Με κέρδη έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, καθώς ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, η ανεργία και τα πρακτικά της ΕΚΤ βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν άνοδο, ενώ ο ετήσιος πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ αναμένεται να διαμορφωθεί στο 8,5% τον Φεβρουάριο του 2023, από 8,6% τον Ιανουάριο σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat. Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Φεβρουάριο (15%, έναντι 14,1% τον Ιανουάριο), ακολουθούμενη από την ενέργεια (13,7%, έναντι 18,9% τον Ιανουάριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (6,8%, έναντι 6,7% τον Ιανουάριο) και τις υπηρεσίες (4,8%, έναντι 4,4% τον Ιανουάριο).

Στην Ελλάδα ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί στο 6,5% από 7,3% τον Ιανουάριο. Το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφουν το Φεβρουάριο η Λετονία (20,1%), η Εσθονία (17.8%) και η Λιθουανία (17,2%). Το χαμηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη καταγράφουν η Ισπανία και το Λουξεμβούργο (4,8%), το Βέλγιο (5,5%), η Ισπανία (6,1%) και η Ελλάδα (6,5%). Ακολουθούν η Κύπρος (6,7%), η Μάλτα (7%), η Γαλλία (7,2%). Ο πληθωρισμός στη Γερμανία το Φεβρουάριο ήταν στο 9,3%.

Στα ίδια επίπεδα έμεινε το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη κατα τον Ιανουάριο, όντας στο 6,7%, σύμφωνα με την Eurostat. Αξίζει να σημειωθεί πως ηταν μικρότερο κατά 0,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022. Το ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ διαμορφώθηκε στο 6,1% τον Ιανουάριο, στα ίδια επίπεδα με τον Δεκέμβριο του 2022, ενώ διολίσθησε από το 6,3% του Ιανουαρίου 2022. Σύμφωνα με την Eurostat, 13,227 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ δεν είχαν εργασία τον Ιανουάριο, εκ των οποίων οι 11,288 εκατ. εντοπίζονται στην ευρωζώνη.

Μικρότερος ήταν ο αριθμός των Αμερικανών που έκαναν αίτηση για επίδομα ανεργίας, κατά την προηγούμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, οι νέες αιτήσεις έπεσαν στις 190.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 25 Φεβρουαρίου, από 192.000 προηγουμένως. Οι αναλυτές περίμεναν 195.000. Ο μέσος όρος των αιτήσεων ανεργίας τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες, μια λιγότερο ευμετάβλητη μέτρηση, έφτασε στις 193.000.

Τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ δείχνουν τη σαφή πρόθεση της Κεντρικής Τράπεζας να συνεχίσει ν΄ αυξάνει τα επιτόκια της πέραν της επικειμένης αυξήσεως του Μαρτίου.

Όπως προκύπτει από αυτά δεν είναι τόσο ο ονομαστικός πληθωρισμός τού Φεβρουαρίου που αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία για την ΕΚΤ, αλλά μάλλον ο γενικότερος κίνδυνος ότι αυτό που ξεκίνησε ως πληθωρισμός που βασίζεται στην προσφορά θα μπορούσε να μετατραπεί σε πληθωρισμό που βασίζεται στη ζήτηση. Για τον λόγο αυτό άλλωστε οι Κεντρικοί Τραπεζίτες επιχειρούν με κάθε τρόπο να αποτρέψουν τις μισθολογικές αυξήσεις. Ωστόσο τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ που πραγματοποιήθηκε στη Φιλανδία, έδειξαν ότι μετά την άνοδο των επιτοκίων οι επιχειρήσεις στην ευρωζώνη κατόρθωσαν να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους πολύ περισσότερο σε σύγκριση με την αύξηση του κόστους παραγωγής που αντιμετώπισαν.

Οικονομικοί αναλυτές της ΙΝG εκτιμούν πως o κύριος λόγος για την επιθετική πολιτική που έχει υιοθετήσει η ΕΚΤ στο μέτωπο των επιτοκίων φαίνεται να είναι ο κίνδυνος υψηλότερης αύξησης των μισθών και η ακαμψία που εμφανίζει ο πληθωρισμός. Η συζήτηση σχετικά με το πού θα μπορούσε να φθάσει το «ταβάνι» στα επιτόκια παρέμεινε μάλλον ασαφής. Τα πρακτικά αναφέρουν ότι «οποιαδήποτε εκτίμηση για το επίπεδο των επιτοκίων που θα μπορούσε να θεωρηθεί υπερβολικά περιοριστικό ήταν περίπλοκη και αβέβαιη», αν και γενικά θεωρήθηκε ότι οι ανησυχίες για υπερβολική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής ήταν πρόωρες στα σημερινά υψηλά επίπεδα πληθωρισμού και ενόψει της πιθανής εμμονής σε υποκείμενες πιέσεις τιμών.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχιστούν περαιτέρω οι αυξήσεις των επιτοκίων άφησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ σε δηλώσεις της στην ισπανική τηλεοπτική εκπομπή Espejo Publico. Η πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων μπορεί να χρειαστεί να συνεχιστούν εκτός της προγραμματισμένης κίνησης μισής μονάδας σε δύο εβδομάδες. Και θεωρείται σίγουρο ότι θα ακολουθήσει άλλη μία αύξηση 0,5% κατά το καλοκαίρι.

Παρά το γεγονός ότι η ευρωζώνη αποφεύγει, έστω και οριακά την ύφεση, κραταιές χώρες όπως η Γερμανία αλλά και η Ιταλία θα ακολουθήσουν το μονοπάτι της καθόδου. Η Fitch Ratings εκτιμά ότι Βερολίνο και Ρώμη θα διολισθήσουν σε ύφεση έως το τέλος του 2023, σημειώνοντας ωστόσο ότι η συρρίκνωση των οικονομιών τους δεν θα είναι σοβαρή.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 459.99 μονάδες, καταγράφοντας αύξηση 0.50%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4,241.25 μονάδες, με κέρδη 0.60%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,946.3 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.40%.    

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 15,328.65 μονάδες, με άνοδο 0.15%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 7,284.22 μονάδες, ενισχύθηκε 0.69%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 27,404 μονάδες, αυξανόμενος κατά 0.33%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε σχεδόν αμετάβλητος στις 9,325.93 μονάδες.



sofokleousin.gr