Ένα φουτουριστικό concept όχημα «παντός εδάφους», βγαλμένο -θαρρείς- από το σύμπαν του Star Wars, παρουσίασε η Hyundai στη CES 2019 του Λας Βέγκας.

Το “Elevate” συνδυάζει παραδοσιακούς τροχούς με αναδιπλούμενα ρομποτικά πόδια που αναπτύσσονται για τις μετακινήσεις σε ανώμαλα, επικίνδυνα εδάφη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και ως ταξί που θα ανεβαίνει σκαλοπάτια για να παραλαμβάνει πελάτες με τα αναπηρικά τους αμαξίδια.

Η εταιρεία, ωστόσο, θεωρεί ότι οι πρώτοι πελάτες που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο UMV (Ultimate Mobility Vehicle) θα είναι τα σωστικά συνεργεία.

«Όταν χτυπά ένα τσουνάμι ή ένας σεισμός, τα οχήματα που διαθέτουν αυτή τη στιγμή οι μονάδες αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών μπορούν να μεταφέρουν τους διασώστες μόνον μέχρι την άκρη του πεδίου ερειπίων. Και πρέπει να καλύψουν την υπόλοιπη απόσταση πεζή. Το Elevate μπορεί να φθάσει μέχρι τη ζώνη της καταστροφής και να σκαρφαλώσει πάνω από τα συντρίμμια ή τα μπάζα», είπε ο Τζον Σου, πρόεδρος της Hyundai CRADLE.

Και συμπλήρωσε: «Αυτή η τεχνολογία έχει, ωστόσο, εφαρμογές πέρα από τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Άτομα με ειδικές ανάγκες ανά την υφήλιο που δεν έχουν πρόσβαση σε ειδικές ράμπες, μπορούν να χρησιμοποιούν ένα αυτόνομο Hyundai Elevate , που θα μπορεί να φθάνει μέχρι την εξώπορτά τους, να οριζοντιώνεται και να επιτρέπει στο αναπηρικό αμαξίδιο να κυλά μέσα του. Οι δυνατότητες είναι απεριόριστες».

Το όχημα είναι το πρώτο που συνδυάζει τεχνολογίες ηλεκτρικών οχημάτων και ρομποτικής που του επιτρέπουν να διασχίζει ανώμαλα εδάφη πέρα από τους περιορισμούς που αντιμετωπίζουν ακόμη και τα ικανότερα off-road οχήματα», λέει η εταιρεία.

To concept όχημα της Hyundai μαγνήτισε τα βλέμματα στη CES 2019 του Λας Βέγκας (Βίντεο: YouTube/Hyundai)

iefimerida.grΠηγή