Εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων το φετινό σαρακοστιανό τραπέζι αναμένεται να κοστίσει μεν περισσότερα στους καταναλωτές στο σύνολό του σε σχέση με πέρσι, ωστόσο το εύρος των τιμών που συναντούν σε ολόκληρη την αγορά, σε προϊόντα όπως τα θαλασσινά, ο χαλβάς, οι νηστίσιμες σαλάτες, είναι μεγάλο.
Οι τιμές στην αγορά της Bαρβακείου, στα σούπερ μάρκετ και τα υπόλοιπα καταστήματα τροφίμων εμφανίζουν σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ τους με αποτέλεσμα, ανάλογα με το πού επιλέγουν να ψωνίσουν οι καταναλωτές, να αλλάζει και το τελικό κόστος. Στην περίπτωση του χαλβά ενδεικτικά οι τιμές στην αγορά φέτος μπορεί να ξεκινούν από 5 – 5,50 ευρώ και να φτάνουν έως και πάνω από 15 ευρώ το κιλό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χαλβάς όπως οι νηστίσιμες σαλάτες και τα κατεψυγμένα θαλασσινά έχουν μπει στο σαρακοστιανό «καλάθι του νοικοκυριού» ενώ επίσης ορισμένες εταιρείες «τρέχουν» και προσφορές στο ράφι στα συγκεκριμένα προϊόντα αυτή την περίοδο.
Οι τιμές στα θαλασσινά επίσης παρουσιάζουν αποκλίσεις ανάλογα από πού ψωνίζει ο καταναλωτής. Στη Κεντρική Ιχθυαγορά Αθηνών οι τιμές που έχουν ανακοινωθεί αυτή την εβδομάδα από το υπουργείο Ανάπτυξης στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους επαγγελματίες για πιλοτική εφαρμογή του «καλαθιού του νοικοκυριού» την περίοδο της Σαρακοστής είναι:
Γαρίδα κόκκινη: από 12 έως 14 ευρώ
Γαρίδα γάμπαρη μικρή: από 9 έως 12 ευρώ
Καλαμάρι μικρό: από 9 έως 12 ευρώ
Θράψαλο μικρό: από 5 έως 6 ευρώ
Σουπιά: από 10 έως 13 ευρώ
Τσιπούρα από 6 έως 7 ευρώ
Οι τιμές αυτές όπως επισημαίνεται, βάσει των στοιχείων του αρμόδιου υπουργείου, είναι χαμηλότερες σε σχέση με τις περσινές.
Από την άλλη πλευρά, διαφορετικές τιμές συναντούν οι καταναλωτές στο σούπερ μάρκετ με τα κατεψυγμένα θαλασσινά να βρίσκονται μεν στο «καλάθι του νοικοκυριού» αλλά τις επιχειρήσεις να επιλέγουν ποιες δύο κατηγορίες προϊόντων -όπως προβλέπει το μέτρο- θα βάλουν.
Το «χρηματιστήριο» τη λαγάνας
Όσον αφορά στην τιμή της παραδοσιακής λαγάνας, έχει γίνει μεγάλη κουβέντα τις τελευταίες μέρες σχετικά με το ποσοστό της ανατίμησης σε σχέση με πέρσι, εξαιτίας της αύξησης του ενεργειακού κόστους και των τιμών των πρώτων υλών.
«Η ανώτερη τιμή στην οποία θα φτάσει η παραδοσιακή λαγάνα είναι τα 3,5 ευρώ, στην πλειονότητα των αρτοποιείων της χώρας, όταν πέρσι η ”οροφή” ήταν στα 3,20 ευρώ» επεσήμανε στο CNN Greece, o πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος κάνοντας λόγο για αύξηση μεσοστοθμικά κατά περίπου 10% σε σχέση με πέρσι.
Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι οι καταναλωτές δεν αποκλείεται να βρουν σήμερα και πιο ακριβή τη λαγάνα καθώς οι τιμές διαμορφώνονται ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική της εκάστοτε επιχείρησης. Για παράδειγμα ο πρόεδρος της Συντεχνίας Aρτοποιών Aθηνών, Παναγιώτης Σαχινίδης μιλούσε τις προηγούμενες μέρες για τιμές της λαγάνας που θα έφταναν ακόμη υψηλότερα, δηλαδή 4 – 4,5 ακόμη και 5 ευρώ.
Πάντως, αναφορικά με την τιμή της λαγάνας, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε το Σαββατοκύριακο στο Μega ότι «η τιμή της λαγάνας κυμαίνεται από 2,80-3,30 ευρώ. Για να είμαι δίκαιος, είναι λογικό να έχει μία μικρή αύξηση λόγω της αύξηση των αλευριών. Εάν πάνε οι καταναλωτές την Δευτέρα και βρουν τη λαγάνα με 4,5 ευρώ και άνω, να κάνουν καταγγελία στο 1520 και να στείλω άμεσα τη ΔΙΜΕΑ και θα επιβάλει πρόστιμο», σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται στην παραδοσιακή λαγάνα.