Ρεκόρ συμμετοχών καταγράφει τη δεύτερη μέρα λειτουργίας της η πλατφόρμα για το market pass, με τις αιτήσεις των δικαιούχων να ξεπερνούν μέχρι αυτή την ώρα τις 700.000, σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα δια στόματος του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.
Υπενθυμίζεται πως χθες Τρίτη 21/2 η πλατφόρμα «άνοιξε» για τα ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3,4 ενώ από σήμερα και μέχρι τις 15 Μαρτίου θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους όλοι οι δικαιούχοι ανεξαρτήτως ΑΦΜ.
Σημειώνεται πως δικαιούχοι του Προγράμματος «Market Pass» είναι φυσικά πρόσωπα, άγαμα, έγγαμα, μέρη συμφώνου συμβίωσης, εν διαστάσει, διαζευγμένα ή σε κατάσταση χηρείας, τα οποία είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και το ύψος της ενίσχυσης ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) επί του μηνιαίου ύψους αγορών, που καθορίζεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού με ανώτατο όριο τα 1.000 ευρώ αγορών.
Οι αγορές θα μπορούν να γίνουν σε:
- Παντοπωλεία, σούπερ μάρκετ
- Κρεοπωλεία
- Καταστήματα ζαχαροπλαστικής
- καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων
- Αρτοποιεία
- Διάφορα καταστήματα τροφίμων
Ωστόσο, σημειώνεται πως σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει την πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό, το ποσό ενίσχυσης που καταβάλλεται ανέρχεται στο 80% επί του ανωτέρω ύψους και μπορεί να αξιοποιηθεί όπως επιθυμεί ο δικαιούχος.
Πώς θα κάνετε αίτηση
- Είσοδος στην εφαρμογή (κλικ εδώ) με τη χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (taxisnet).
- O αιτούμενος συμπληρώνει και επιβεβαιώνει τα στοιχεία επικοινωνίας του, όπως τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του.
- Eπιλέγει τον τρόπο πίστωσης (έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας ή κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό) και το πιστωτικό ίδρυμα με το οποίο επιθυμεί να συνεργαστεί.
- Στην περίπτωση της κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό, ο αιτούμενος υποβάλλει υπό μορφή IBAN ενεργό λογαριασμό Τραπέζης, στον οποίο θα πρέπει να είναι τουλάχιστον συνδικαιούχος και επιλέγει το πιστωτικό ίδρυμα που τηρείται ο λογαριασμός.
- Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στο ότι σε περίπτωση επιλογής έκδοσης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας ο ίδιος ο δικαιούχος ή κάποιο μέλος του νοικοκυριού πρέπει να διαθέτει κινητό τηλέφωνο ικανό να πραγματοποιεί ανέπαφες συναλλαγές (μέσω πρωτοκόλλου NFC). Σημειώνεται ότι η ψηφιακή χρεωστική κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για ηλεκτρονικές συναλλαγές.
- Δυνατή είναι η υποβολή αιτήσεως για το Market Pass και μέσω ΚΕΠ.
Διευκρινίζεται πως εάν ο πολίτης κάνει κάποιο λάθος στην αίτηση του και αυτή δεν εγκριθεί, τότε θα μπορέσει να ξανακάνει την αίτηση σε μεταγενέστερο χρόνο μέχρι τις αρχές Μαΐου.
Οι ημερομηνίες πληρωμών
Όσοι δικαιούχοι επιλέξουν την έκδοση άυλης ψηφιακής κάρτας θα λάβουν την ενίσχυση ως εξής:
- 3 ή 20 Μαρτίου (ανάλογα αν υποβάλουν την αίτηση πριν ή μετά την 28 η Φεβρουαρίου) για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο
- 3 Απριλίου για τον μήνα Απρίλιο
- 3 Μαΐου για τον μήνα Μάιο
- 3 Ιουνίου για τον μήνα Ιούνιο και
- 3 Ιουλίου για τον μήνα Ιούλιο.
Όσοι δικαιούχοι επιλέξουν την κατάθεση σε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό θα λάβουν την ενίσχυση ως εξής:
- 3 ή 20 Μαρτίου (ανάλογα αν υποβάλουν την αίτηση πριν ή μετά την 28 η Φεβρουαρίου) για τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο και
- 3 Μαΐου για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο.