Το stress διαταράσσει το ρυθμό αναπνοής μας. Όταν είμαστε σε ένταση η αναπνοή μας είναι άτακτη και γρήγορη με αποτέλεσμα να λαμβάνουμε περισσότερο οξυγόνο από όσο χρειαζόμαστε. Έτσι οι πνεύμονες γεμίζουν με οξυγόνο που δε διοχετεύεται.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του καρδιακού ρυθμού για να ισορροπήσουν τα ποσοστά οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα μας. Το περίσσιο οξυγόνο εγκλωβίζεται στο κάτω μέρος του πνεύμονα μας και πιέζει το στομάχι, και νιώθουμε μία αίσθηση «κόμπου» ή αναγούλας.

Μάλιστα συχνά η γρήγορη και άτακτη αναπνοή γίνεται συνήθεια.

Διαφραγματική Aναπνοή

Το διάφραγμα είναι ένας μεγάλος και ισχυρός μυς σε σχήμα θόλου στη βάση των πνευμόνων. Παρόλο που μπορεί να μην γίνεται αντιληπτό, το διάφραγμα είναι η πιο σημαντικός και αποτελεσματικός μυς της αναπνοής.

Κατά την εισπνοή, το διάφραγμα συσπάται (σφίγγει) και κινείται προς τα κάτω. Αυτό δημιουργεί χώρο στον θώρακα ώστε οι πνεύμονες να γεμίσουν με αέρα και να εκπτυχθούν. Κατά την εκπνοή, συμβαίνει το αντίθετο αφού το διάφραγμα χαλαρώνει και μετακινείται αυθόρμητα (χωρίς προσπάθεια) προς τα πάνω, εντός του θώρακα.

Όλοι μας γεννιόμαστε με την γνώση και την ικανότητα να χρησιμοποιούμε το διάφραγμα μας σωστά για να παίρνουμε βαθιές, αναζωογονητικές αναπνοές. Μεγαλώνοντας, ωστόσο, αλλάζουμε το τρόπο που αναπνέουμε.

Πολλοί παράγοντες, από το στρες και άγχος της καθημερινότητας μέχρι την συνήθεια να «ρουφάμε» την κοιλιά μας προς τα μέσα για λόγους κομψότητας, μας οδηγούν σταδιακά σε μια άλλη μορφή αναπνοής. Πρόκειται για μια πιο ρηχή και γρήγορη και λιγότερο ικανοποιητική αναπνοή που ονομάζεται θωρακική αναπνοή.

Η θωρακική αναπνοή επιτελείται από μυς του θώρακα, αντί του διαφράγματος μας, και είναι δυσλειτουργική αφού απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια και είναι λιγότερο αποτελεσματική/ικανοποιητική σε σχέση με τη διαφραγματική αναπνοή.

Δείτε την εικόνα και το βίντεο για να κάνετε τη διαφραγματική αναπνοή σωστά.

 



agrinio24.gr