Το να αναζητάμε ή να είμαστε σε μια σχέση απαιτεί πολύ χρόνο, θέληση, προσπάθεια και προσοχή. Αν δεν τα έχουμε (λόγω π.χ. αυξημένων υποχρεώσεων), δεν θα μπορούμε να δώσουμε το 100% μας σε έναν σύντροφο. Πέραν τούτου, μπορεί λόγω των δικών μας ψυχικών απαιτήσεων και αναγκών, να μην είμαστε έτοιμοι για μια νέα σχέση.
Αυτά είναι μερικά σημάδια που μπορεί να δείχνουν ότι δεν είστε έτοιμοι για μια νέα σχέση, ακόμη κι αν ονειρεύεστε τις όμορφες στιγμές που θα μπορούσατε να ζήσετε με έναν σύντροφο:
-
Είστε πολύ απασχολημένοι στη ζωή σας
Μερικές φορές χρειάζεται να φροντίσουμε άλλα πράγματα πριν μπορέσουμε να χειριστούμε μια σχέση, είτε σχετίζονται με τη δουλειά, την υγεία μας ή κάποια άλλη πτυχή της ζωής μας. Μια σχέση θα ήταν πολύ πιο δύσκολη αν είστε τόσο απασχολημένοι που δυσκολεύεστε να διατηρήσετε δεσμούς με τους φίλους και την οικογένειά σας. Εάν θέλετε να το αλλάξετε αυτό, αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε από ποιες ευθύνες θα μπορούσατε ίσως να παραιτηθείτε.
-
Περιμένετε δραστικές αλλαγές στη ζωή σας
Μόλις η ζωή και το πρόγραμμά σας υποστούν σημαντικές αλλαγές, μπορεί να είναι δύσκολο για εσάς να διατηρήσετε μια σχέση. Μέχρι να γίνει πιο ασφαλής η ζωή σας ίσως δεν πρέπει να δεσμευτείτε. Μπορείτε να βγείτε ραντεβού, αλλά ενημερώστε όσους συναντάτε ότι δεν αναζητάτε τίποτα σοβαρό αυτή τη στιγμή.
-
Δεν έχετε ξεπεράσει την προηγούμενη σχέση σας
Το να ξεπεράσετε έναν πρώην μπορεί να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια, και τα περιστασιακά ραντεβού μπορεί να επιταχύνουν τη διαδικασία. Προσέξτε μόνο να μην δεσμευτείτε, εκτός κι αν είστε σίγουροι ότι μπορείτε πραγματικά να είστε εκεί γι’ αυτούς. Αν συγκρίνετε όλους όσους συναντάτε με τον πρώην σύντροφό σας ή το σκέφτεστε σοβαρά, αξιολογήστε εάν θέλετε να ξανασμίξετε με τον πρώην σας ή αν είστε πραγματικά έτοιμοι να προχωρήσετε.
-
Δεν νιώθετε έτοιμοι να γίνετε συναισθηματικά ευάλωτοι
Οι άνθρωποι που δεν είναι προετοιμασμένοι για μια σχέση συχνά συμπεριφέρονται συγκρατημένα και κλειστά. Για παράδειγμα, μπορεί να δυσκολευτείτε να δείξετε σε κάποιον τα συναισθήματά σας παρόλο που βγαίνετε ραντεβού και τον λατρεύετε πραγματικά. Στην περίπτωση αυτή, οι συζητήσεις σας θα είναι σύντομες και θα αισθάνεστε πίεση όταν το έτερον ήμισυ προσπαθήσει να σας γνωρίσει πιο προσωπικά. Πολλοί παράγοντες θα μπορούσαν να το προκαλέσουν αυτό, αλλά η συζήτηση με έναν θεραπευτή μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τι είναι καλύτερο για εσάς.
-
Δεν ξέρετε εάν σας ταιριάζει
Μπορεί να είναι εύκολο να νιώσετε μία γοητεία από κάτι που μοιάζει με έρωτα. Αλλά, αυτές οι εντυπώσεις δεν είναι απαραίτητα αληθινές. Μην βιαστείτε να δεσμευτείτε αν δεν είστε σίγουροι. Οι σχέσεις θέλουν τον χρόνο τους και δεν δημιουργούνται από τη μία στιγμή στην άλλη. Προχωρήστε τα πράγματα με το δικό σας ρυθμό και ενημερώστε το άλλο μέρος για τους ενδοιασμούς σας, ζητώντας του να σεβαστεί το γεγονός ότι θέλετε να το πάτε πιο αργά, ώστε και οι δύο να διαπιστώσετε αν υπάρχει συμβατότητα και προοπτική.
-
Δεν είστε ο εαυτός σας
Πολλοί άνθρωποι διστάζουν να εκφράσουν τις πραγματικές τους απόψεις και τον εαυτό τους σε μια νέα σχέση, από την ανησυχία ότι μπορεί να μην γίνουν αποδεκτοί γι’ αυτό που πραγματικά είναι. Προφανώς κανείς από τους δυο σας δεν είναι διατεθειμένος να αναλάβει μια σημαντική δέσμευση εάν δεν είναι ο εαυτός του με το άτομο που αγαπάει, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει τον σύντροφό του με την άψογη συμπεριφορά του.
-
Προσπαθείτε να αλλάζετε τους συντρόφους
Εάν έχετε τη φήμη ότι επιβάλλετε τα ιδανικά σας στις σχέσεις σας, το ραντεβού αυτή τη στιγμή μπορεί να μην είναι η καλύτερη ιδέα. Εάν πάντα προσπαθείτε να αλλάξετε τους συντρόφους σας, πιθανότατα βγαίνετε ραντεβού με τα λάθος άτομα ή προσπαθείτε να βγείτε ραντεβού με κάποιον που μοιάζει περισσότερο σε εσάς. Ενώ η αλλαγή και η προσωπική ανάπτυξη είναι μια μεγάλη και θετική πτυχή των σχέσεων, αυτές οι αλλαγές πρέπει να είναι υγιείς και οργανικές.
-
Δεν νιώθετε την ανάγκη να βγείτε ραντεβού
Τελικά, το να μην θέλεις να είσαι σε μια σχέση είναι επαρκής δικαιολογία για να μην είσαι σε μια σχέση. Δεν απαιτείται πάντα να υπερασπιστείτε ή να εξηγήσετε την επιλογή σας. Προσπαθήστε να το αντιμετωπίσετε εάν υποψιάζεστε ότι ο φόβος σας ή οι πληγές από το παρελθόν σάς εμποδίζουν να μπείτε σε μια νέα σχέση. Αλλά αν απλά δεν νιώθετε την ανάγκη να το κάνετε, τότε σεβαστείτε τον εαυτό σας, αφού η δέσμευση αυτή τη στιγμή μάλλον δεν είναι ό,τι καλύτερο για εσάς. Μην μπαίνετε σε μια σχέση εκτός κι αν είναι αυτό που πραγματικά θέλετε.
-
Έχετε θέματα εμπιστοσύνης
Εάν δυσκολεύεστε να εμπιστευτείτε τους άλλους, είναι μια από τις προφανείς ενδείξεις ότι δεν είστε έτοιμοι για μια σχέση. Αυτό συμβαίνει συνήθως εάν η εμπιστοσύνη σας έχει ήδη κλονιστεί σε μια στενή σχέση. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, δεν είναι δίκαιο να είστε καχύποπτοι και να ελέγχετε υπερβολικά τους συντρόφους σας, σε μια προσπάθεια να αισθάνεστε ασφάλεια. Πάρτε τα πράγματα αργά και χτίστε εμπιστοσύνη με χρόνο και συνεχείς προσπάθειες.
-
Δεν ήσασταν ποτέ single
Ίσως να μην είχατε τον χρόνο να ανακαλύψετε πραγματικά ποιοι είστε, αν μπαινοβγαίνατε με ευκολία σε σχέσεις. Αυτό προκαλεί μια ανθυγιεινή εξάρτηση για ανάγκες, προσοχή και αγάπη στους συντρόφους σας. Είναι σημαντικό να μπορέσετε να μείνετε ελεύθεροι και να απολαύσετε τη ζωή. Πάρτε λίγο χρόνο και μάθετε πώς να περνάτε χρόνο με τον εαυτό σας, τους φίλους σας και την οικογένειά σας