Αυτή η καλογερική συνταγή για γεμιστά «ορφανά» θα σας κερδίσει σίγουρα μέσα από την απλότητά της. Την μοιράστηκε μαζί μας ο μοναχός πατέρας Παρθένιος Βεζυρέας και σίγουρα αξίζει να τη δοκιμάσετε!

Γεμιστά με ξινόχορτο και ρύζι, χωρίς κιμά φυσικά μιας και οι μοναχοί απέχουν από το κρέας. Ένα άκρος καλοκαιρινό και  αγαπημένο λαδερό φαγητό, μαγειρεμένα με ένα υλικό, το ξινόχορτο, που μπορεί να μην το έχετε συνηθίσει, αλλά σίγουρα το τελικό αποτέλεσμα θα εκπλήξει ευχάριστα τον ουρανίσκο σας.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για τα γεμιστά είναι:

6 μεγάλες ώριμες ντομάτες

3 πιπεριές

3 κολοκύθια

1 ματσάκι φρέσκο κρεμμυδάκι

1 ντομάτα τριμμένη

2 ξερά κρεμμύδια τριμμένα

1-2 πατάτες

2-3 κομμάτια ξινόχοντρο

650 γρ. ρύζι σπυρωτό μακρύκοκκο

1 ποτήρι ελαιόλαδο

μαϊντανό

δυόσμος

Αλάτι και πιπέρι

Επί το έργον:

Κόβουμε  την πάνω μεριά από τις ντομάτες, τις πιπεριές και τα κολοκυθακιά και τα αδειάζουμε.

Σε μια λεκάνη ψιλοκόβουμε τα εσωτερικά από την ντομάτα, και την  πιπεριά (αφού καθαρίσουμε από τους σπόρους).

Τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη το εσωτερικό από τα κολοκύθια, ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και την πρασινάδα τους.

Σπάζουμε καλά τον ξινόχοντρο, προσθέτουμε το ρύζι, και ρίχνουμε αρκετό ελαιόλαδο.

Αλατίζουμε,τρίβουμε πιπέρι και ανακατεύουμε

Σε ένα μπολάκι τρίβουμε μία ντομάτα, τα ξερά κρεμμύδια, αλατίζουμε και τρίβουμε λίγο πιπέρι και ανακατεύουμε.

Σε ένα ταψί, προσθέτουμε τα λαχανικά και αλατίζουμε ελαφριά το εσωτερικό τους, ρίχνουμε από μια σταγόνα ελαιόλαδο, γεμίζουμε  περίπου ως την μέση τη γέμιση από τη λεκάνη, λίγη τριμμένη ντομάτα από το μπολάκι και τα σκεπάζουμε.

Τέλος, περιχύνουμε με την τριμμένη ντομάτα και προσθέτουμε σχεδόν 2 δάχτυλα νερό (ελέγχουμε  κατά το ψήσιμο και συμπληρώνουμε αν χρειαστεί).

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μία περίπου ώρα.

Πηγή: pasmageirevontas.gr, dogma.gr



agrinio24.gr