Υλικά για 6 άτομα:
Για τα αχλάδια:
6 αχλάδια Κρυστάλλια, ώριμα
750 ml Μοσχάτο Λήμνου
3 σποράκια μαχλέπι, καλά κοπανισμένα (σε μπαχαράδικα και μεγάλα σούπερ μάρκετ)
3 κάψουλες καρδάμωμου (λέγεται και κακουλέ, σε μπαχαράδικα και μεγάλα σούπερ μάρκετ)
40 ml χυμός λεμονιού
1 φλούδα ακέρωτου λεμονιού
Για τη σος σοκολάτας:
250 γρ. λευκή σοκολάτα,πολύ ψιλοκομμένη
100 ml κρέμα γάλακτος
30 γρ. βούτυρο αγελάδος
1/2 κουτ. γλυκού πράσινο τσάι, κοπανισμένο για να γίνει σκόνη
30 ml λικέρ Αμαρέτο ή πικρομάντολα Κεφαλονιάς (σε καλές κάβες)
Διαδικασία:
Αχλάδια: Καθαρίζουμε τα αχλάδια, αφαιρώντας τη φλούδα και αφήνοντας το κοτσανάκι. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα που να τα χωράει ακριβώς και προσθέτουμε το κρασί, τη φλούδα, το χυμό του λεμονιού και τα μπαχαρικά. Βράζουμε για 20 – 30 λεπτά σε χαμηλή φωτιά ή μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
Ελέγχουμε τρυπώντας τα με ένα καλαμάκι. Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα τα αχλάδια σε ένα σκεύος. Σουρώνουμε το υγρό και το ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να προκύψει ένα ελαφρύ σιρόπι.
Σοκολάτα: Βάζουμε τη σοκολάτα σε ένα μπολ. Ζεσταίνουμε σε ένα μπρίκι την κρέμα. Μόλις κοχλάσει, τη ρίχνουμε στο μπολ με τη σοκολάτα. Προσθέτουμε το βούτυρο, το λικέρ, το τσάι και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να σχηματιστεί μια λεία σάλτσα.
Σερβίρουμε τα αχλάδια με το σιρόπι τους και τη σάλτσα λευκής σοκολάτας. (Αν μας αρέσει η μαύρη σοκολάτα, αντικαθιστούμε τη λευκή με 170 γρ. μαύρη και βάζουμε επιπλέον 50 ml κρέμα γάλακτος – σύνολο: 150 ml).
Σάλτσα αχλαδιού (για κέικ, γιαούρτι, κρέμες)
Καθαρίζουμε 2 μέτρια ώριμα αχλάδια Κρυστάλλια και τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. Τα χτυπάμε με 60 ml νερό για 3 – 4 λεπτά στον πολυκόφτη. Αν δεν είναι ώριμα, μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε 20 ml νερό επιπλέον. Προσθέτουμε 1 κουτ. γλυκού φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο, 1 – 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού, 4 ξερούς χουρμάδες (χωρίς κουκούτσια – αν δεν βρούμε χουρμάδες, βάζουμε 1 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη) και 1 κουτ. σούπας φιστικοβούτυρο και χτυπάμε για άλλα 2 – 3 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια παχύρρευστη και λεία σάλτσα.