Κρίσιμα είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν σήμερα Δευτέρα 3/1 τους επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων στην πρώτη συνεδρίασή τους για το 2021. Στα επιδημιολογικά δεδομένα που θα εξεταστούν για να ληφθούν οι αποφάσεις για την επαναλειτουργία των σχολείων, θα συνεκτιμηθεί και το έκτακτο: ο μεταλλαγμένος ιός της Μεγάλης Βρετανίας που εντοπίστηκε στη χώρα.
Πόσο μπορεί να επηρεάσει τα μέτρα που αναμένεται να ληφθούν ή να αρθούν το επόμενο διάστημα, ο μεταλλαγμένος κορονοϊός της Μεγάλης Βρετανίας, που εντοπίστηκε χθες Κυριακή (3/1) στην Ελλάδα; Είναι ένα ερώτημα που θα απασχολήσει τους επιστήμονες κατά τη διάρκεια της σημερινής τους συνεδρίασης.
Σε σχετική ερώτηση του iatropedia.gr, ο Kαθηγητής Μικροβιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, αναφέρει ότι πολλοί επιστήμονες στην Ελλάδα δηλώνουν προς το παρόν δύσπιστοι, ως προς την επικινδυνότητα του νέου στελέχους.
“Κυκλοφορούν δεκάδες μεταλλαγμένα, ο ιός μεταλλάσσεται συνέχεια και υπάρχουν πολλά στελέχη: υπάρχει ισπανικός κλώνος, αμερικάνικος κλώνος, υπάρχουν πολλοί. Εγώ δεν έχω πειστεί και κανείς δεν έχει πειστεί ότι αυτό το στέλεχος είναι χειρότερο από αυτά που κυκλοφορούν. Δεν έχει τεκμηριωθεί. Δεν ξέρω γιατί και δεν έχω καταλάβει γιατί ο συγκεκριμένος νέος τύπος έχει κάνει όλη αυτή η φασαρία”, σημειώνει ο καθηγητής.
Οι λοιμωξιολόγοι, ωστόσο, όπως αναφέρει ο κ. Βατόπουλος, δεν έχουν ενημερωθεί επίσημα για την παρουσία του νέου στελέχους του κορονοϊού στην Ελλάδα, κάτι που αναμένεται να γίνει κατά τη διάρκεια της αυριανής κρίσιμης συνεδρίασης. Όσον αφορά, το εάν υπάρχει περίπτωση να σχετίζεται η παρουσία του νέου στελέχους του κορονοϊού στη χώρα, με την προχθεσινή αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να επαναφέρει το lockdown -με τη μορφή που είχε πριν από την περίοδο των εορτών- ο Καθηγητής ξεκαθαρίζει ότι οι επιστήμονες δεν είχαν σε αυτό καμία ανάμειξη:
“Η κυβέρνηση αποφάσισε μόνη της τα νέα μέτρα, η επιτροπή δεν είχε ενημέρωση. Δεν το θεωρώ αυτό ότι είναι κακό, ως γεγονός το λέω. Η κυβέρνηση κυβερνάει κι έχει κάθε δικαίωμα να παίρνει μέτρα και έκτακτα μέτρα κι ό,τι νομίζει. Απλώς δεν είχε καμία ενημέρωση η επιτροπή και δεν έχουμε καμία γνώση των μοριακών τεστ. Εγώ τουλάχιστον δεν ενημερώθηκα”, τονίζει.
Βατόπουλος: “Το άνοιγμα εμπορικών δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια των εορτών ήταν μια παρένθεση”
Από την άλλη ο καθηγητής υποστηρίζει ότι δεν αιφνιδιάστηκε από την απόφαση της κυβέρνησης να επαναφέρει το lockdown, όπως αυτό ίσχυε πριν από τις γιορτές:
“Εμένα δεν με εξέπληξε μου φάνηκε λογικό. Η εξαίρεση στο lockdown ήταν τα κομμωτήρια που άνοιξαν, τα βιβλιοπωλεία και το clickaway. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι χαλάρωσαν τα μέτρα για τις γιορτές και τώρα επανερχόμαστε στην προηγούμενη κατάσταση, δηλαδή στην κανονικότητα του lockdown”, αναφέρει ο κ. Βατόπουλος.
Οι επιστήμονες σήμερα θα κληθούν να κάνουν “ταμείο” σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να είχε αυτό το περιστασιακό και μερικό άνοιγμα της κινητικότητας του πληθυσμού, κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Τα συμπεράσματά τους θα είναι καθοριστικής σημασίας για το άνοιγμα των σχολείων, αν και η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε αυτό στις 11 Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε το πρωί του Σαββάτου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Οι προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων
Παρούσα στην τηλεδιάσκεψη των λοιμωξιολόγων θα είναι και η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία θα παρουσιάσει στους ειδικούς τις προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας για τον τρόπο ασφαλούς διαχείρισης του ανοίγματος των σχολείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις προτάσεις που θα παρουσιάσει η Υπουργός Παιδείας προκειμένου να πείσει τους ειδικούς ότι η επαναλειτουργία της εκπαίδευσης δεν θα επηρεάσει την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, περιλαμβάνεται:
- η επέκταση των δωρεάν τεστ αντιγόνων μέσω της πλατφόρμας testing.gov.gr στους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και κυρίως σε αυτούς που φοιτούν στο Λύκειο
- η έναρξη και λήξη των μαθημάτων σε διαφορετικές ώρες, ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός
- η είσοδος και έξοδος των μαθητών από διαφορετικές εισόδους και εξόδους, επίσης, για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός
Άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής εάν το θέμα του μεταλλαγμένου ιού θα φέρει κάποια αλλαγή στις αποφάσεις των ειδικών για το άνοιγμα των σχολείων. Εάν το θέμα κριθεί σοβαρό, τότε θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα καλύτερο δίκτυο παρακολούθησης και μοριακής επιτήρησης, καθώς δεν διαθέτουμε μέχρι σήμερα, όπως αναφέρει ο Καθηγητής, κ. Βατόπουλος:
“Το θέμα της επιτήρησης του νέου στελέχους σήμερα δεν είναι κι εύκολο, γιατί δεν υπάρχει απ’ όσο ξέρω σύστημα μοριακής επιτήρησης, όπως υπάρχει στην Αγγλία, για να βρίσκει κανείς το μεταλλαγμένο στέλεχος πιο γρήγορα. Ακόμη κι αν υπάρχει, δεν είναι συστηματικό. Δεν είναι βέβαια τόσο δύσκολο να δημιουργηθεί τεχνικά, αλλά χρειάζεται μια οργάνωση. Δηλαδή για τη γρίπη γίνεται. Τα κέντρα αναφοράς γρίπης παίρνουν δείγματα και βγάζουν κάθε μέρα ποιος γονότυπος (στέλεχος) επικρατεί. Φυσικά μπορεί να οργανωθεί δεν είναι κάτι δύσκολο”, καταλήγει ο κ. Βατόπουλος.