Πως επηρεάζει η κλιματική αλλαγή την ανθοφορία και τα επίπεδα της γύρης που κυκλοφορούν στον αέρα. Τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για τους πάσχοντες από ανοιξιάτικες αλλεργίες. Πρακτικές συμβουλές για να μειώσουν τα συμπτώματά τους, από μία αμερικανίδα ειδικό.

Ολέθρια αποδεικνύεται η κλιματική αλλαγή για τους ασθενείς με εαρινές αλλεργίες, καθώς φέρνει νωρίτερα την εποχή της γύρης και αυξάνει τα επίπεδά της που κυκλοφορούν στον αέρα. Το επακόλουθο είναι να εκδηλώνουν οι ασθενείς νωρίτερα, πιο έντονα συμπτώματα, προειδοποιεί μία ειδικός από τις ΗΠΑ.

«Η εποχή των αλλεργιών αλλάζει στη Βόρειο Αμερική και σε όλο τον κόσμο. Όσο πιο μακριά από τον ισημερινό της γης βρίσκεται μια χώρα, τόσο πιο έντονες είναι οι αλλαγές», λέει η Dr. Kara Wada, ανοσοαλλεργιολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο.

Όπως εξηγεί, έχει αυξηθεί σημαντικά το χρονικό διάστημα ανάμεσα στα χιόνια και στην τήξη τους. Έτσι τα φυτά έχουν πολύ περισσότερο χρόνο για να αναπαραχθούν και να παραγάγουν περισσότερη γύρη.

Οι αλλαγές αυτές σημαίνουν πιο σοβαρά και παρατεταμένα συμπτώματα για τους πάσχοντες από εαρινές αλλεργίες. Έχουν, όμως, οδηγήσει και σε αύξηση των ανθρώπων που διαγιγνώσκονται με αλλεργίες στη γύρη για πρώτη φορά.

Οι αλλεργίες της άνοιξης είναι πάρα πολύ συχνές. Μόνο από αλλεργική ρινίτιδα υπολογίζεται ότι πάσχει το 10-30% του παγκόσμιου πληθυσμού, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αλλεργιών (WAO).

Τι μπορούν να κάνουν οι ασθενείς

Τι μπορούν, όμως, να κάνουν οι πάσχοντες από εαρινές αλλεργίες για να προστατευθούν; Η Dr. Wada απαντά ότι το πρώτο βήμα είναι να μάθουν στη γύρη ποιου φυτού είναι αλλεργικοί, εάν δεν το γνωρίζουν ήδη. Ύστερα πρέπει να λάβουν ορισμένα μέτρα για να την αποφύγουν. Η ίδια συνιστά τα εξής:

  • Να παρακολουθείτε τα επίπεδα της γύρης στην ατμόσφαιρα. Να αποφεύγετε την παραμονή σε υπαίθριους χώρους όταν είναι υψηλά
  • Να διατηρείτε τα παράθυρα στο σπίτι και στο αυτοκίνητο κλειστά όταν αιωρείται πολλή γύρη στον αέρα
  • Να αερίζετε καθημερινά το σπίτι σας, αλλά την σωστή ώρα. Την άνοιξη, ο αερισμός πρέπει να γίνεται το μεσημέρι, διότι κυκλοφορεί λιγότερη γύρη απ’ ό,τι τις ώρες που αλλάζει η θερμοκρασία (δηλαδή νωρίς το πρωί ή γύρω στη δύση του ηλίου).
  • Να χρησιμοποιείτε κλιματιστικά με υψηλής απόδοσης φίλτρα σωματιδίων (HEPA). Τα φίλτρα αυτά κατακρατούν τις γύρες και γενικώς τα πολύ μικρά σωματίδια.
  • Να κάνετε κάθε χρόνο συντήρηση στα κλιματιστικά του σπιτιού και του αυτοκινήτου σας. Να αλλάζετε τακτικά τα φίλτρα τους
  • Όταν επιστρέφετε στο σπίτι, να αλλάζετε αμέσως ρούχα και να κάνετε μπάνιο. Είναι σημαντικό να απομακρύνετε τη γύρη από το δέρμα και τα μαλλιά σας.
  • Αν οι αλλεργίες σας είναι σοβαρές, συμβουλευθείτε τον γιατρό ας για το ενδεχόμενο λήψης φαρμάκων πριν αρχίσουν τα συμπτώματά σας (προεποχική θεραπεία)
  • Να μην απλώνετε τα πλυμένα ρούχα σε υπαίθριους χώρους, ιδίως την εποχή της ανθοφορίας
  • Να κυκλοφορείτε στους υπαίθριους χώρους φορώντας μάσκα υψηλής προστασίας
  • Συζητήστε με τον γιατρό σας το ενδεχόμενο ανοσοθεραπείας. Κατ’ αυτήν, απευαισθητοποιείται το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να μην αντιδρά με υπερβολικό τρόπο στα αλλεργιογόνα.
  • Να πηγαίνετε τακτικά στον αλλεργιολόγο ιατρό για επανέλεγχο

«Εάν οι αλλεργίες δεν αντιμετωπιστούν, τα συμπτώματά τους μπορεί να επιδεινωθούν», τονίζει η Dr. Wada. «Ειδικά στους ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα, όμως, υπάρχει κίνδυνος η αλλεργία να εξελιχθεί αυτή σε υποτροπιάζουσα ιγμορίτιδα. Αυτή μερικές φορές χρειάζεται εγχείρηση για να θεραπευτεί».

Φωτογραφία: iStock

iatropedia.gr



Πηγή