Γεγονός είναι εδώ και λίγες ημέρες η πρώτη επιτυχής επανασυγκόλληση άκρου στο ύψος του ώμου σε παιδί στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, συγκολλήθηκε τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής μετά από χειρουργείο εννιά ωρών το χέρι ενός 11χρονου αγοριού από τη Ζάκυνθο, το οποίο το μεσημέρι του Σαββάτου 12 Φεβρουαρίου, εκτελώντας αγροτικές εργασίες μαζί με τον πατέρα του στο χωράφι, έβαλε το χέρι του στη φρέζα, με αποτέλεσμα να το χάσει.
Μεταφέρθηκε άμεσα με μεγάλη αιμορραγία στο νοσοκομείο του νησιού και στη συνέχεια με επείγουσα αεροδιακομιδή, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».
Ο μικρός ασθενής κατέφθασε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο στις 16:30 την ίδια ημέρα και σε καλή γενική κατάσταση. Το ακρωτηριασμένο μέλος μεταφέρθηκε ταυτόχρονα με την προβλεπόμενη διαδικασία. Στις 17:00 εισήλθε στο Χειρουργείο του παιδιατρικού νοσοκομείου «Η Αγία Σοφία», όπου και υπεβλήθη σε χειρουργική επανασυγκόληση του ακρωτηριασμένου από τον ώμο αριστερού άκρου του.
Η επέμβαση ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 02:00 τα ξημερώματα της 13ης Φεβρουαρίου.
Με δεδομένη τη βαρύτητα και τη σπανιότητα του περιστατικού συγκροτήθηκε χειρουργική ομάδα με συμμετοχή 11 γιατρών από τρία νοσοκομεία της Αττικής και συγκεκριμένα το Λαϊκό, το ΚΑΤ και το νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».
«Απλά κάναμε το χρέος και το καθήκον μας, αυτά για τα οποία έχουμε εκπαιδευτεί. Ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση» τονίζει, μιλώντας στο «Vradini.gr», ο Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής του Λαϊκού Νοσοκομείου και μέλος της ομάδας που χειρούργησε τον 11χρονο, κ. Χρήστος Κλωνάρης.
Στη συνέχεια προσθέτει πως: «Η επέμβαση διήρκησε περίπου εννιά ώρες. Ήταν εξειδικευμένο, λεπτό χειρουργείο, με συγκολλήσεις αρτηριών, μυών, νεύρων, φλεβών κλπ. Οι ειδικότητες που συνέβαλλαν στο να ολοκληρωθεί με επιτυχία η επέμβαση ήταν η ορθοπεδική, η αγγειοχειρουργική και η μικρονευροχειρουργικη. Βεβαίως και η αναισθησιολογία, την οποία δεν πρέπει να ξεχνάμε».
Ο 11χρονος μετά το χειρουργείο αρχικά νοσηλεύθηκε στη ΜΕΘ του νοσοκομείου, ωστόσο αποσωληνώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας.
Σύμφωνα με τον κ. Κλωνάρη, η πλήρης αποκατάσταση μετά από ένα τέτοιο τραύμα δεν είναι το πιο πιθανό σενάριο, αλλά δεν είναι και απίθανο.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Η κατάσταση του παιδιού είναι σταθερή. Το χέρι πάει καλά και ελπίζουμε ότι θα πάει καλά και στο μέλλον. Η πλήρης αποκατάσταση μετά από ένα τέτοιο τραύμα δεν είναι το πιο πιθανό σενάριο, αλλά δεν είναι και απίθανο, γιατί τα παιδιά πάνε συνήθως καλύτερα από τους ενήλικες».
«Υπήρξε εξαιρετικός συντονισμός. Το παιδί ήρθε όσο γρηγορότερα μπορούσε να έρθει και ευτυχώς πήγαν όλα καλά» καταλήγει ο κ. Κλωνάρης.