Περιπλοκές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ενδέχεται να δημιουργήσε η προσαγωγή και η κράτηση από την τουρκική Αντιτρομοκρατική τριών Ελλήνων εθελοντών διασωστών, που επιχειρούσαν στις σεισμόπληκτες περιοχές.

Οι προσαγωγές έγιναν επειδή οι τρεις διασώστες σήκωσαν σημαία-πανό με το σφυροδρέπανο.

Πρόκειται για τους Παναγιώτη Μασούρα, Αλέξανδρο Μπαζόρα και Μιχάλη Παναγιωτόπουλο, οι οποίοι οδηγήθηκαν στο τμήμα αλλοδαπών στην Αστυνομική Διεύθυνση του Χατάι και πρόκειται να οδηγηθούν στην Αρχή Μετανάστευσης των Αδάνων. Στην συνέχεια αναμένεται να απελαθούν από την Τουρκία.

Σύμφωνα με το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Firat, «oι Έλληνες κομμουνιστές εθελοντές, οι οποίοι συμμετείχαν σε προσπάθειες έρευνας και διάσωσης τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, τέθηκαν υπό κράτηση από την τουρκική αντιτρομοκρατική αστυνομία, χωρίς να έχει διατυπωθεί συγκεκριμένη κατηγορία σε βάρος τους. να αναφέρει κανένα λόγο».

Σε ανακοίνωση της η Προοδευτική Ένωση Δικηγόρων (ÇHD) αναφέρει  ότι σύμφωνα με την τουρκική αστυνομία, «οι τρεις πολίτες της Ελλάδας δεν προφυλακίστηκαν, αλλά γι′ αυτούς γίνονται μόνο διοικητικές ενέργειες. Παρόλα αυτά, οι τρεις Έλληνες δεν αφήνονται ελεύθεροι. Τα κινητά τους τηλέφωνα κατασχέθηκαν και η αστυνομία προσπαθεί να τους ανακρίνει».

Η ÇHD τονίζει ότι πρόκειται για de facto κράτηση και ότι αυτά τα τρία άτομα βρίσκονται υπό κράτηση με εντελώς αυθαίρετο τρόπο.

Η ÇHD ανακοίνωσε επίσης ότι υπήρξε απόφαση να οδηγηθούν οι τρεις Ελληνες πολίτες στην Αρχή Μετανάστευσης των Αδάνων και επίσης ότι έχει ήδη ενημερώσει το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας για την κατάσταση.



sofokleousin.gr