Η ακρίβεια στα τρόφιμα επιμένει παρά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού ενώ στελέχη της αγοράς αν και εκτιμούν ότι περάσαμε την «κορυφή» των ανατιμήσεων επισημαίνουν ότι σημαντικές μειώσεις τιμών, που θα δώσουν δηλαδή μία ουσιαστική «ανάσα» στους καταναλωτές, δεν φαίνονται προς το παρόν άμεσα, παρότι συγκεκριμένα προϊόντα εμφανίζουν σταθεροποίηση.

Tον Ιανουάριο οι ανατιμήσεις στην κατηγορία των τροφίμων άγγιξαν το 15,4% σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, παραμένοντας σε διψήφιο ποσοστό για ακόμη έναν μήνα. Kαι τα στοιχεία της Eurostat ωστόσο δείχνουν για τον πρώτο μήνα του έτους ότι η μεγαλύτερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού στην Ευρωζώνη προήλθε από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,94%).

Οι βιομηχανίες στον κλάδο των τροφίμων συνεχίζουν να πιέζονται από την άνοδο του κόστους παραγωγής και κυρίως από το ενεργειακό κόστος, την άνοδο των τιμών των πρώτων υλών αλλά και των συσκευασιών.



Πηγή