Τα πληρώματα των ασθενοφόρων και το προσωπικό περίπου 150 πανεπιστημίων στη Βρετανία πραγματοποιούν σήμερα απεργία με αίτημα μισθολογικές αυξήσεις.
Από το περασμένο καλοκαίρι έχουν ξεσπάσει μισθολογικές διαμάχες σε διάφορους επαγγελματικούς κλάδους στη Βρετανία – από τους εργαζόμενους στα ταχυδρομεία και τον σιδηρόδρομο ως τους πυροσβέστες και τους εκπαιδευτικούς–, με αποτέλεσμα η χώρα να συγκλονίζεται από σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων, μετά το άλμα του πληθωρισμού σε επίπεδα άνω του 10%, τα υψηλότερα εδώ και τέσσερις δεκαετίες.
Αυτή η εβδομάδα ξεκίνησε με μία ακόμη απεργία στο δημόσιο σύστημα υγείας (NHS), τη μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία του, με το νοσηλευτικό προσωπικό και τα πληρώματα των ασθενοφόρων να συμμετέχουν μαζί σε κινητοποιήσεις.
Τη Δευτέρα και την Τρίτη χρειάστηκε να αναβληθούν σχεδόν 50.000 ραντεβού εξαιτίας των απεργιών αυτών στην Αγγλία, σύμφωνα με το NHS.
Περίπου 15.000 εργαζόμενοι στα ασθενοφόρα, μέλη του συνδικάτου Unison σε πέντε περιοχές της Αγγλίας, πραγματοποιούν και πάλι σήμερα απεργία. Το συνδικάτο μάλιστα απειλεί να εντείνει τις κινητοποιήσεις του.
«Μη δεχόμενη να διαπραγματευθεί, η κυβέρνηση καταδικάζει τους πολίτες σε μήνες ανώφελων αναταραχών», κατήγγειλε σήμερα η Σάρα Γκόρτον στέλεχος του Unison.
Στο μεταξύ το προσωπικό των πανεπιστημίων πραγματοποιεί διήμερη απεργία η οποία ξεκίνησε χθες. Αυτή αφορά περίπου 150 πανεπιστήμια της Βρετανίας.
Η βρετανική κυβέρνηση αρνείται να δώσει αυξήσεις μισθών που να συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό, λέγοντας ότι θα ήταν οικονομικά ασύμφορο και ότι, αντίθετα, θα τροφοδοτήσει περαιτέρω τις αυξήσεις των τιμών.
Η Βρετανία είναι αντιμέτωπη με μια μεγάλη κρίση του κόστους ζωής, με τον πληθωρισμό να παραμένει πάνω από το 10%, κάτι που είναι αισθητό κυρίως στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας (ONS) τα οποία δημοσιεύθηκαν σήμερα, η Βρετανία μόλις που γλίτωσε την ύφεση το 2022, όμως οι προβλέψεις αναφέρουν ότι δεν θα την αποφύγει και φέτος.
πηγή: ΑΠΕ