Απορρίπτοντας τις κατηγορίες που εκπορεύονται από ορισμένους ότι η Ρωσία δεν θέλει λύση στο Κυπριακό και πως εμποδίζει πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση, ο ρώσος διπλωμάτης (φωτογραφία, επάνω, από τον «Φιλελεύθερο») παραπέμπει στη διαχρονική στάση της Μόσχας.

Ανεπίτρεπτα μηνύματα

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Φιλελεύθερο», σημειώνει πως «εάν προσπαθήσαμε να σταματήσουμε κάτι, ήταν την αντικατάσταση των παραμέτρων που καθορίστηκαν από τον ΟΗΕ με την αναγνώριση δήθεν νέων ‘’τετελεσμένων γεγονότων και πραγματικοτήτων’’, κάτι που, κατά την άποψή μας, αναπάντεχα θα οδηγήσει στον τελειωτικό διαμελισμό της νήσου».

Ο πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας, χαρακτηρίζει ανεπίτρεπτα «τα επίμονα μηνύματα και τις υποβολές που φθάνουν από κάποιες πρωτεύουσες και στοχεύουν στην αλλαγή των υφισταμένων βάσεων των διαπραγματεύσεων, από το ομοσπονδιακό μοντέλο σε εκείνο των δύο κρατών, που επιδιώκουν».

Ο Στανισλάβ Β. Οσάτσι, επισημαίνει πως η χώρα του τάσσεται κατά της επιβολής στους Κυπρίους έτοιμων «συνταγών» και τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων.

Περαιτέρω, η Μόσχα θεωρεί ως σημαντική πτυχή «τη σύντομη διευθέτηση της αποστρατιωτικοποίησης της νήσου, όπως επίσης της αντικατάστασης του από καιρό πεπαλαιωμένου συστήματος εξωτερικών εγγυήσεων, το οποίο έχει μετατραπεί σε εμπόδιο για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, με τις εγγυήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Ο κ. Οσάτσι στη συνέντευξή του αναφέρει πως η Ρωσία καταδικάζει τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο.

Χλιαρές αντιδράσεις

Απαντώντας σε ερώτηση για τις χλιαρές αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας στις τουρκικές ενέργειες, επισημαίνει πως «η Ε.Ε. αντιδρά χλιαρά στις τουρκικές ενέργειες» και κάνει λόγο για πολιτική «δύο μέτρων και δύο σταθμών», παραπέμποντας και στις συζητήσεις στην Ενωση για τη Ρωσία.

«Κατά την άποψή μου, η Κύπρος για ακόμη μια φορά βρέθηκε δέσμια των μεγάλων γεωπολιτικών παιχνιδιών, των χρηματιστικών και οικονομικών συμφερόντων και παρά το γεγονός της ύπαρξης «ενωσιακών» υποχρεώσεων όσον αφορά την περιβόητη «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», αναφέρει.

Και προσθέτει: «Κάποιοι δεν θα ήθελαν να αφήσουν την Τουρκία να απομακρυνθεί από τις ασφυκτικές ατλαντικές αγκάλες και να προκαλέσουν μια στενή προσέγγιση με την Κίνα, κάποιοι φοβούνται τα νέα κύματα προσφύγων, άλλοι, δε, έχουν επενδύσει τεράστια χρήματα στην τουρκική οικονομία».

Ολόκληρη η συνέντευξη στον «Φιλελεύθερο»

Βρισκόμαστε σε ένα παρατεταμένο αδιέξοδο στο Κυπριακό. Πώς μπορεί να σπάσει το αδιέξοδο και ποιος ο ρόλος της λεγόμενης διεθνούς κοινότητας; Και σε αυτό θα πρόσθετα δυο ακόμη στοιχεία. Τις σχέσεις σας με την Τουρκία και κατά πόσο θα μπορούσατε να διαδραματίσετε κάποιο ειδικό ρόλο. Την ίδια ώρα που κάποιοι σας κατηγορούν ότι η Ρωσία δεν θέλει λύση του Κυπριακού. Λένε πως κάθε φορά που υπάρχουν εξελίξεις, λένε, η Ρωσία βρίσκει τρόπο να τις σταματά. Πώς απαντάτε σε αυτό;

-Είναι παράξενο να ακούει κανείς, ότι η Ρωσία είναι κατά της λύσης του κυπριακού προβλήματος και ότι δήθεν προσπαθεί να παρεμποδίσει αυτή τη διαδικασία. Μας κατηγορούσαν ακριβώς για το αντίθετο, ότι εδώ και αρκετά χρόνια επαναλαμβάνουμε τις ίδιες θέσεις για την αναγκαιότητα αυστηρής τήρησης των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Θέλω να υπογραμμίσω ότι μια τέτοια συνεπής προσέγγιση στοχεύει αποκλειστικά στη διατήρηση όλου του θετικού, που έχει επιτευχθεί από τις πλευρές κατά τη διάρκεια των δύσκολων συνομιλιών στον δρόμο που οδηγεί στην επανένωση της νήσου.

Σε σχέση με αυτό θα άξιζε να διευκρινίσουμε ποιος και πώς αντιλαμβάνεται την έννοια «λύση του κυπριακού προβλήματος». Εμείς πραγματικά θεωρούμε ότι είναι ανεπίτρεπτα τα επίμονα μηνύματα και οι υποβολές που φθάνουν από κάποιες πρωτεύουσες και στοχεύουν στην αλλαγή των υφισταμένων βάσεων των διαπραγματεύσεων, από το ομοσπονδιακό μοντέλο σε εκείνο των δύο κρατών, που επιδιώκουν. Είμαστε κατά της επιβολής στους Κυπρίους έτοιμων «συνταγών» και τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα. Επίσης, θεωρούμε ως σημαντική πτυχή τη σύντομη διευθέτηση της αποστρατιωτικοποίησης της νήσου, όπως επίσης της αντικατάστασης του από καιρό πεπαλαιωμένου συστήματος εξωτερικών εγγυήσεων, το οποίο έχει μετατραπεί σε εμπόδιο για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, με τις εγγυήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στα θέματα αυτά εμείς ουδέποτε έχουμε αλλάξει τη θέση μας και αν προσπαθήσαμε να σταματήσουμε κάτι, ήταν την αντικατάσταση των παραμέτρων που καθορίστηκαν από τον ΟΗΕ με την αναγνώριση δήθεν νέων «τετελεσμένων γεγονότων και πραγματικοτήτων», κάτι, που κατά την άποψή μας αναπάντεχα θα οδηγήσει στον τελειωτικό διαμελισμό της νήσου.

Έχετε κάνει αναφορά στον εποικοδομητικό χαρακτήρα των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας σε σειρά θεμάτων. Και πράγματι έτσι είναι. Επί σειράς θεμάτων συνεργαζόμαστε, σε άλλα θέματα δεν συνεργαζόμαστε. Το ίδιο κάνουν οι ΗΠΑ, όπως και άλλες χώρες.

Υπάρχει όμως και η κατάσταση γύρω από το Βαρώσι. Η ρωσική θέση πάνω σ’ αυτό το θέμα είναι καλά γνωστή, -θεωρούμε ανεπίτρεπτες οποιεσδήποτε ενέργειες, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με τις ήδη ληφθείσες Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μονομερής «διόρθωση» του καθεστώτος αυτής της περίκλειστης περιοχής, από μέρους της τουρκικής πλευράς, καθώς και οι συνέπειες αυτών των αλλαγών δεν μπορούν να μην προκαλέσουν σοβαρή ανησυχία. Δεν αποκλείεται, ότι η θέση μας αυτή μπορεί να προκαλέσει την αντίδραση των εταίρων μας στην Άγκυρα, όμως αυτή αποτελεί μια θέση αρχής για μας, την οποία προβάλλουμε και ακολουθούμε σε όλα τα διεθνή φόρα, περιλαμβανομένου και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανεξάρτητα από το επίπεδο και τον χαρακτήρα των διμερών μας σχέσεων.

Η Τουρκία επιλέγει την οδό της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν θεωρείτε πως ήταν πολύ χλιαρή η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας; Εσείς έχετε παρέμβει προς την Αγκυρα για το θέμα αυτό;

– Αν μιλήσουμε για τη διεθνή αντίδραση, και πρώτ’ απ’ όλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην πρωτοβουλία της Κύπρου για καταδίκη και για την επιβολή πίεσης και κυρώσεων κατά της Τουρκίας εξαιτίας της πρόκλησης έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, η αντίδραση αυτή δεν ήταν απλώς χλιαρή, ήταν πολύ χλιαρή. Εάν δεν λάβουμε υπόψη τις τυπικές θέσεις των Βρυξελλών, όπως επίσης και τις δηλώσεις σειράς ευρωπαϊκών πρωτευουσών, χωρίς ουσιαστικές συνέπειες, τότε οι προσπάθειες της Κύπρου να προκαλέσουν την προσοχή προς τη δημιουργηθείσα κατάσταση δεν οδήγησαν και μάλλον ούτε και θα οδηγήσουν σε οποιεσδήποτε σοβαρές ενέργειες από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά την άποψή μου, η Κύπρος για ακόμη μια φορά βρέθηκε δέσμια των μεγάλων γεωπολιτικών παιχνιδιών, των χρηματιστικών και οικονομικών συμφερόντων και παρά το γεγονός της ύπαρξης «ενωσιακών» υποχρεώσεων όσον αφορά την περιβόητη «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη». Κάποιοι δεν θα ήθελαν να αφήσουν την Τουρκία να απομακρυνθεί από τις ασφυκτικές ατλαντικές αγκάλες και να προκαλέσουν μια στενή προσέγγιση με την Κίνα, κάποιοι φοβούνται τα νέα κύματα προσφύγων, άλλοι δε έχουν επενδύσει τεράστια χρήματα στην τουρκική οικονομία. Υπό τις περιστάσεις αυτές μπορεί κάποιος να βρεθεί αντιμέτωπος με μια εμφανώς ανάλογη κατάσταση, όταν ο λόγος γίνεται για τη λήψη σκληρών μέτρων κατά της Ρωσίας, όχι μόνο αντιπαραγωγικά, αλλά και αστήρικτα, βεβιασμένα και παράνομα, αφού παραβιάζουν σχετικές πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου. O πολιτικός μηχανισμός των Βρυξελλών εργάζεται υπό το καθεστώς ενός αυτόματου εκτυπωτή, που εκτυπώνει και πολλαπλασιάζει κυρωτικές αποφάσεις και ψηφίσματα. Όταν όμως ο λόγος έγινε για τη στήριξη ενός από τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο μηχανισμός αυτός για κάποιο λόγο χαλάει και δεν μπορεί να βγάλει αποφάσεις. Βέβαια δεν έχουμε το δικαίωμα να συζητάμε τις εσωτερικές περιπέτειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως πρέπει να συμφωνήσετε μαζί μου, ότι η γεύση του ευρωπαϊκού κυνισμού και της πολιτικής των «δύο μέτρων και δύο σταθμών» είναι αισθητή.

-Γιατί η Ρωσία δεν επέδειξε ενδιαφέρον για αδειοδότηση θαλασσοτεμαχίου στην κυπριακή ΑΟΖ; Υπήρξαν παλαιότερα και κρούσεις από τη Λευκωσία, εξ όσων έγινε γνωστό. Υπάρχει η άποψη πως η αξιοποίηση φυσικού αερίου στην περιοχή μας, δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ρωσίας. Τι λέτε επί τούτου;

-Η εξόρυξη υγραερίου στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έρχεται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα της Ρωσίας. Όπως είναι γνωστό, στη διάρκεια δεκαετιών έχει επεξεργασθεί ο διακανονισμός και η διεξαγωγή της εξαγωγής υγραερίου προς την Ευρώπη και η εταιρεία Γκαζπρόμ εφαρμόζει σχολαστικά όλες τις υποχρεώσεις της στη βάση των συμβολαίων, και αυτό αναγνωρίζεται από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόσφατα στη χώρα μας έχει εγκριθεί το πιο μεγαλεπήβολο στη νεότερη ιστορία κρατικό πρόγραμμα εφοδιασμού ολόκληρου του εδάφους της Ρωσίας, το οποίο θα χρειαστεί πρόσθετες ποσότητες υγραερίου για εσωτερική κατανάλωση. Στο στάδιο υλοποίησής τους βρίσκονται τεράστια έργα υποδομής, που σχετίζονται με τη διεύρυνση του ανατολικού διαδρόμου υγραερίου με κατεύθυνση την Κίνα και τις χώρες της Νοτιο-ανατολικής Ασίας. Με άλλα λόγια, δεν έχουμε πρόβλημα με τη χρήση και τις χώρες, στις οποίες μπορούμε να πωλήσουμε τους φυσικούς μας πόρους. Δεν μας φοβίζει ο ανταγωνισμός και ποτέ δεν έχει περάσει από το μυαλό μας να συγκρουστούμε με οποιονδήποτε στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αντίθετα, πάντοτε υποστήριζε την ιδέα της διαφοροποίησης των πηγών και των αγωγών μεταφοράς υγραερίου, κάτι που θα επιτρέψει τη σταθεροποίηση της αγοράς υγραερίου και την αποφυγή της αβεβαιότητας και τις αυξομειώσεις στις τιμές του υγραερίου.

Θα φυλάξω στη μνήμη μου ολόκληρη την Κύπρο

Είστε πολλά χρόνια στην Κύπρο. Τι είναι αυτό που σας αρέσει περισσότερο, που θα κουβαλάτε μαζί σας πάντα από τη χώρα μας;

– Θα διατηρήσω στη μνήμη μου για πάντα και θα φυλάξω ολόκληρη την Κύπρο με τις παραδόσεις αιώνων που διαθέτει, την πλούσια ιστορία και πολιτισμό, την πανέμορφη φύση και το πιο βασικό, τον ανοιχτόκαρδο και φιλόξενο λαό της. Έχω ζήσει στο νησί αρκετά χρόνια. Βρισκόμουν εδώ και κατά τη διάρκεια της τραγικής για την Κυπριακή Δημοκρατία περιόδου του θέρους του 1974, εργάστηκα και κατά τα τελευταία χρόνια, που σημαδεύτηκαν με τεράστιες αλλαγές σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχω εδώ στην Κύπρο πάρα πολλούς φίλους και γνωστούς. Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων παρακολουθούσα με προσοχή πως ένας ολιγάριθμος σε πληθυσμό λαός πάνω σε ένα μικρό τεμάχιο γης στο μέσο τεράστιων θαλάσσιων εκτάσεων αγωνίζεται για την ανεξαρτησία του, την εθνική του ταυτότητα και την ευημερία της πατρίδας του. Τέτοιος λαός αξίζει τον πιο υψηλό σεβασμό.

– Υπολογίζεται πως σήμερα ζουν στην Κύπρο γύρω στις 40.000 Ρώσοι. Αυτό το γεγονός αλλάζει την προσέγγιση της Μόσχας έναντι της Κύπρου; Υπό την έννοια πως συμπατριώτες σας έχουν επιλέξει τη χώρα μας για να ζήσουν και να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά;

– Η αντιμετώπιση της Κύπρου από τη Ρωσία στη διάρκεια πολλών αιώνων υπήρξε άκρως θετική και φιλική, ανεξάρτητα από τον αριθμό των Ρώσων που ζουν στο νησί. Σχετικά με τους αριθμούς των Ρώσων πολιτών που έχετε κατονομάσει θα έθετα διαφορετικά το ερώτημά σας. Θα ήταν πιο λογικό να ρωτήσει κάποιος, εάν αλλάζει και διαφοροποιείται η αντιμετώπιση από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας της Ρωσίας σε σχέση μ’ αυτό; Η υπόθεση σχετίζεται με το γεγονός ότι οι Ρώσοι, που επιλέγουν το νησί για τη διαμονή τους, στην πλειοψηφία τους δεν είναι συνηθισμένοι μετανάστες, αλλά καλά μορφωμένοι και ειδικοί υψηλού επιπέδου εξειδίκευσης στους πιο διαφορετικούς τομείς. ΄Όταν αποκτούν το καθεστώς του μονίμου κατοίκου ως φυσικά είτε νομικά πρόσωπα, καταβάλλουν όλους τους φόρους που προβλέπονται και συμβάλλουν στην ενίσχυση των εισοδημάτων και του προϋπολογισμού της χώρας. Επιπλέον, κατά τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια νέα τάση, όταν επιλέγεται η Κύπρος ως χώρα διαμονής και εργασίας από μέρους νεαρών εκπροσώπων της βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας (ΙΤ), όπως και ειδικοί στους τομείς της τεχνολογίας υπολογιστών, τεχνητής νοητικής, εναλλακτικής ενέργειας, ψηφιακής ιατρικής κ.α. Πιστεύω ότι στον σύγχρονο κόσμο η ύπαρξη υπό τη δικαιοδοσία μιας χώρας τέτοιου είδους ειδικοί και εταιρείες φέρνουν στην Κύπρο, όχι μονάχα οικονομικά εισοδήματα, αλλά την τοποθετούν στην ίδια γραμμή με τις αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες στους τομείς της καινοτομίας και της ψηφιακής ανάπτυξης.

Πηγή: philenews.com



agrinio24.gr