Αυτό το ρόφημα κάνει καλό στα νεφρά. Ποιες είναι οι ωφέλιμες ποσότητες

Τι έδειξε μελέτη σε χιλιάδες άνδρες και γυναίκες, τους οποίους παρακολούθησαν οι επιστήμονες επί 24 χρόνια. Που μπορεί να οφείλεται η προστατευτική δράση που παρατηρήσαν οι ερευνητές.

Κι άλλα καλά νέα για τους λάτρεις του καφέ, που ήδη αποκομίζουν σημαντικά οφέλη από την κατανάλωσή του. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι ο καφές μπορεί να προστατεύει τους νεφρούς, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο για οξεία νεφρική βλάβη.

«Γνωρίζαμε ήδη ότι η συστηματική κατανάλωση καφέ συμβάλλει στην πρόληψη χρονίων και εκφυλιστικών παθήσεων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η καρδιαγγειακή νόσος και η ηπατοπάθεια», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Chirag Parikh, καθηγητής Νεφρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζωνς Χόπκινς. «Μπορούμε πλέον να προσθέσουμε σε αυτά την πιθανή προστασία από την οξεία νεφρική βλάβη».

Η οξεία νεφρική βλάβη (ή οξεία νεφρική ανεπάρκεια) είναι ένα αιφνίδιο και εμμένον επεισόδιο απώλειας της νεφρικής λειτουργίας που εκδηλώνεται μέσα σε λίγες ώρες ή λίγες ημέρες. Συνήθως είναι επιπλοκή άλλων παθήσεων. Για την αντιμετώπισή της απαιτείται νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Η νέα μελέτη

Στη νέα μελέτη αξιολογήθηκαν στοιχεία από 14.207 εθελοντές, οι οποίοι κατά την έναρξή της είχαν ηλικία 45-64 ετών. Οι ερευνητές τους παρακολούθησαν επί 24 χρόνια, καταγράφοντας επτά φορές στη διάρκειά τους την κατανάλωση καφέ.

Οι εθελοντές ταξινομήθηκαν σε ομάδες αναλόγως με το αν έπιναν καθημερινά:

  • Κανένα φλιτζάνι καφέ
  • Ένα φλιτζάνι καφέ
  • 2-3 φλιτζάνια καφέ
  • Πάνω από 3 φλιτζάνια καφέ

Στη διάρκεια της περιόδου παρακολουθήσεως καταγράφηκαν 1.694 περιστατικά οξείας νεφρικής βλάβης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο καφές συσχετιζόταν με σημαντική μείωση του κινδύνου για εκδήλωση της διαταραχής. Οι εθελοντές που έπιναν καθημερινά οποιαδήποτε ποσότητα καφέ είχαν κατά 15% λιγότερες πιθανότητες να την εκδηλώσουν. Όσοι, όμως, έπιναν 2-3 φλιτζάνια την ημέρα διέτρεχαν κατά 22-23% μικρότερο κίνδυνο.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε προσφάτως στην ιατρική επιθεώρηση Kidney International Reports.

Οι πιθανές εξηγήσεις

Πώς θα μπορούσε ο καφές να δρα προστατευτικά στη νεφρική λειτουργία; Οι ερευνητές εικάζουν ότι το κλειδί είναι η καφεΐνη, κατά τον Dr. Parikh. «Είτε μόνη της είτε σε συνδυασμό με τα άλλα βιολογικώς ενεργά συστατικά του καφέ, βελτιώνει την αιμάτωση και την χρήση οξυγόνου στους νεφρούς», εξήγησε.

Η καλή αιμάτωση και οξυγόνωση των νεφρών, με τη σειρά τους, είναι απαραίτητες:

  • Για καλή νεφρική λειτουργία και
  • Για αντίσταση στην ανάπτυξη οξείας νεφρικής βλάβης

Οι ερευνητές τονίζουν πως χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθεί η εκτίμησή τους. Θέλουν επίσης να διερευνήσουν αν και κατά πόσον ο καφές είναι εξίσου προστατευτικός όταν περιέχει γάλα, ζάχαρη κ.λπ.

Φωτογραφία: iStock


Πηγή