Οι Αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής θεωρούν πως τόσο ο νεκρός άνδρας όσο και η τραυματισμένη κοπέλα που δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή αποτελούν κομμάτι της νέας γενιάς του αντάρτικου πόλεων που ξεπήδησε στην Αθήνα μετά την εξάρθρωση του Επαναστατικού Αγώνα και της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς.

Η «Ένοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη»

Η «Ένοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη» εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο του 2023, όταν και τοποθέτησαν βόμβα στην έδρα των ΜΑΤ επί της οδού Κοκκινοπούλου.

Από την επίθεση δεν υπήρξαν τραυματίες, καθώς οι πυροτεχνουργοί της ΕΛ.ΑΣ φρόντισαν να εξουδετερώσουν την βόμβα μετά από το διπλό τηλεφώνημα της οργάνωσης που προειδοποιούσε για το χτύπημα.

Τέσσερεις ημέρες μετά, στις 22 Δεκεμβρίου, η οργάνωση αναλαμβάνει την ενέργεια και προειδοποιεί με νέο χτύπημα.

Η ανάληψη της ευθύνης για το χτύπημα στο Γουδί έλεγε:

«Θα χτυπήσουμε ξανά την κατάλληλη στιγμή, βάζοντας στο στόχαστρο μας τους προκλητικούς εκπροσώπους του σάπιου πολιτικού και οικονομικού συστήματος και τους ένστολους μπράβους τους (…)Κι αυτό δεν είναι απειλή. Ούτε προειδοποίηση. Είναι δέσμευση».

Η «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα»

Δύο μήνες αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2024 η Αθήνα σείεται από μια έκρηξη στο υπουργείο Εργασίας. Πίσω από το χτύπημα η «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα».

Η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση αναλαμβάνει την ευθύνη όμως οι Αρχές «βλέπουν» κοινό βηματισμό αλλά και μεθοδολογία με την οργάνωση «Επαναστατική Αυτοάμυνα» που εμφανίστηκε το 2016.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν μπορούμε να μιλάμε για νέο κύμα τρομοκρατίας στην Ελλάδα;

«Δεν είναι νέο κύμα τρομοκρατίας, είναι μία συνέχεια αυτού που έχει αρχίσει και δρα τα τελευταία χρόνια. Ξεκίνησε εδώ και πολλά χρόνια, από το τέλος του 20ου αρχές του 21ου αιώνα δίνοντας δείγματα γραφής με ιδιαίτερη βιαιότητα», δήλωσε η Μαίρη Μπόση, Ομότιμη Καθηγήτρια Διεθνούς Ασφαλείας του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Οι Αρχές εξετάζουν το σενάριο οι οργανώσεις αυτές να είναι βιτρίνα και στη πραγματικότητα να μιλάμε για μια κοινή δεξαμενή ανθρώπων.

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα υπήρξε μία σιωπή από τον χώρο, που δείχνει ότι υπήρχε κι ένας ανταγωνισμός και μία σχέση μεταξύ τους, η οποία μπορεί να είναι και δεικτική με την παρούσα λογική. Έτσι όπως έγιναν όλα αυτά που βλέπουμε ότι είχαν επιλέξει ήδη στόχο και έναν στόχο που εντάσσεται μέσα στο γενικότερο σκεπτικό των στόχων που έχουν επιλέξει όλα αυτά τα χρόνια», πρόσθεσε η κα. Μπόση.

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται πάντως νέα στοιχεία για την υπόθεση με τις αρχές να εντείνουν τις έρευνές τους.

Τα τρία σενάρια για την έκρηξη της βόμβας

Ο Θεόδωρος Λιόλιος – Καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής & Οπλικών Επιστημών στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και Διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου Όπλων μίλησε στις «Εξελίξεις Τώρα» για την έκρηξη στο διαμέρισμα των Αμπελόκηπων.

«Πάνω από 20 χρόνια μελετούμε στο Κέντρο Ελέγχου τις αυτοσχέδιες εκρηκτικές συσκευές. Σε κάθε έκρηξη βόμβας υπάρχουν 3 τρία σενάρια: το ένα είναι να ήταν έτοιμη και να είχε τοποθετηθεί/μεταφερθεί/αποθηκευτεί στο διαμέρισμα, το άλλο είναι να πρόκειται για εργαστήριο, το οποίο κάποιος που δεν γνώριζε προσπαθούσε εκείνη την στιγμή να παρασκευάσει βόμβα και το τελευταίο σενάριο είναι να αναφέρουν ότι δεν είναι δική τους και την τοποθέτησε κάποιος άλλος, όπου το σενάριο αυτό συναντάται πολλές φορές στην αίθουσα των δικαστηρίων».

Πώς περιέγραψε κάτοικος της περιοχής την έκρηξη

Κάτοικος της περιοχής, που μένει κοντά στο  περιέγραψε:

«Ήμουνα έξω, ο θόρυβος ακούστηκε, έναν σοβαρό θόρυβο που δεν ήταν πυροβολισμός ήταν κάτι μεγαλύτερο. Τον κόσμο, ειδικά σε αυτούς που ήταν πολύ κοντά, γιατί είναι γείτονες και μιλήσαμε, βεβαίως υπήρξε ανησυχία. Ειδικά δε αυτοί που είχαν και ορατότητα θα έλεγα ότι υπήρχε και τρόμος. Γιατί ήταν ένα σπίτι που σαν να έπεσε βόμβα. Η γειτονιά για πολλές ώρες αναστατώθηκε και από την Πυροσβεστική και από αστυνομία και από ασθενοφόρα».

«Δεν ήταν γνωστοί στη γειτονιά είναι πολύ σίγουρο ότι είχαν όλους τους κανόνες συνωμοτικότητας που έχουν αυτές οι ομάδες. Είναι γειτονιά που ζούνε αρκετά παιδιά που ζούνε ακτιβιστές, που έχουν την άποψή τους για τον τρόπο που μπορεί να αλλάξει η κοινωνία, λανθασμένη βεβαίως, αλλά την έχουν, τι να κάνουμε. Είναι μία γειτονιά που έχει παύσει να είναι γειτονιά, δεν ρωτάει ο ένας για τον άλλο και με αυτή την έννοια είναι και καλός χώρος για να υπάρχουνε τέτοιου είδους στέκια».



megatv.com