Τι έδειξε μελέτη σε χιλιάδες άνδρες και γυναίκες, τους οποίους παρακολούθησαν οι επιστήμονες επί 24 χρόνια. Που μπορεί να οφείλεται η προστατευτική δράση που παρατηρήσαν οι ερευνητές.
Κι άλλα καλά νέα για τους λάτρεις του καφέ, που ήδη αποκομίζουν σημαντικά οφέλη από την κατανάλωσή του. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι ο καφές μπορεί να προστατεύει τους νεφρούς, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο για οξεία νεφρική βλάβη.
«Γνωρίζαμε ήδη ότι η συστηματική κατανάλωση καφέ συμβάλλει στην πρόληψη χρονίων και εκφυλιστικών παθήσεων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η καρδιαγγειακή νόσος και η ηπατοπάθεια», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Chirag Parikh, καθηγητής Νεφρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζωνς Χόπκινς. «Μπορούμε πλέον να προσθέσουμε σε αυτά την πιθανή προστασία από την οξεία νεφρική βλάβη».
Η οξεία νεφρική βλάβη (ή οξεία νεφρική ανεπάρκεια) είναι ένα αιφνίδιο και εμμένον επεισόδιο απώλειας της νεφρικής λειτουργίας που εκδηλώνεται μέσα σε λίγες ώρες ή λίγες ημέρες. Συνήθως είναι επιπλοκή άλλων παθήσεων. Για την αντιμετώπισή της απαιτείται νοσηλεία στο νοσοκομείο.
Η νέα μελέτη
Στη νέα μελέτη αξιολογήθηκαν στοιχεία από 14.207 εθελοντές, οι οποίοι κατά την έναρξή της είχαν ηλικία 45-64 ετών. Οι ερευνητές τους παρακολούθησαν επί 24 χρόνια, καταγράφοντας επτά φορές στη διάρκειά τους την κατανάλωση καφέ.
Οι εθελοντές ταξινομήθηκαν σε ομάδες αναλόγως με το αν έπιναν καθημερινά:
- Κανένα φλιτζάνι καφέ
- Ένα φλιτζάνι καφέ
- 2-3 φλιτζάνια καφέ
- Πάνω από 3 φλιτζάνια καφέ
Στη διάρκεια της περιόδου παρακολουθήσεως καταγράφηκαν 1.694 περιστατικά οξείας νεφρικής βλάβης.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο καφές συσχετιζόταν με σημαντική μείωση του κινδύνου για εκδήλωση της διαταραχής. Οι εθελοντές που έπιναν καθημερινά οποιαδήποτε ποσότητα καφέ είχαν κατά 15% λιγότερες πιθανότητες να την εκδηλώσουν. Όσοι, όμως, έπιναν 2-3 φλιτζάνια την ημέρα διέτρεχαν κατά 22-23% μικρότερο κίνδυνο.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε προσφάτως στην ιατρική επιθεώρηση Kidney International Reports.
Οι πιθανές εξηγήσεις
Πώς θα μπορούσε ο καφές να δρα προστατευτικά στη νεφρική λειτουργία; Οι ερευνητές εικάζουν ότι το κλειδί είναι η καφεΐνη, κατά τον Dr. Parikh. «Είτε μόνη της είτε σε συνδυασμό με τα άλλα βιολογικώς ενεργά συστατικά του καφέ, βελτιώνει την αιμάτωση και την χρήση οξυγόνου στους νεφρούς», εξήγησε.
Η καλή αιμάτωση και οξυγόνωση των νεφρών, με τη σειρά τους, είναι απαραίτητες:
- Για καλή νεφρική λειτουργία και
- Για αντίσταση στην ανάπτυξη οξείας νεφρικής βλάβης
Οι ερευνητές τονίζουν πως χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθεί η εκτίμησή τους. Θέλουν επίσης να διερευνήσουν αν και κατά πόσον ο καφές είναι εξίσου προστατευτικός όταν περιέχει γάλα, ζάχαρη κ.λπ.
Φωτογραφία: iStock