μια συσχέτιση μεταξύ των πιο κοινών συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης – εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις και διαταραχές του ύπνου – και της εμφάνισης της κατάθλιψης.

«Πολλές και διαφορετικές είναι οι πολιτισμικές και οι εθνοτικές εμπειρίες της εμμηνόπαυσης, για αυτό και εξετάσαμε γυναίκες από διαφορετικές χώρες, με διαφορετικές συνήθειες» επεσήμανε ο Michael Xincheng Ji, συν-συγγραφέας στην μελέτη.

«Η αναγνώριση των προτύπων για το ποιος είναι πιο πιθανό να αναπτύξει κατάθλιψη είναι πραγματικά σημαντική για να καθοδηγήσει τις προσπάθειές μας για έλεγχο, για αποτελεσματικότερη πρόληψη» καταλήγουν οι ερευνητές.



agrinio24.gr