Συνέντευξη στο agrinio24.gr παραχώρησε η Αρετή Κοκκίνου. Μας μίλησε για την καλλιτεχνική της πορεία, τα άμεσα μελλοντικά της σχέδια, για την συμμετοχή της σε παραστάσεις στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου, και για κάποιες εμφανίσεις στην πόλη του Αγρινίου που “πάγωσαν” λόγω κορωνοϊού.

Αναλυτικά όσα μας είπε:

Καλωσορίζουμε την δημιουργό Αρετή Κοκκίνου, μια ευαισθητοποιημένη καλλιτέχνη με πολύπλευρο ταλέντο! Κα Κοκκίνου, πώς έχετε αντεπεξέλθει ως τώρα καλλιτεχνικά στις ομολογουμένως ιδιαίτερες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία για όλους μας;

“Καλώς σας βρίσκω… Οι καλλιτεχνικές δουλειές γίνονται ως επί το πλείστον στο σπίτι ή το στούντιό μας, σε ένα κλίμα πιο εσωστρεφές. Εγώ είμαι πολύ καλύτερα από άλλους, οφείλω να πω. Μου δόθηκε η ευκαιρία να ασχοληθώ αρκετά με το δημιουργικό κομμάτι που είχε αφήσει πίσω η ενασχόληση με τις ζωντανές εμφανίσεις.”

Παίρνοντας τα πράγματα απ΄τη αρχή, πότε και πως ανακαλύψατε ότι η μουσική είναι η μορφή τέχνης που μπορoύσατε να εκφραστείτε;

Από την προσχολική ηλικία το είχα ανακαλύψει, πολύ αργότερα κατανόησα… αυτό που είχα ανακαλύψει, αρκετά χρόνια μετά τα πρώτα μου μαθήματα κιθάρας. Αν ξαναγύριζα πίσω , θα είχα επιδιώξει να δοκιμάσω ασχοληθώ και με άλλες μορφές τέχνης, χωρίς να γνωρίζω, φυσικά , αν θα είχα κάποια έφεση.

Και ποια η σχέση σας με την κιθάρα; Ήταν απ τη αρχή το όργανο το οποίο μπορούσε να μετατρέψει τις ιδέες σας σε ήχο;

Όπως στα περισσότερα παιδιά της γενιάς μου που άρχισαν ένα μουσικό όργανο (γιατί άρχισα μαθήματα μουσικής σε παιδική ηλικία) , η επιλογή έγινε μάλλον τυχαία, ίσως με κριτήριο το μουσικό όργανο που ήδη υπήρχε στο σπίτι. Εμένα η κιθάρα μου ταίριαξε, άλλοι αργότερα άλλαξαν μουσικό όργανο και βρήκαν κάτι που τους εξέφραζε περισσότερο.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συνθέτες διαχρονικά και πώς σας επηρέασαν στη δουλειά σας;

Είναι τόσοι πολλοί και από διαφορετικά στυλ που δεν έχει νόημα να τους απαριθμήσω. Ενδιαφέρομαι τόσο για τους κλασσικούς (σε κάθε εποχή και είδος) συνθέτες, όσο και για τους σύγχρονους, που ποτέ δεν θα καταφέρω να τους γνωρίσω όλους. Κάθε άκουσμα μπορεί να δώσει ιδέες δημιουργικές, σε τεχνικό ή συναισθηματικό επίπεδο.

Κάνοντας μια βόλτα στις συνεργασίες σας θα βρούμε ονόματα όπως Σωκράτης Μάλαμας, Βασίλης Λέκκας, Αργυρώ Καπαρού, Θέλμα Καραγιάννη, Γιάννη Λεκόπουλο και άλλους καταξιωμένους ερμηνευτές. Είστε ευχαριστημένη από τις συνεργασίες αυτές; Επιχειρείτε να έχετε σταθερούς συνεργάτες ή πειραματίζεστε ανάλογα την περίπτωση;

Μου αρέσει πολύ η ιδέα του μόνιμου συνεργάτη, με τον οποίο γνωριζόμαστε κι επικοινωνούμε άμεσα και… μαγικά. Καθώς όλοι μας έχουμε  ποικιλία υποχρεώσεων, με πολλούς συνεργάτες χωρίζουμε και ξανασμίγουμε συχνά πυκνά στη σκηνή και στο στούντιο.

Με πολλούς από τους ερμηνευτές που αναφέρατε, όπως και με όλους  τους στιχουργούς που συνεργάστηκα αναπτύξαμε ωραία σχέση κι έχουμε επεκτείνει τη συνεργασία μας και τη φιλία μας. Από την άλλη πλευρά, το άνοιγμα σε νέα πρόσωπα είναι επιθυμητό, ενδιαφέρον και καλλιτεχνικά αναζωογονητικό. Το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Η σταθερή σχέση -προσωπική και καλλιτεχνική- δεν μεταφράζεται σε καμιά περίπτωση ως έκφραση ανασφάλειας απέναντι σε νέα πρόσωπα και εγχειρήματα.

Μία απ τις πολλές πρόσφατες κυκλοφορίες σας είναι και το Αήττητο Αλάτι που συνεργαστήκατε με τον ποιητή Ηλία Παπακωνσταντίνου και ερμήνευσαν πολλοί γνωστοί ερμηνευτές. Μιλήστε μας για τη συνεργασία αυτή, αλλά και για την βαθύτερη σχέση της μουσικής σας με την ποίηση. Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας ποιητές;

Με τον Ηλία γίναμε αυθόρμητα συνεργάτες και φίλοι χωρίς να το καλοκαταλάβουμε. ‘Οταν με ρωτούσαν κάποια χρόνια νωρίτερα, απέκλεια το ενδεχόμενο του να ασχοληθώ με τη μελοποιημένη ποίηση, παρόλο που ήμουν και είμαι λάτρης της ποίησης. Άλλαξα γνώμη αργότερα με την επαφή μου με ποιητές της ίδιας γενιάς με τη δική μου. Κατάλαβα ότι ήθελα να έχω επαφή καλλιτεχνική με την τρέχουσα γενιά, πάντα έχοντας ως  αναφορά τα κλασσικά ποιητικά αριστουργήματα. Όλοι οι Έλληνες κλασσικοί ποιητές είναι υπέροχοι ο καθένας στο ύφος του από τον Παλαμά έως τον Καβάφη, από τον Σουρή έως τον Καρυωτάκη, από την Ρίτα Μπούμη-Παππά ως την Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, της οποίας έχω μελοποιήσει και ένα ποίημα, εκτός δισκογραφίας ακόμη. Ενδιαφέρομαι επίσης για την διεθνή ποίηση, τι να πρωτοαναφέρει κανείς. Μου αρέσουν οι Γάλλοι , οι Ρώσοι οι Λατινοαμερικάνοι ποιητές όπως και η δημοτική ποίηση. Θα ήθελα να είχα διαβάσει περισσότερες δημιουργίες αραβικής ποίησης και ποίησης της Άπω Ανατολής, πράγμα που σκοπεύω να κάνω στο μέλλον.

Δεν αναφέρω εντελώς σύγχρονους αξιόλογους ποιητές που εκτιμώ γιατί πραγματικά δεν θέλω κάποιον να ξεχάσω. Πάντως θεωρώ πως αξίζει τον κόπο να δώσουμε προσοχή στην τρέχουσα ποιητική δημιουργία, χωρίς να ξεχνάμε τους κλασσικούς.

Ποια είναι η γνώμη σας για τις διαδικτυακές συναυλίες που τον τελευταίο καιρό είναι ο μόνος τρόπος επικοινωνίας του καλλιτέχνη με το κοινό; και πόσο σας λείπει να εμφανιστείτε ζωντανά σε μια μουσική σκηνή;

Οι διαδικτυακές συναυλίες είναι καλύτερες από το τίποτα και ίσως και ένας νέος τρόπος μουσικής επικοινωνίας που παρουσιάζει ενδιαφέρον. Δεν τις βλέπω αρνητικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να αντικαταστήσουν την  εμπειρία της “ζωντανής” συναυλίας.

Η αλήθεια είναι πως έχω ξεσυνηθίσει λίγο την ροή ζωντανών εμφανίσεων, όλο αυτό τον καιρό, κάνοντας κυρίως στούντιο και άλλες πιο “μοναχικές” μουσικές δουλειές. Πιστεύω πως όλοι, καλλιτέχνες και κοινό θα “ξεμουδιάσουμε” και θα το απολαύσουμε όταν έρθει η ώρα της  επιστροφής μας στη σκηνή.

Μια πρόσφατη διαδικτυακή συναυλία σας ήταν και αυτή που έγινε για την στήριξη της Κιβωτού του Κόσμου.Mε ποιους άλλους πραγματοποιήσατε αυτή την εκδήλωση και ως το βιώσατε όλο αυτό;

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία τριών ποιητών , του  Γιώργου Μανιού, του Ηλία Παπακωνσταντίνου και του Δημήτρη Φιλελέ και με κάλεσαν να αναλάβω τη μουσική επιμέλεια. Δεν μπορώ να μην αναφέρω την πολύτιμη προσφορά του Μάνου Γεωργίου που παρείχε το χώρο και την ηχητική υποστήριξη και της εταιρία παραγωγής και live streaming ATW Productions.

Πολλοί ερμηνευτές, από τους οποίους κάποιοι άνεργοι λόγω της κατάστασης, ανταποκρίθηκαν με χαρά και αυθορμητισμό. Δεν μπορώ να μη αναφέρω Πολλές φορές στο παρελθόν οι περισσότεροι από εμάς έχουμε δώσει το παρών σε τέτοιες προσπάθειες. Πιστεύω πως η αλληλεγγύη  είναι σπουδαίο στοιχείο ανθρωπιάς και πολιτισμού που πρέπει να προτάξουμε απέναντι στο ρατσισμό και τη φοβία, για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε φυσικά και πνευματικά.

Έχετε επισκεφτεί την περιοχή μας για κάποια συναυλία στο παρελθόν;

Την έχω επισκεφθεί πολλές φορές. Ως φοιτήτρια είχα και φίλους από το Αγρίνιο. Έχω συμμετάσχει σε παραστάσεις στην ευρύτερη περιοχή, συζητήσεις για κάποιες εμφανίσεις στην πόλη του Αγρινίου “πάγωσαν” λόγω κορωνοϊού.

Τι βελτιώνει, κατά τη γνώμη σας, την έκφραση ενός καλλιτέχνη;

 Η διαρκώς αυξανόμενη γνώση γύρω από το αντικείμενό του, το να αφουγκράζεται τον κόσμο γύρω του αλλά και τον κόσμο μέσα του.

Ποιος είναι ο ρόλος του καλλιτέχνη στην σημερινή δύσκολη πραγματικότητα;

Δυστυχώς δεν θα εκφραστώ ιδιαίτερα “καλλιτεχνικά” ούτε ποιητικά. Ο ρόλος του καλλιτέχνη εκτός από το να υπηρετήσει την Τέχνη του σε δύσκολες συνθήκες είναι επίσης να επιβιώσει φυσικά και να υποστηρίξει οικονομικά την οικογένειά του, όπως όλοι. Πάντως, η φλόγα της Τέχνης μπορεί να χαμηλώνει αλλά δεν σβήνει ποτέ.

Ποια είναι τα άμεσα μελλοντικά σας σχέδια; Δισκογραφικά και ελπίζουμε πολύ σύντομα και συναυλιακά;

 Συναυλιακά είμαστε ακόμη σε συζητήσεις για καλοκαιρινές εμφανίσεις, αναμένοντας εξελίξεις.

Ολοκληρώνονται οι ηχογραφήσεις του μουσικοποιητικού έργου  “Στη Σμύρνη..κάποτε” σε στίχους του Θανάση Σάλτα, με ερμηνευτές τον Ισίδωρο Πάτερο και την Θέλμα Καραγιάννη .  Το δρόμο του στούντιο έχουν πάρει και τα τραγούδια που προέκυψαν από τη συνεργασία μου με τους νέους στιχουργούς του Μικρού Πολυτεχνείου, με δάσκαλο τον σπουδαίο Κώστα Φασουλά. Ερμηνευτές της δουλειάς θα είναι η Αφεντούλα Ραζέλη και ο Βασίλης Γισδάκης.

Όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν θα παρουσιάσουμε ζωντανά τα “Δύσκολα στη μέση”, που κυκλοφόρησαν στο τέλος του 2020 από τις εκδόσεις “Μετρονόμος” με την Πένυ Ξενάκη και τη Μαρία Κανελλοπούλου, σε στίχους Μαρίας Παπαδάκη.

Σας ευχαριστούμε θερμά για τη συνέντευξη και σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία. Κλείστε τη συνέντευξη με ένα μήνυμα για τους αναγνώστες μας.

Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ. Καλή δύναμη σε όλους τους, ειδικά στους επαγγελματίες που έχουν υποφέρει λόγω της κατάστασης και.. καλή αντάμωση..

ΘΕΛΜΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ – ΜΑΡΜΑΡΥΓΗ – LYRIC ΒΙΝΤΕΟ

 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΚΚΑΣ / ΕΡΡΙΚΑ ΠΑΤΡΙΚΙΟΥ – Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΚΟΣΜΟΣ – ΒΙΝΤΕΟ

 

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΜΑΛΑΜΑΣ – ΓΙΝΕ – ΒΙΝΤΕΟ

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΕΚΟΠΟΥΛΟΣ – ΤΑΙΡΙΑΣΤΑ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ

 

ΑΡΓΥΡΩ ΚΑΠΑΡΟΥ – ΑΝ ΑΓΑΠΑΣ – ΒΙΝΤΕΟ

 

ΜΠΑΜΠΗΣ ΤΣΕΡΤΟΣ – ΜΕ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΣΤΗ ΠΛΑΤΗ – ΒΙΝΤΕΟ

 

ΜΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ- ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΑΡΑΤΖΟΛΗ – ENA ΠΟΥΛΙ ΠΟΥ ΤΟ ΕΛΕΓΑΝ ΑΡΓΥΡΗ – ΒΙΝΤΕΟ

 

ΘΕΛΜΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ – ΠΩΣ ΝΑ ΑΣΤΕΡΙΣΩ ΟΥΡΑΝΟΥΣ – ΒΙΝΤΕΟ

 

ΚΡΙΝΙΩ ΝΙΚΟΛΑΟΥ – ΤΟ ΜΠΛΕ – ΒΙΝΤΕΟ

 

ΘΕΛΜΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ – NO TEARS IN A BLUE MOON – BINTEO

 

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΑΡΑΤΖΟΛΗ – ΧΡΟΝΟΣ ΚΛΕΜΜΕΝΟΣ



agrinio24.gr