Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα ύπνου «Sleep», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 46.500 άτομα με μέση ηλικία 69 ετών, εκ των οποίων τα 8.422 είχαν διαγνωστεί με κορονοϊό. Οι συμμετέχοντες είχαν προηγουμένως απαντήσει σε ερωτήματα για την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου τους και για πιθανά προβλήματα αϋπνίας.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι άνθρωποι με Covid-19 είχαν τη χαμηλότερη «βαθμολογία» στον ύπνο τους είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να αρρωστήσουν σοβαρά από τον κορονοϊο και να πεθάνουν εξαιτίας του. Η σχέση κακού-ύπνου σοβαρής Covid-19 ήταν ανεξάρτητη από άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η παχυσαρκία και το κάπνισμα.

Ακόμη και οι άνθρωποι με πιο περιστασιακό κακό ύπνο φαίνεται πως έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για νοσηλεία και θάνατο, όταν έχουν λοίμωξη Covid-19, αν και αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί από μελλοντικές έρευνες. Ο χρόνιος ανεπαρκής και διαταραγμένος ύπνος είναι γνωστό ότι επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνει την πιθανότητα θρόμβωσης, κάτι που επιδρά αρνητικά στην έκβαση της Covid-19.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ



agrinio24.gr