Ερευνητές από το University of South Australia μας δίνουν ακόμα ένα λόγο για να μεριμνήσουμε για την ψυχική μας υγεία, αφού όπως αποκαλύπτουν είναι συνυφασμένη με τις διακυμάνσεις της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού. Όπως διαπιστώθηκε σε νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο BioMedical Engineering, η ψυχική ασθένεια συνδέεται με τις ευρείς διακυμάνσεις της αρτηριακής πίεσης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακές παθήσεις και βλάβες οργάνων.

Πώς οι ψυχικές παθήσεις επηρεάζουν την καρδιά

Οι ερευνητές πίσω από την μελέτη επισημαίνουν ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η ψυχική ασθένεια παρεμβαίνει στις αυτόνομες λειτουργίες του σώματος, όπως η αρτηριακή πίεση, ο καρδιακός ρυθμός, η θερμοκρασία και η αναπνοή. «Εξετάσαμε 12 μελέτες αναφορικά με άτομα που αντιμετωπίζουν αγχώδη διαταραχή, κατάθλιψη και διαταραχές πανικού και διαπιστώσαμε ότι, ανεξαρτήτως ηλικίας, οι ψυχικές ασθένειες συνδέονται σημαντικά με μεγαλύτερες διακυμάνσεις της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της ημέρας», συμπληρώνουν.

«Διαπιστώσαμε επίσης ότι στα άτομα που αντιμετωπίζουν ψυχικές νόσους, ο καρδιακός τους ρυθμός δεν προσαρμόζεται στους εξωτερικούς στρεσογόνους παράγοντες όπως θα έπρεπε. «Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν πολλοί άνθρωποι, μια υγιής καρδιά δεν είναι μια καρδιά που χτυπά σαν μετρονόμος. Αντίθετα, θα πρέπει να προσαρμοστεί ώστε να αντέχει σε περιβαλλοντικές και ψυχολογικές προκλήσεις. Ένας συνεχώς μεταβαλλόμενος καρδιακός ρυθμός είναι στην πραγματικότητα σημάδι καλής υγείας» μας εξηγούν.

Η μειωμένη διακύμανση του καρδιακού ρυθμού (HRV) είναι συχνή σε άτομα με ψυχικές ασθένειες και δείχνει ότι η απόκριση του σώματος στο στρες είναι κακή, επιδεινώνοντας τις αρνητικές επιπτώσεις του χρόνιου στρες. Σε αντίθεση με τον καρδιακό ρυθμό ενός ατόμου — πόσες φορές χτυπά μια καρδιά σε ένα λεπτό — που είναι συνήθως συνεπής, ο HRV είναι πιο περίπλοκος και είναι ο χρόνος μεταξύ δύο καρδιακών παλμών, ο οποίος θα πρέπει να αλλάζει ανάλογα με τους εξωτερικούς στρεσογόνους παράγοντες.

Δεν την… αφήνουν να ξεκουραστεί

«Αυτό στο οποίο στοχεύουμε δεν είναι ένας συνεχώς μεταβαλλόμενος καρδιακός ρυθμός αλλά μια υψηλή διακύμανση του καρδιακού ρυθμού. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω μιας υγιεινής διατροφής, άσκησης, χαμηλού στρες και καλής ψυχικής υγείας» μας λένε. Η μειωμένη διακύμανση του καρδιακού ρυθμού εμφανίζεται όταν το σώμα ενός ατόμου βρίσκεται σε κατάσταση μάχης ή φυγής, αγχώνεται εύκολα και συναντάται συνήθως σε άτομα με χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών και ψυχικών προβλημάτων.

Ενώ οι μεγάλες διακυμάνσεις της αρτηριακής πίεσης (BPV) κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν είναι ιδανικές, τη νύχτα η συστολική πίεση πρέπει να πέφτει μεταξύ 10-20% για να επιτρέψει στην καρδιά να ξεκουραστεί. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας, η αρτηριακή τους πίεση δεν πέφτει αρκετά τη νύχτα. Όταν μειώνεται λιγότερο – κάτω από 10% – μπορεί να οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων, όπως η δυσλειτουργία του αυτόνομου συστήματος, η κακή ποιότητα ύπνου και οι διαταραγμένοι κιρκάδιοι ρυθμοί που ρυθμίζουν τον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης.

«Το συμπέρασμα από αυτή τη μελέτη είναι ότι πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στις σωματικές επιπτώσεις των ψυχικών ασθενειών», τονίζουν οι ειδικοί. «Πρόκειται για ένα σημαντικό παγκόσμιο ζήτημα, που επηρεάζει από 11 έως και 18% (ένα δισεκατομμύριο) των ανθρώπων παγκοσμίως. Ακόμα ένας παραπάνω λόγος για θεραπευτική παρέμβαση» καταλήγουν.



Πηγή