Οι μελιτζάνες στο φούρνο γεμιστές με μανιτάρια ή αλλιώς με το «ελιξήριο της αθανασίας» όπως τα αποκαλούσαν από αρχαιοτάτων χρόνων λόγω της υψηλής διατροφικής τους αξίας, είναι ένα εξαιρετικής γεύσης καλοκαιρινό πιάτο της μοναστηριακής κουζίνας.

Στα δυνατά σημεία της μοναστηριακής αυτής συνταγής που σίγουρα θα σας εκπλήξει με το συνδυασμό των απλων υλικών της, προσθέστε και την πιο γευστική και αθώα μπεσαμέλ που θα δοκιμάσετε ποτέ!

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για τις μελιτζάνες στο φούρνο με μανιτάρια είναι:
6 μανιτάρια φρέσκα κομμένα σε μεγάλα κομμάτια, άγρια ή καλλιέργειας
2 μελιτζάνες κομμένες σε φέτες
2 κρεμμύδια ξερά, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
2 ντομάτες ώριμες
½  λίτρο γάλα
4 αυγά
Τυρί
1 ματσάκι μαϊντανό
Λίγη φρυγανιά, αλάτι, πιπέρι, λάδι

Επί το έργον:
Βάζουμε τις μελιτζάνες σε ένα μεγάλο μπολ με αλάτι και τις αφήνουμε για μισή ώρα να ξεπικρίσουν. Τις πλένουμε και τις σοτάρουμε με το λάδι ελαφρώς. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια, τα μανιτάρια και τη ντομάτα. Ρίχνουμε ένα ποτηράκι νερό, αλάτι, πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να σωθούν όλα τα υγρά. Σε ένα ταψάκι ρίχνουμε λίγη φρυγανιά και στρώνουμε τις μισές μελιτζάνες, τα μισά τυριά και τη σάλτσα με τα μανιτάρια. Στη συνέχεια ρίχνουμε και τις υπόλοιπες μελιτζάνες. Έχουμε χτυπήσει τα αυγά, προσθέτουμε το γάλα, τα ανακατεύουμε καλά και το ρίχνουμε πάνω στις μελιτζάνες. Πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα τυριά. Ψήνουμε το φαγητό σε δυνατό φούρνο γύρω στα 45 λεπτά.

Πηγή:monastiriaka, dogma.gr



agrinio24.gr