Έγκριση για χρήση ως ιατρικό εργαλείο στην ΕΕ έλαβε σύστημα τεχνητής νοημοσύνης της Google που ειδικεύεται στη διάγνωση παθήσεων του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών.
Οι χρήστες θα μπορούν να χρησιμοποιούν τη δωρεάν εφαρμογή για να ελέγξουν δερματικά προβλήματα που τους ανησυχούν απλά ανεβάζοντας φωτογραφίες τους και απαντώντας σε μερικές ερωτήσεις,.
Ο «βοηθός δερματολογίας» (Dermatology Assist) θα είναι διαθέσιμος εντός του 2021, ανακοίνωσε η Google στο εταιρικό συνέδριο Google I/O, όπου παρουσίασε επίσης νέες εκδόσεις άλλων προϊόντων της.
Η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) της εφαρμογής μπορεί να ξεχωρίσει 288 δερματικές παθήσεις, αν και η Google τονίζει ότι το εργαλείο δεν είναι υποκατάστατο των γιατρών. Η μηχανή αναζήτησης της Google εξυπηρετεί κάθε χρόνο γύρω στα 10 δισεκατομμύρια αναζητήσεις για δερματικά προβλήματα, και σύμφωνα με την εταιρεία θα ήταν προτιμότερο για τους χρήστες να χρησιμοποιούν το εξειδικευμένο εργαλείο αντί να αναζητούν μόνοι τους στο Διαδίκτυο τις κατάλληλες πληροφορίες.
Το Dermatology Assist έχει λάβει σήμανση CE για χρήση ως ιατρικό εργαλείο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και η αμερικανική FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) δεν έχει δώσει ακόμα το πράσινο φως. Πρόσφατα, πάντως, έδωσε άδεια για εργαλείο AI της βρετανικής Optellum που βοηθά τους γιατρούς στην διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα.
Η χρήση της AI για την αξιολόγηση απεικονιστικών εξετάσεων κατέστη εφικτή χάρη σε αλγόριθμους που μαθαίνουν από παραδείγματα –όσα περισσότερα, τόσο το καλύτερο. Το Dermatology Assist, λέει η Google, εκπαιδεύτηκε εξετάζοντας 65.000 εικόνες διαγνωσμένων παθήσεων, εκατομμύρια φωτογραφίες με σημάδια ή ατέλειες για τις οποίες ανησυχούσαν οι χρήστες, και χιλιάδες ακόμα εικόνες υγιούς δέρματος όλων των τύπων και αποχρώσεων.
Στο συνέδριο Google I/O που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Μάουντεν Βιου της Καλιφόρνια, η εταιρεία ανακοίνωσε ακόμα ότι το Android 12, η νέα βερσιόν του λειτουργικού συστήματος που χρησιμοποιείται σε 3 δισεκατομμύρια συσκευές παγκοσμίως, θα κάνει ντεμπούτο εντός του έτους και θα επιτρέπει στα κινητά να λειτουργούν ως κλειδί για ορισμένα μοντέλα αυτοκινήτων.
Ακόμα, το λειτουργικό σύστημα Wear OS για έξυπνα ρολόγια θα χρησιμοποιείται στο εξής και στις συσκευές της Fitbit, η οποία εξαγοράστηκε από τη Google, καθώς και στα αντίστοιχα ρολόγια της Samsung.
Σε πιο φοιτουριστικό τόνο, ο διευθύνων σύμβουλος της Google Σούνταρ Πίτσαϊ παρουσίασε έναν πειραματικό θάλαμο τηλεδιάσκεψης που χρησιμοποιεί «οθόνες φωτεινού πεδίου» για να προβάλλει την τρισδιάστατη εικόνα του συνομιλητή. Το σύστημα απαιτεί πολλαπλές κάμερες και δεν αναμένεται να σύντομα στην αγορά.